Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένα πεντάλεπτο τετ α τετ του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ήταν αρκετό για να γεννήσει προσδοκίες αποσυμπίεσης στο εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σίγουρα αποκατέστησε σε ένα βαθμό το μπλοκάρισμα των διαύλων επικοινωνίας κατ’ εντολήν του Ταγίπ Ερντογάν μετά το περιβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» ή τουλάχιστον έτσι έδειξε.

Αν κρίνει κανείς από τη γλώσσα του σώματος και το ύφος των προσώπων, Ακάρ και Παναγιωτόπουλος συμφώνησαν ότι διαφωνούν για τις αιτίες του τεταμένου κλίματος που επικρατεί. Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας πάντως ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να σταματήσουν οι εντάσεις, οι παραβιάσεις και οι λεκτικές επιθέσεις, ώστε να γίνουν βήματα προς τα μπρος. Τα χαμόγελα και η θερμή χειραψία με την οποία έληξε όμως αυτό το τετ α τετ καλλιεργούν ελπίδες για διάθεση της Τουρκίας να χαμηλώσει τους τόνους και το επίπεδο της εμπρηστικής ρητορικής.

Διαβάστε ακόμη: Χειραψία Παναγιωτόπουλου με Ακάρ στις Βρυξέλλες: «Δεν μπορούμε να πάμε έτσι», το μήνυμα του Ελληνα υπουργού

Ο ρόλος των Συνόδων και των «χαστουκιών» Γερμανίας - Κομισιόν

Αμφίβολο παραμένει, ωστόσο, κατά πόσο αυτή η ολιγόλεπτη συνομιλία των Υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών καταδεικνύει την ειλικρινή διάθεση της Τουρκίας να κάνει μισό βήμα πίσω στον παραλογισμό και την επιθετικότητά της εναντίον της χώρας μας ή αποτελεί απλώς έναν τακτικό ελιγμό της γειτονικής χώρας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΝΑΤΟ και μπροστά στα «χαστούκια» της Γερμανίας και της Κομισιόν, που δια στόματος Πίτερ Στάνο καταδίκασε καθαρά τις απειλές για την κυριαρχία της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας αποτελούν ένα όπλο έτοιμο να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή από την Ε.Ε. αν παραβιάζεται η δέσμευση αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την Ευρώπη με λίγα λόγια είναι ότι η τακτική του «νταή» όχι απλά «δεν πουλάει» αλλά οδηγεί σταδιακά σε διεθνή απομόνωση και μπορεί να το πληρώσει ακριβά η Τουρκία.

Προσωρινή ντρίμπλα βλέπουν οι αναλυτές

Αρκετοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα προπέτασμα καπνού της Άγκυρας. Μια επικοινωνιακή ντρίμπλα οικοδόμησης ενός  δήθεν διαλλακτικού προφίλ από την τουρκική ηγεσία, με στόχο να αποτινάξει το ρόλο του ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (23-24 Ιουνίου) και ιδίως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη (28-30 Ιουνίου), και να πείσει ότι δεν είναι ο θύτης που αξίζει το «ράπισμα» της Ε.Ε. και το πάγωμα οποιασδήποτε συζήτησης για την πολυπόθητη αναβάθμιση των F-16 από τις ΗΠΑ.

Οι κομβικοί Σύνοδοι Ε.Ε. και ΝΑΤΟ  

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων των 27 της Ε.Ε. ρητή καταδίκη της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, ταυτίζοντας τη στάση του με εκείνη του εισβολέα Βλάντιμιρ Πούτιν. Στο δε ΝΑΤΟ ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι θα συνυπάρξει εκτός από τον κ. Μητσοτάκη με Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς, τους οποίους ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει κοινωνούς του αναθεωρητικού χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας και της τακτικής του μπαράζ των υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, που εγείρουν κινδύνους αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Κι όλα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει διακαώς ένα τετ α τετ με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος διατηρεί κλειστή την πόρτα του Λευκού Οίκου για εκείνον. Επιπλέον, η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει και τη δυσφορία για την άρνησή της στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, αλλά και τον εκνευρισμό για τις συνεχείς επιθέσεις κατά της Δύσης. Εκεί παράλληλα θα βρίσκονται και οι μεγάλοι «παίχτες» κλειδιά Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον. Ίσως λοιπόν ο κ. Ερντογάν έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι το ανατολίτικο παζάρι που στήνει δεν χωράει τελικά όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι και αναδιπλώνεται διακριτικά δια των κορυφαίων υπουργών του.  Μένει να φανεί στην πράξη.

Στάση αναμονής για συμπεράσματα από την Αθήνα - Συνέχιση της διεθνοποίησης

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως - όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ - έχει συνηθίσει στο ευμετάβλητο της τουρκικής ρητορικής, συνεπώς δεν βγάζει βιαστικά συμπεράσματα ως προς τις πραγματικές διαθέσεις της τουρκικής ηγεσίας και το τι μέλλει γενέσθαι. Εξάλλου ο ολίγων δευτερολέπτων διάλογος περί καφέ και η «κοινωνική» όπως τη χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας χειραψία του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 μπορεί να συνέβαλλε να σπάσει ο πάγος, αλλά δεν προχώρησε και παραπέρα. 

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Αθήνα θα επιμείνει στη στρατηγική διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, συνεχίζοντας το διπλωματικό σπριντ με «όπλο» τη διεθνή νομιμότητα και διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση την ανυποχώρητη στάση της στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ουδείς άλλωστε δεν μπορεί να πει ακόμα με βεβαιότητα ότι ο παραλογισμός της Άγκυρας θα υποχωρήσει μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δεν θα οδηγηθεί  - προς εσωτερική εκμετάλλευση και συσπείρωση των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων - εν μέσω θέρους σε μία μεταφορά της έντασης στο πεδίο. Τα σενάρια για μία τέτοια κίνηση είναι πολλά γι’ αυτό και η Ελλάδα τελεί σε διαρκή επαγρύπνηση με σχέδιο αντιμετώπισης οποιουδήποτε εξ αυτών.

Κοινό μέτωπο Αθήνας - Λευκωσίας

Νέα ηχηρά μηνύματα κατά του δεσποτικού αναθεωρητισμού της Τουρκίας, της νέο-οθωμανικής λογικής επαναχάραξης των συνόρων δια της βίας και της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας, αναμένεται να εκπέμψουν με μία φωνή σήμερα από την Κύπρο  Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης, που συναντώνται στη Λευκωσία, συντονίζοντας τις επόμενες κινήσεις τους. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα συναντηθεί επίσης με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων και το απόγευμα θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA