Μενού
  • Α-
  • Α+

Την πρωτοβουλία των κινήσεων προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση της διακηρυγμένης δέσμευσης του ίδιου προσωπικά και της κυβέρνησης να μη μείνει καμία απολύτως σκιά στην υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και παράλληλα να μη μετατραπεί αυτή σε «κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση», αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός, σηκώνοντας αφενός το γάντι που του πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής, αφετέρου προωθώντας συγκεκριμένες αλλαγές για την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας της ΕΥΠ και συνεπώς τη θωράκιση της διαφάνειας λειτουργίας της.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μάλιστα για αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ, που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός και μεταφράζονται στην επαναφορά της διάταξης που κατήργησε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ για την έγκριση των επίμαχων αιτημάτων και από εισαγγελέα εφετών πέραν του εισαγγελέα της ΕΥΠ, είναι πολύ πιθανό να εκδοθεί ακόμα και σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για υποκλοπή Ανδρουλάκη: «Τυπικά επαρκής, πολιτικά μη αποδεκτή - Αν γνώριζα δεν θα το επέτρεπα»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τεκμηριώνουν τη διαβεβαίωσή του ότι δεν γνώριζε και δεν θα επέτρεπε ποτέ την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τη βούληση και την αποφασιστικότητά του να μην επαναληφθούν ανάλογα λάθη, να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες χωρίς να πληγεί η αποτελεσματικότητα της κρίσιμης για την εθνική ασφάλεια Υπηρεσίας και να μην εργαλειοποιηθεί η υπόθεση για να κυλιστεί η πολιτική ζωή του τόπου στο βούρκο.

Υπό το σύνθημα «η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα» το Μέγαρο Μαξίμου συμφώνησε άμεσα χθες στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εσπευσμένη επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής και τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Η απόφαση που ελήφθη κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρόεδρο της Βουλής είναι η Βουλή να ανοίξει στις 22 αντί για την 31η Αυγούστου που ήταν προγραμματισμένο (για την Ολομέλεια) και η συζήτηση να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τα άμεσα αντανακλαστικά της κυβέρνησης αντικατοπτρίζουν την ειλικρινή πρόθεσή της «να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης».

Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως με αυτό τον τρόπο θα μπουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση,  θα αποκρουστεί τεκμηριωμένα η μομφή του ΣΥΡΙΖΑ περί «ενοχής» του Πρωθυπουργού και οι υπαινιγμοί του ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή των υπηρεσιών ασφαλείας με το κακόβουλο λογισμικό predator. Γαλάζια στελέχη πάντως δεν κρύβουν ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή μη εξωγενή κρίση που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Τονίζουν, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί η ζημιά σε όλα τα επίπεδα και δρομολογεί τάχιστα όλες τις απαραίτητες αλλαγές για τη θωράκιση της διαφάνειας.

«Εμείς δώσαμε όλα τα στοιχεία στο φως, καλέσαμε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί θεσμικά, κάναμε σκληρή αυτοκριτική, προχωράμε σε αλλαγές για την ενίσχυση του πλαισίου λογοδοσίας. Κοινώς τραβήξαμε διαχωριστική γραμμή από το λάθος και κάναμε ότι είναι δυνατόν για την αποκατάστασή του. Συνεπώς, η συνέχιση της συνωμοσιολογίας δεν βοηθάει κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Reader κυβερνητική πηγή.  

Παρ’ όλα αυτά η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης δείχνει ότι θα έχει διάρκεια και στη Βουλή θα επικρατήσει Αυγουστιάτικος καύσωνας. Μετά  την προ ημερησίας συζήτηση άλλωστε την εβδομάδα 22-26 Αυγούστου, θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής παρουσία του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, όπου η κυβέρνηση έχει καλέσει και τον Νίκο Ανδρουλάκη να παραστεί. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη σύγκληση της Επιτροπής και νωρίτερα, αν και χρονικά φαντάζει δύσκολα εφικτό. Επί τάπητος επιπλέον αναμένεται να τεθεί και η διαδικασία με την οποία η εν λόγω Επιτροπή θα αναλάβει ρόλο ενισχυμένης εποπτείας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς αυτή συγκαταλέγεται στη δέσμη των 4 μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΕΥΠ και κατά πληροφορίες επιδιώκεται να τρέξουν το συντομότερο δυνατόν.  Εξίσου καυτός κοινοβουλευτικά πάντως αναμένεται αναμφίβολα και ο Σεπτέμβριος, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εξαγγείλει την κατάθεση αιτήματος για Εξεταστική Επιτροπή, το οποίο στηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση και έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η κυβέρνηση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA