Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι Τούρκοι εδώ κι αρκετές μέρες έχουν βάλει την... κασέτα και παίζει σε επανάληψη σε ό,τι αφορά στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου κι επικαλούνται συνθήκες-αποκυήματα της φαντασίας τους. Τα τουρκικά ΜΜΕ καθημερινά βγάζουν «ειδικούς» για να εξηγήσουν γιατί τα νησιά ανήκουν στην Τουρκία. Το ίδιο πράττουν και οι εφημερίδες με χτυπήματα στα πρωτοσέλιδα τύπου «τα νησιά πρέπει να τα επιστρέψουν στην Τουρκία» και «οι Ελληνες παραβίασαν τους ορούς και τα στρατιωτικοποίησαν».

Το βράδυ της Τετάρτης μίλησε στο Haber Turk ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία διαδέχτηκε το οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά».

«Eμείς στη Λωζάνη τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To οθωμανικό κράτος. Ποιος είναι ο κληρονόμος του οθωμανικού κράτους; Η Τουρκία. Αυτά λένε τα έγγραφα, οι συνθήκες της Λωζάνης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτό κα αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, άρα ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον "ιδιοκτήτη" τους».

Παράλληλα, σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι ο ακροδεξιός του εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα παρακολουθήσουν από τη Σμύρνη την στρατιωτική άσκηση EFES, που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και περιλαμβάνει κι αναπαράσταση απόβασης σε νησί.

Οπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία θεωρείται ότι είναι μια επίδειξη που θα περάσει μηνύματα, όπως κάνει άλλωστε για εσωτερική κατανάλωση εδώ και καιρό ο Ερντογάν ο οποίος βλέπει ότι καταποντίζεται ενόψει των εκλογών στην άσπονδη γείτονα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA