Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που η Αγκυρα έχει ρίξει το 4ο γεωτρύπανό της στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε Ελλάδα και Κύπρο, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και βρίσκονται σε επιφυλακή με συνεχή εκπαίδευση και μόνιμη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τον Εβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Μαζεύει το χρυσό και μετατρέπει την Τουρκία σε απέραντο ενεχυροδανειστήριο

Η τουρκική προκλητικότητα άλλωστε συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς σε κάθε ευκαιρία και με αυτά τα δεδομένα, το Πολεμικό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία, αλλά και ο Στρατός Ξηράς βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό περιορίζοντας τις κινήσεις τους σε ρόλο επιτήρησης των κινήσεων της «απέναντι πλευράς». Με δεδομένο ότι το «Abdulhamid Han», το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένοντας πολιτικές αποφάσεις και στρατηγικές εντολές (πιθανόν για τις 9 Αυγούστου), το ΓΕΕΘΑ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή πρόκληση και συνιστά ψυχραιμία, εξετάζοντας προσεκτικά κάθε σενάριο.

Σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό «Πεντάγωνο», «...οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να επιτρέψουν να χαθεί ούτε ένα εκατοστό ελληνικής κυριαρχίας». Για το λόγο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διαμηνύει πως δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, δίνοντας σαφή εντολή για συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τριών Κλάδων ακόμα και μέσα στον Αύγουστο χωρίς καμία χαλάρωση, ενώ πιθανό είναι και το σενάριο αναστολής αδειών των αξιωματικών εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Οι εικόνες των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας να συνεκπαιδεύονται με αμερικανικά F-18 από το αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAN, με Eurofighter της Βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και με τη γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE, επιβεβαιώνουν πως για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει θερινή... ραστώνη, υπάρχει μόνο εκπαίδευση και ετοιμότητα για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης. Αυτό είναι άλλωστε και ο λόγος που κανείς πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τρομάζει απέναντι στις απειλές του τουρκικού καθεστώτος και ξεκαθαρίζουν πως «...επί του πεδίου θα δούμε ποιος τελικά δεν αστειεύεται».

Sabah: «Θα συμβούν άσχημα πράγματα»

Την ίδια ώρα, ο συντάκτης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Sabah», Μεχμέτ Μπαρλάς παρουσιάζει την Ελλάδα ως «πηγή» των προκλήσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο: «Εάν οι ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας οδηγήσουν τελικά σε ένοπλη σύγκρουση, θα υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες για τις δύο χώρες» γράφει χαρακτηριστικά. Ο συντάκτης, υπενθυμίζει τα γεγονότα που οδήγησαν το 1922 στη ήττα της Ελλάδας στην Μικρά Ασία και την καταστροφή που ακολούθησε, καθώς και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, «Ειρηνευτική Επιχείρηση», όπως την αποκαλούν προκλητικά οι Τούρκοι. «Οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν» τονίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, σημειώνοντας:

«Με προκλητικές ενέργειες και πολεμοχαρείς κραυγές εναντίον της Τουρκίας, η Ελλάδα δεν θα φτάσει πουθενά και θα της συμβούν άσχημα πράγματα». Αν και τάσσεται υπέρ της ειρήνης ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας πως «η Τουρκία δεν θα πρέπει να σκέφτεται τον πόλεμο», ο Μπαρλάς τονίζει πως πρέπει να υπενθυμίζεται στην Ελλάδα το 1922 ως παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί, εάν υπάρξει πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία. «Ευχή μου είναι το Αιγαίο να αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης» καταλήγει στο άρθρο του.

«Η Ελλάδα ''περικυκλώνει'' την Τουρκία»

Στο ίδιο πλαίσιο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, καθώς και η αντιπολίτευση, όπως το κόμμα της Πατρίδας, υπό τον ανθυποψήφιο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προηγούμενες εκλογές, Μουχαρέμ Ιντζέ, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «περικυκλώσει την Τουρκία». Τα πυρά των τουρκικών ΜΜΕ στρέφονται κυρίως εναντίον των ΗΠΑ στοχοποιώντας την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναπτύξει σειρά βάσεων επί ελληνικού εδάφους, κάτι που επίσης ενοχλεί ιδιαίτερα την Τουρκία. Και οι εξελίξεις αναμένονται με το παιχνίδι της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο με όπλο τις γεωτρήσεις να συνεχίζεται.

Ηχηρό μήνυμα μέσω... Ισραήλ

Στο μεταξύ, ηχηρό «μήνυμα» προς την Τουρκία στέλνει η Ελλάδα μέσω Ισραήλ, καθώς έδωσε την άδεια στο Τελ Αβίβ να δεσμεύσει δύο περιοχές νότια της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις. Οι περιοχές, που δεσμεύτηκαν για το διάστημα από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Έτσι, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς, αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», πιθανόν στις 9 Αυγούστου και αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου.

Η αντι-NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο - Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου. Κατά την πάγια τακτική της η Άγκυρα αμφισβητεί ελληνική NAVTEX, που έχει εκδοθεί επίσης για ασκήσεις στην ίδια περιοχή. Η Άγκυρα μιλάει για «περικύκλωση» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου που επιχειρείται και πρέπει να «σπάσει», σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Οι ελληνικές συμμαχίες 

Με δεδομένες τις προκλήσεις, η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA