Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Παρασκευής (10/6) μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να στέλνει για ακόμη μία φορά αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ερντογάν. «Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε αρχικά ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα» στέλνοντας έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», σε μια αναφορά τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στην τουρκική προκλητικότητα. «Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχτεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Iστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».

«Η συμμετοχή των ξένων ηγετών στη Σύνοδο αποδεικνύει τη σημασία της για όλες τις πλευρές, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός που τόνισε ότι «η ευαίσθητη αυτή περιφέρεια από ζώνη έντονων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε περίοδο δημιουργικών συνθέσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «κοινή επιδίωξη είναι η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και η ανακούφιση των πολιτών από τις ανατιμήσεις».

«Προτείνω ένταξη όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έως το 2033»

Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, πρότεινε παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης» υπογράμμισε.

«Κεντρική ιδέα της προεδρίας μας ήταν η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των μελών της Συνεργασίας. Θα μου επιτρέψετε ωστόσο μια διακριτή διαφορά στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που έχουν ήδη διανύσει μακρά διαδρομή προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σχεδόν 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος και πάλι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας το 2003. Σήμερα λοιπόν θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προηγηθούν σημαντικά βήματα εναρμόνισής τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. μόνο έτσι άλλωστε η ένταξή τους θα είναι ουσιαστικής. Χρειάζεται όμως και η έμπρακτη δέσμευση της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και των κρατών μελών ότι θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό και σε άρθρο μου σήμερα στο Politico προτείνω το 2033 ως χρονικό ορόσημο για την προσχώρηση όλων των χωρών στην ΕΕ. Είναι ένας φιλόδοξος στόχος για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός. Αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Κυρίως όμως είναι στόχος με βαριά ιστορική σημασία.

Γιατί πριν 30 χρόνια η Δύση υποδέχτηκε όσα κράτη είχαν αποκοπεί από αυτή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς να απαντήσει ουσιαστικά στο υπαρξιακό ερώτημα για το μέλλον τους. Και ο ημιτελής αυτός κύκλος θεωρώ ότι τώρα μπορεί να συμπληρωθεί. Μετατρέποντας πλέον θεσμικά μία περιοχή που αποκαλούσαμε πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης σε μια ζώνη προόδου, ειρήνης και ευημερίας. Οι τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην καρδιά της ηπείρου μας. Υπογραμμίζει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το παζλ σταθερότητας που η ΕΕ προσφέρει στα μέλη της εντάσσοντας σε αυτή και τα Δυτικά Βαλκάνια. Και είμαι βέβαιος ότι η περιοχή μας θα ανταποκριθεί στη διπλή πρόκληση για την περιοχή μας. Στο μέτωπο της ενεργειακής αυτονομίας όσο και σε εκείνο της κυριαρχίας μέσω του απαραβίαστου των συνόρων και της συνεργασίας.

Στο πρώτο απαντά ήδη η θέρμη με την οποία οι εταίροι μας ανταποκρίνονται στην πρόκληση για μια κοινή πολιτική ενεργειακής ασφάλειας. Η επίσκεψή μας στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύεται ότι ο νέος αυτός κόμβος μπορεί να φέρει την γειτονιά μας στο επίκεντρο της στρατηγικής ενεργειακής τροφοδοσίας των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA