Μενού
  • Α-
  • Α+

Οχυρωμένος με το διεθνές δίκαιο και το πραγματικό περιεχόμενο των Διεθνών Συνθηκών και έχοντας προσθέσει στις αποσκευές του το ισχυρό μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας για την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τετάρτη, έτοιμος απολύτως για κάθε πιθανή πρόκληση και διπλωματική κλιμάκωση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία εμφανίζει αποφασισμένο να θέσει ζήτημα παράνομης κατοχής των ελληνικών νησιών και ζήτημα αποστρατιωτικοποίησής τους.

Ακύρωση των τουρκικών προκλήσεων με ακλόνητα στοιχεία

«Θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις», έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγραφώντας τις προθέσεις του για το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών παράνομων αξιώσεων εντός της Συμμαχίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος το διακύβευμα της επικείμενης Συνόδου για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέσω της ένταξης Σουηδίας-Φινλανδίας σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, δεν έχει καμία πρόθεση να οξύνει τα πνεύματα και να μετατρέψει τη Σύνοδο σε φόρουμ αντιπαράθεσης με τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι όμως αποφασισμένος να απαντήσει εμπεριστατωμένα και χωρίς περιστροφές αν προκληθεί και να μην επιτρέψει στον κ. Ερντογάν να αξιοποιήσει τη Συμμαχία ως πεδίο για σόου μεγαλοϊδεατισμού και νεοοθωμανικών φαντασιώσεων εναντίον της Ελλάδας.

«Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο», σημειώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και προσθέτουν πως: «Οποιαδήποτε πρόκληση θα ακυρωθεί στην πράξη με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και ακλόνητα στοιχεία όπως έχει συμβεί μέχρι σήμερα». Ο Πρωθυπουργός άλλωστε έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα παραμένει ψύχραιμη αλλά ανυποχώρητη σε ότι αφορά την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ έχει ήδη κάνει εταίρους και συμμάχους κοινωνούς του εύρους του τουρκικού αναθεωρητισμού. Τόσο μέσω της παράθεσης του ανυπόστατου χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας δια του ίδιου του Πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς, αλλά  και την αναλυτική ενημέρωση που έκανε στα δύο τελευταία Ευρωπαϊκά Συμβούλια στις Βρυξέλλες εν μέσω έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας και ρητορικών ακροτήτων Τούρκων Αξιωματούχων, όσο και με τις δύο επιστολές στον ΟΗΕ και τους 16 χάρτες που δημοσίευσε το Υπουργείο Εξωτερικών. Όλοι οι μεγάλοι παίχτες που θα βρεθούν στο τραπέζι της Συνόδου λοιπόν είναι ήδη ενήμεροι για τον υπεύθυνο της έντασης.

Προετοιμασία για όλα τα σενάρια πρόκλησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν ο Τούρκος Πρόεδρος να «χτυπήσει» και δια της πλαγίας οδού. Αντί δηλαδή της ευθείας επίθεσης στη χώρα μας, που μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς θα αποπροσανατολίσει από την κύρια ατζέντα της Συνόδου προκαλώντας ένταση, να επιχειρήσει να εντάξει την Ελλάδα και τις παντελώς αβάσιμες αξιώσεις του για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στα ανταλλάγματα που θα ζητήσει για να άρει το βέτο του για την προσχώρηση Σουηδίας – Φινλανδίας στη Συμμαχία. Και γι’ αυτό το σενάριο η ελληνική πλευρά είναι πανέτοιμη. Ανάλογη ετοιμότητα υπάρχει και για το σενάριο να τεθεί από πλευράς του Ταγίπ Ερντογάν ζήτημα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, όπου θα του επιδειχθεί ως μοναδική αρμόδια οδός η προσφυγή στη Χάγη όπως έχει προταθεί επανειλημμένα από την Ελλάδα για τη διευθέτηση της διαφοράς ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ. Στα σενάρια που επεξεργάζεται η Αθήνα συγκαταλέγεται και μία πρόκληση με αβάσιμες κατηγορίες για το προσφυγικό, για το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί στρατηγική απάντησης.

Ο παράγων Τζο Μπάιντεν και τα γαλλικά πυρά

Έως την Τετάρτη πάντως πολλά μπορεί να αλλάξουν, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν θα εξαρτηθεί ίσως και από το αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο τετ α τετ με τον  Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Πέραν των όσων αναφέρει ο τουρκικός τύπος πάντως το κλίμα για τον Τούρκο Πρόεδρο σε αυτή τη Σύνοδο είναι βαρύ. Ήδη επικρατεί μεγάλη δυσαρέσκεια για την επιμονή του στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία και αρκετοί θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να προκαλέσει περισσότερο την τύχη του ενισχύοντας το προφίλ του «ταραξία».  Δεν είναι τυχαία εξάλλου τα προειδοποιητικά πυρά που εξαπέλυσε κατά της Τουρκίας η Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, πως αν επιμείνει στο βέτο θα θέσει ζήτημα για τη συμπεριφορά της στη Σύνοδο, καθώς «θα δημιουργηθούν ερωτήματα αναφορικά με την συμπεριφορά της ως κράτος μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA