ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/08/2022 11:31

Πρόκληση από την Τουρκία: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των "συμπατριωτών" μας στη Θράκη»

Η Τουρκία δεν έχει βαρεθεί να παίζει το «καμένο χαρτί» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και συνεχίζει να ονειρεύεται ομογένειες και τουρκικές μειονότητες - Η νέα παραληρηματική ανακοίνωση του τουρκικού ΤΠΕΞ είναι χαρακτηριστική της τουρκικής προπαγάνδας, που συνεχίζει να μην βρίσκει πουθενά ευήκοα ώτα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πρόκληση από την Τουρκία: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των "συμπατριωτών" μας στη Θράκη»
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Συνεχίζει να συντηρεί το... παραμύθι της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη η Τουρκία, με το υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε προκλητική δήλωση, που κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» Δυτικής Θράκης. Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μάλιστα, αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες «των συμπατριωτών» τους με τη νομοθετική ρύθμιση για τους μουφτήδες. Καλεί επίσης την Ελλάδα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο».

Η ανακοίνωση

Με μια νομική ρύθμιση για τις μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αγνοεί για άλλη μια φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και συνεπώς τη βούληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

Το άρθρο 40 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης παρέχει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης το δικαίωμα να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να ελέγχει τις δικές της θρησκευτικές, εκπαιδευτικές και φιλανθρωπικές-κοινωνικές οργανώσεις. Η παραβίαση αυτού του δικαιώματος από την Ελλάδα έναντι των συμβατικών της υποχρεώσεων έχει καταγραφεί και με αποφάσεις του ΕΔΔΑ στο παρελθόν.

Video Loading...

Ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να παρέχει στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης την απαραίτητη υποστήριξη και διευκόλυνση για την εκλογή, τη διαχείριση και τη διάρθρωση των μουφτήδων της, είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να φέρει τον μουφτή υπό τον δικό της έλεγχο, παρά τη θέληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης.

Με αυτή τη νομική ρύθμιση, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες των συμπατριωτών μας, που κατοχυρώνονται από διεθνείς συμφωνίες, και προσπαθεί να μετατρέψει τον θεσμό του μουφτή σε δομή υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία των θρησκευτικών θεσμών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στη χώρα της και στην εκλογή των ηγετών τους με τέτοιους κατασταλτικούς νόμους και πρακτικές.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να θέσει τέλος στις πολιτικές της πίεσης και εκφοβισμού έναντι της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όπως και πριν, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά των δικαιώματα και τις ελευθερίες των ομογενών μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ