Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν στη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες για μια ειρηνευτική συμφωνία σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή όπου το φθινόπωρο του 2020 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ με τη μεσολάβηση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, έδειξαν διάθεση συμβιβασμού για τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμένικου πληθυσμού στο Καραμπάχ.

Διαβάστε ακόμη: Μπιλ Γκέιτς: Ερχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Αλμπερτ Μπουρλά

«Οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα αφορά τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τον καθορισμό των συνόρων και τον καλύτερο τρόπο να διασφαλιστεί μια ασφαλής κατάσταση», επιβεβαίωσε η Ε.Ε. σε ανακοίνωση. Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή την οποία διεκδικούν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εδώ και 30 χρόνια, ξέσπασε το φθινόπωρο του 2020 πόλεμος που διήρκησε 44 ημέρες και προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 6.500 ανθρώπων, προτού κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής η Αρμενία παραχώρησε στο Αζερμπαϊτζάν περιοχές που ήλεγχε μετά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ ρωσική ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών αναπτύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η συμφωνία εκεχειρίας, την οποία στην Αρμενία θεώρησαν εθνική ταπείνωση, προκάλεσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων ο Πασινιάν αναγκάστηκε να κηρύξει πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε τον Σεπτέμβριο το κόμμα του. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός όμως εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του, καθώς η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για την ήττα στον πόλεμο του 2020 και ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του υποδηλώνουν ότι είναι πολύ υποχωρητικός απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαδηλώσεις στο Γερεβάν, αφού ο Πασινιάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θέλει από την Αρμενία «να χαμηλώσει τον πήχη» σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της στο Καραμπάχ.

Η στροφή σε Ελλάδα, Κύπρο και οι 5 προκλήσεις

Πλέον, μετά από τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η μικρή Αρμενία αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων και αυτό όχι μόνο εξαιτίας των εχθρικών κινήσεων των γειτόνων της. Το Γερεβάν, μετά τα πλήγματα που έχει δεχτεί εξαιτίας των πολέμων, στρέφεται στη λύση της διπλωματίας με στόχο τη δημιουργία νέων συνεργασιών, κυρίως με τους παραδοσιακούς συμμάχους της που δεν είναι άλλοι από την Ελλάδα και την Κύπρο. «Υπάρχουν πέντε προκλήσεις που καλείται η χώρα να ξεπεράσει για να οδηγηθεί και πάλι στην ανάπτυξη και μάλιστα είναι πολύ προφανείς», δήλωσε ο νέος πρέσβης της χώρας στην Αθήνα, Τιγκράν Μκρτσιάν:

  1. Η πρώτη και πιο βασική πρόκληση είναι μια δίκαιη λύση σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

     

  2. Η δεύτερη σχετίζεται με την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας

     

  3. Η τρίτη μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσει να οικοδομεί σχέσεις με τους στενούς της εταίρους, με την ΕΕ και τη Δύση, τις ΗΠΑ και συμμάχους όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και η Κύπρος

     

  4. Η τέταρτη να αντιμετωπίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον αντίκτυπό του στην περιοχή

     

  5. Η πέμπτη είναι η οικονομική αναγέννηση της Αρμενίας

Η Αρμενία, ένα μικρό κράτος περίπου 3 εκατομμυρίων πολιτών πρέπει να εργάζεται συνεχώς για την εξισορρόπηση των σχέσεων της με τα γύρω κράτη. Ο κ. Μκρτσιάν δηλώνει πως τρεις είναι οι παράγοντες που βοηθούν το έργο του. Πρώτον, η διάδοση της εικόνας ενός δημοκρατικού κράτους που περιβάλλεται από άλλα όχι και τόσο δημοκρατικά. Δεύτερον, ότι η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό και την επιστημονική τεχνογνωσία για να πετύχει την ανάπτυξη, ακόμα και από την σοβιετική εποχή, που θεωρούνταν η Silicon Valley της ΕΣΣΔ. Τρίτον, ο πρέσβης αναφέρεται στο γεγονός ότι οι Αρμένιοι είναι ένα «παγκόσμιο έθνος» με μια τεράστια διασπορά που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Ο κ. Μκρτσιάν αναφέρει παράλληλα σχετικά με τη διασπορά: «Ήμουν τυχερός στην προηγούμενη ιδιότητά μου στη Βαλτική και τώρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου διατηρούμε υγιείς σχέσεις με τις ομάδες της διασποράς. Δεν το θεωρώ δεδομένο και θα συνεχίσω να καταβάλλω μεγάλη προσπάθεια για να έχω υγιή και γόνιμη συνεργασία με τους εκπροσώπους της διασποράς μας».

Γεωπολιτικά... εγκλωβισμένη 

Οι γειτονικές σχέσεις της Αρμενίας με τις γύρω περιοχές δεν είναι αυτό που λέμε «αγαπημένες». Η χώρα περιτριγυρισμένη από την εχθρική Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, και το Ιράν στα νότια της, διατηρεί ταυτόχρονα σχέσεις με τον βόρειο Καύκασο γείτονά της. Οι επαφές ωστόσο αυτές ενίοτε μπορεί να γίνουν και ανταγωνιστικές. Εκτός από την κοινή ιστορία, η Γεωργία και η Αρμενία μοιράζονται παρόμοιες αξίες και πεποιθήσεις. Οι χώρες μοιράζονται επίσης κοινές προσεγγίσεις για το δημοκρατικό τους μέλλον. Σύμφωνα με το άρθρο, η αρμενική κοινότητα στη Γεωργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ των δύο ορθόδοξων χριστιανικών εθνών. Τα κράτη συνεργάστηκαν για την Ανατολική Εταιρική Σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οικονομικά, οι διαδρομές που εκτελούνται από τον νότο προς τον βορρά και από τον νότο προς την Ευρώπη, λαμβάνουν υπόψη ότι η Αρμενία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική εμπορική διαδρομή, και αυτή η διαδρομή περνάει από τη Γεωργία που επίσης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αρμενίας.

Η πληγή του πολέμου ακόμη πονάει την Αρμενία

Και ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τον πόλεμο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτός έχει αφήσει μια ανοιχτή πληγή σε όλο το αρμενικό έθνος, ιδιαίτερα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και των αιχμαλώτων που το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να παραδώσει, καθώς δεν τους θεωρούσε αιχμαλώτους πολέμου. Η ερμηνεία αυτή δεν είναι αποδεκτή από τη Δύση αλλά και από κανέναν, ενώ σύμφωνα με τον πρέσβη: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν έχει υπογραμμίσει πολλές φορές την ανάγκη για επιστροφή των κρατουμένων. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην ατζέντα μας» Ο κ. Μκρτσιάν δηλώνει ότι το να είσαι πρέσβης της Αρμενίας είναι μια πρόκληση και απαιτεί τριπλάσιες ή τετραπλάσιες προσπάθειες σε σχέση με άλλες συνήθειες και εργασίες. «Το έργο πρέπει να είναι στρατηγικά σχεδιασμένο σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Και λαμβάνοντας υπόψη τους πόρους και το δυναμικό της αρμενικής διασποράς».

Ο... περίεργος ρόλος της Τουρκίας

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως η Αρμενία πρέπει να ανταποκριθεί στις... καλοπροαίρετες προσεγγίσεις στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν: «Βλέπουμε πως η διοίκηση στην Αρμενία καταπιέζεται από τους ριζοσπάστες στο εσωτερικό και από τη διασπορά στο εξωτερικό».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από τη νίκη που διασφάλισε έδειξε πως θέλει ειρήνη και γαλήνη στην περιοχή και πως πρότεινε στην Αρμενία μια περιεκτική συμφωνία ειρήνης. Ο σχηματισμός μιας κοινής επιτροπής για την οριοθέτηση των συνόρων επιτεύχθηκε συμφωνία στις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες» ανέφερε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Είπαν να διεξάγουν τις διαβουλεύσεις για την περιεκτική συμφωνία ειρήνης οι υπουργοί εξωτερικών και εμείς χαρήκαμε, το χαιρετίσαμε».

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε πως το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει επίσης τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και πως αυτό είναι θετικό και ανέφερε «τώρα λέμε πάντα πως και η Αρμενία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές τις καλοπροαίρετες προσεγγίσεις και το ενθαρρύνουμε. Βλέπουμε πως η διοίκηση στην Αρμενία καταπιέζεται από τους ριζοσπάστες στο εσωτερικό και από τη διασπορά στο εξωτερικό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA