Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη φάση των τελικών θαλάσσιων δοκιμών αποδοχής βρίσκεται το μήκους 232 μέτρων ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu, που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για ένα πλοίο πολλαπλών αμφίβιων επιχειρήσεων στις εντυπωσιακές διαστάσεις του οποίου έχει οικοδομήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αφήγημα του για προβολή περιφερειακής ισχύος και είσοδο της χώρας του στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων ναυτικών δυνάμεων του κόσμου.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Ακάρ και Τσαβούσογλου αποκαλούν την Ελλάδα «παραβάτη του διεθνούς δικαίου»

Βέβαια, η επιδίωξη του αυτή έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά μετά τον αποκλεισμό της Αγκυρας από το πρόγραμμα των F-35, ύστερα από την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, καθώς το Anadolu ναυπηγήθηκε με στόχο να γίνει το κινητό αεροδρόμιο των αμερικανικών stealth μαχητικών εκτοξεύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Από τη στιγμή που τα F-35 δεν υφίστανται πλέον στον ορίζοντα για τη γείτονα οι Τούρκοι ναύαρχοι ουσιαστικά αναζητούν ρόλο για το θηριώδες σκάφος.

Μπορεί να μεταφέρει πάνω από 50 drones

Τη λύση έδωσε ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, η οποία αναπτύσσει ναυτικό drone ικανό να απογειώνεται από μικρούς διαδρόμους και καταστρώματα πλοίων. Το Bayraktar TB3 θα είναι ο διάδοχος του TB2, που έχει χρησιμοποιηθεί στα πολεμικά πεδία της Λιβύης, της Συρίας, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και από τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρεί κατά των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας. 

Μπορεί το Anadolu από αεροπλανοφόρο των F-35 εκ των πραγμάτων να περιορίζεται σε ναυτική πλατφόρμα απογείωσης drone και επιθετικών ελικοπτέρων όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα έχει περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες. Ο νέος σχεδιασμός της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας προβλέπει τη μεταφορά από το πλοίο έως 50 TB3, που θα διαθέτουν αναδιπλούμενες πτέρυγες, με 10 από τα οπλισμένα drone να πετούν ταυτόχρονα έχοντας αυτονομία πτήσης περισσότερες από 24 ώρες.  

Του πήγε ο κούκος αηδόνι...

Το Anadolu με εκτόπισμα άνω των 27.000 τόνων θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και εκτός της δυνατότητας διεξαγωγής αεροπορικών επιχειρήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κάθετης ή σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης θα μεταφέρει αποβατικά σκάφη και άρματα μάχης. Το πλοίο ναυπηγήθηκε με ισπανική τεχνογνωσία στην Κωνσταντινούπολη με στόχο την εκπλήρωση της φιλοδοξίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνει η Τουρκία παγκόσμια ναυτική δύναμη. Παρότι η ναυπήγηση του βασίστηκε στο πλοίο Juan Carlos του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού η ολοκλήρωση του έργου της ναυαρχίδας του τουρκικού στόλου πραγματοποιήθηκε κατά σχεδόν 70% με τεχνολογία και συστήματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

Το συνολικό κόστος του πλοίου με διάδρομο απογείωσης μήκους 202 μέτρων και 6 σημεία προσγείωσης ανήλθε στα 1,25 δισ ευρώ. Το Anadolu μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 20,5 κόμβων έχοντας μέγιστη εμβέλεια 7.000 ναυτικών μιλίων, απόσταση η οποία είναι δυνατό να αυξηθεί κατά 2.000 ναυτικά μίλια στην περίπτωση πλεύσης με χαμηλότερη ταχύτητα. Το ύψος του σκάφους είναι 58 μέτρα με συνολική αυτονομία 30 ημερών και δυνατότητα μεταφοράς αποβατικής δύναμης επιπέδου τάγματος μαζί με 94 οχήματα, εκ των οποίων 13 άρματα μάχης και 27 αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA