Μενού
  • Α-
  • Α+

Οχι ότι προκαλεί κάποια έκπληξη αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι.... εκτός έλεγχου! Το «αρνάκι» της Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ξαφνικά, ξαναβρήκε τη «λαλιά» του προχωρώντας σε ένα ακόμα κρεσέντο προκλητικότητας κατά της Ελλάδας στα εσωτερικά πολιτικά της οποίας επενέβη δίνοντας «πολιτική γραμμή» για τις επερχόμενες εκλογές!

Το νέο αυτό, ξέσπασμα του «Σουλτάνου», όπως αναφέρουν αναλυτές, έχει την εξήγησή του. Ο Ερντογάν θέλει με δυναμικό τρόπο να κάνει ρελάνς μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αφού, καλή η εσωτερική κατανάλωση, αλλά και ο ίδιος ξέρει πως ουσιαστικά έφυγε από τη Μαδρίτη με άδεια χέρια. Και αυτό αφορά και τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλαδία και την αναβάθμιση των F-16 από την Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη: Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: «Δεν θέλουμε πόλεμο με την Ελλάδα αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Είναι ενδεικτικό πως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε εκ νέου με βέτο τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι. Ο Τούρκος πρόεδρος, προτού καν συμπληρωθούν 48 ώρες από τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών, απηύθυνε νέες απειλές την Πέμπτη να εμποδίσει την εισδοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO. Μιλώντας στον Τύπο κατά το κλείσιμο της συνόδου της ατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη, απαίτησε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να «διαδραματίσουν τον ρόλο που τους αναλογεί» στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας», διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ενταφιάσει τη συμφωνία που υπεγράφη το βράδυ της Τρίτης.

Η Στοκχόλμη αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη». «Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Και αν όλο αυτό προκαλεί εκνευρισμό στον Ερντογάν, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για τον ίδιο σε ότι αφορά την αναβάθμιση των F-16 από τις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν, του το υποσχέθηκε μεν αλλά έβαλε μπροστά το Κογκρέσο και εκεί ήδη έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων. Είναι ενδεικτικό πως ήδη στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη μεγάλη καμπάνια για τη μη πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Μάλιστα, η εν λόγω εκστρατεία που φέρει την ονομασία «no jets for Τurkey», δηλαδή «όχι μαχητικά για την Τουρκία» δημοσιοποίησε βίντεο με το οποίο επιχειρεί να γνωστοποιήσει στο διεθνές κοινό τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η στήριξη που παρείχε η αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία για το ενδεχόμενο αναβάθμισης ή αγοράς νέων F-16, έχει ενεργοποιήσει ισχυρούς μηχανισμούς στο Κογκρέσο και στο Ελληνοαμερικανικό λόμπι όπου, όπως λένε, είναι πανέτοιμοι για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί τους επόμενους μήνες στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας

Και κάπως έτσι, αφού είδε πως τα πράγματα για τον ίδιο δεν πάνε καθόλου καλά, αποφάσισε να παίξει το γνωστό... παιχνιδάκι κατά της Ελλάδας.  προχώρησε σε ένα πρωτοφανές μπαράζ προκλητικών δηλώσεων ξεφεύγοντας από κάθε διπλωματικό όριο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό να «δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού στους κυβερνώντες» διότι «τρέχουν πίσω από περιπέτειες που θα φέρουν καταστροφικό τέλος» για τη χώρα.

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι' αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει τη θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως είναι φυσικό η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και μέσω κυβερνητικών πηγών σχολιάστηκε πως τα λεγόμενα του Ερντογάν, κάνουν λόγο για ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως «η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους. Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια. Εξάλλου, ο πραγματικά ισχυρός δεν έχει ανάγκη να το διαλαλεί κάθε τρεις και λίγο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA