Μενού
  • Α-
  • Α+

Το παιχνίδι που παίζει η Τουρκία στο διεθνές στερέωμα έχει πάρει... άγρια μορφή, καθώς από το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περάσαμε στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών και απειλεί ότι... έρχεται να μας τα πάρει, αλλά  εξωτερικών αμφισβητεί, αλλά και τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι στέλνει το 4ο γεωτρύπανο για να ξεκινήσει τις εργασίες του ακόμη και σε ελληνικά χωρικά ύδατα!

Διαβάστε ακόμη: Περσικός Κόλπος: Ετσι κατέλαβαν οι Ιρανοί κομάντος τα ελληνικά τάνκερ - Αυτοί είναι οι Φρουροί της Επανάστασης

Για την ακρίβεια, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι το 4ο γεωτρύπανο βρίσκεται στο λιμάνι Τασούτζου ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και σε δύο μήνες από τώρα θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να είναι γνωστοί για τις παραβιάσεις των ελληνικών υδάτων και τον προκλητικό ρόλο τους.

«Σε 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία»

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της ρητορική και κλιμακώνει τις συντονισμένες επιθέσεις σε όλα τα πολιτικά πεδία στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός και συναγερμός σε κυβέρνηση, ΥΠΕΞ και ΓΕΕΘΑ για απαντήσεις σε όλα τα πεδία. Υστερα από το χθεσινό αμόκ από Ερντογάν και Τσαβούσογλου με απειλές και προκλήσεις που χτυπούν κόκκινο μετά από το τρίωρο συμβούλιο ασφαλείας, το παραλήρημα συνεχίστηκε και στα τηλεοπτικά πάνελ, όπου η προπαγανδιστική μηχανή του Τούρκου προέδρου δουλεύει μονίμως στα κόκκινα.

Απίστευτα μοιάζουν τα όσα ακούστηκαν σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά. Ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν έφτασε στο σημείο να πει ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πως ίσως στο μέλλον θα μπορούσε να τα καταλάβει η Τουρκία.

Ο πρόεδρος του κόμματος «Πατρίδα» Μουαρέμ Ιντζέ δεν πίστευε στ' αυτιά του με όσα άκουγε και απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νησιά κανενός και ρωτούσε τον δημοσιογράφο εάν αυτό που λέει είναι «να πάμε να τα πάρουμε». Ο εντεταλμένος του Ερντογάν απάντησε σαφώς κυνικά: «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών συνεχίστηκε για τη συνθήκη της Λωζάνης με τον μεν δημοσιογράφο να στηρίζει τις επιδιώξεις Ερνογάν περί επικαιροποίησης και τον πολιτικό να απαντά ότι είχαν παραχωρηθεί από την εποχή των σουλτάνων. Βλέπετε, υπάρχουν ακόμη -ευτυχώς- και ψύχραιμες φωνές στην Τουρκία, όπως ο πρόεδρος Ιντζέ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν που συντόνιζε τη συζήτηση, δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν.

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη... Μακεδονία» 

Εθισμό στις προκλήσεις κατά της Ελλάδας δείχνουν να έχουν πάθει στην Τουρκία με τελευταία εξέλιξη την επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας σήμερα στην Άγκυρα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική στάση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εκεί, όμως, ο ίδιος είπε ότι... κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με τη «Μακεδονία», όπως αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ήταν η αιτία που καθυστέρησε την ένταξη της «Μακεδονίας», επειδή απαιτούσε από μία άλλη χώρα να αλλάξει το όνομά της. «Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε Βόρεια Μακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Ανάμεσά τους υπάρχουν φιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα "εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι". Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ», δήλωσε.

«Κανένας διάλογος με το παράλογο»

Στο μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα μηδενικής ανοχής στις απρόκλητες επιθέσεις και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας εξέπεμψε προς την Τουρκία ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της έντασης, στέλνοντας σήμα ότι οι λεονταρισμοί εκθέτουν την Αγκυρα. Ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος Αθήνας και Άγκυρας έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αντίθετα μένουμε ανοιχτοί σε κάθε προσέγγιση που εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης ότι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να μην κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα δεν πρέπει να μεταφράζεται επουδενί ως διάθεση εκπτώσεων στα δίκαιά της, ενώ διαμήνυσε πως όσο η Άγκυρα εμμένει στην αναθεωρητική πολιτική τόσο και η Ελλάδα θα την εκθέτει διεθνώς. «Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και ταυτόχρονα δε σημαίνει ότι δεν θα δημοσιοποιούμε διεθνώς σε όλα τα φορά όσα απαράδεκτα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή μας», πρόσθεσε εμφατικά.

Με ταυτόχρονους αποδέκτες την τουρκική ηγεσία αλλά και τους εταίρους και συμμάχους μας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την προσήλωση της Ελλάδας στη διεθνή νομιμότητα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. «Η δυνατή Ελλάδα βέβαια ενοχλεί κάποιους. Δεχόμαστε έτσι από τους γείτονες μας νέους λεονταρισμούς αλλά όσο αυτοί απειλούν τόσο εκτίθενται και πιστεύω ότι όσο μας προκαλούν τόσο περιθωριοποιούνται. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η γεωγραφία μας θέλει  δίπλα δίπλα όμως δυστυχώς εκείνοι επιλέγουν να σταθούν απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, απέναντι στην Ευρώπη, απέναντι στο ΝΑΤΟ», είπε.

Θωρακίζεται ο Εβρος με τα M1117

Στο μεταξύ, τα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 εντάχθηκαν στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Βίντεο με δράσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Στο βίντεο αποτυπώνεται και η ανάληψη επιχειρησιακών καθηκόντων των νεοαποκτηθέντων τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνώρισης M1117 του Στρατού Ξηράς τα οποία παραχωρήθηκαν δωρεάν στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος πλεονάσματος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ η άμεση ένταξη των συγκεκριμένων οχημάτων αναγνώρισης στις Μονάδες του Στρατού Ξήρας στον Έβρο ενισχύει ακόμη περισσότερο την αμυντική θωράκιση της χώρας. Όπως είναι γνωστό στις 29 και 30 Απριλίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή 130 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117. Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 η παραλαβή ακόμη 44 οχημάτων.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα. Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα οχήματα διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG). Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου "run flat", είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA