Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της ρητορική και κλιμακώνει τις συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα πολιτικά πεδία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός και συναγερμός σε κυβέρνηση, ΥΠΕΞ και ΓΕΕΘΑ για απαντήσεις σε όλα τα πεδία. Υστερα από το χθεσινό αμόκ από Ερντογάν και Τσαβούσογλου με απειλές και προκλήσεις που χτυπούν κόκκινο μετά από το τρίωρο συμβούλιο ασφαλείας, το παραλήρημα συνεχίστηκε και στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου η προπαγανδιστική μηχανή του Τούρκου προέδρου δουλεύει μονίμως στα κόκκινα.

Απίστευτα μοιάζουν τα όσα ακούστηκαν σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά. Ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν έφτασε στο σημείο να πει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πως ίσως στο μέλλον θα μπορούσε να τα καταλάβει η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουαρέμ Ιντζέ δεν πίστευε στ' αυτιά του με όσα άκουγε και απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νησιά κανενός και ρωτούσε τον δημοσιογράφο εάν αυτό που λέει είναι «να πάμε να τα πάρουμε». Ο εντεταλμένος του Ερντογάν απάντησε σαφώς κυνικά: «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών συνεχίστηκε για τη συνθήκη της Λωζάνης με τον μεν δημοσιογράφο να στηρίζει τις επιδιώξεις Ερνογάν περί επικαιροποίησης και τον πολιτικό να απαντά ότι είχαν παραχωρηθεί από την εποχή των σουλτάνων. Βλέπετε, υπάρχουν ακόμη -ευτυχώς- και ψύχραιμες φωνές στην Τουρκία, όπως ο πρόεδρος Ιντζέ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν που συντόνιζε τη συζήτηση, δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν.

Αναλυτικά ο διάλογος:

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίησή της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται.

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας.

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάνη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη τα είχε παραχωρήσει. Ο  Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάνη.

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, σε αμόκ ο Τσαβούσογλου

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας το θράσος του Τούρκου προέδρου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς δεν έκρυψε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε. «Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «...οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας». Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε, θα σας κυνηγήσουμε»

Εξάλλου, από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα και άλλες απειλές ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και τονίζοντας πως η χώρα του «δεν μπλοφάρει» και «εφόσον δεν σταματήσει την παραβίαση, θα κυνηγήσουμε την Ελλάδα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τις δηλώσεις στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το Ισραήλ και έβαλε και πάλι στο κάδρο των προκλήσεων την στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας.

«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1960 και είπε ότι αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία», είπε ο αρχικά Τσαβούσογλου σύμφωνα με τη Sabah.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα πράττει αντίθετα με τους όρους των συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947,λέγοντας πώς: «έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, "αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία". Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου "Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει τα μάτια της στα εδάφη μας". Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλει". Εφόσον δεν σταματήσουν την παραβίαση, θα τους κυνηγάμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA