Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η ευθύνη για τις υποκλοπές έχει ονοματεπώνυμο, Κυριάκος Μητσοτάκης. Εδώ που έχουμε φτάσει μόνη λύση είναι οι εκλογές», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μίλησε στον «ΣΚΑΪ» και ερωτηθείς για τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή και την αποστροφή του νέου διοικητή της ΕΥΠ ότι κανένας δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις, σημείωσε ότι «η χθεσινή συζήτηση έρχεται μετά την προχθεσινή αδυναμία του κ. Οικονόμου να διαψεύσει το ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι παρακολουθούνται επτά πολιτικά πρόσωπα».

Πρόσθεσε ότι «ο κ. Οικονόμου είπε ότι η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζουν κάτι, στην πραγματικότητα λοιπόν αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν δύο αποδιοπομπαίοι τράγοι, ο ανιψιός του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ό,τι άλλο προκύψει θα το ρίξουμε πάνω τους».

«Η πολιτική ευθύνη γiα τις υποκλοπές ανήκει στον πρωθυπουργό»

Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε, ακόμη, ότι «ο κ. Μητσοτάκης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, αλλά με ένα κοπάδι στην πλάτη» και πως «χθες, το Politico αποκάλυψε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είχε στόχο τη συγκάλυψη». Είπε ειδικότερα ότι «στις 29 Ιουλίου η Κομισιόν έστειλε επιστολή στην ελληνική πλευρά ζητώντας ενημέρωση, σε σχέση με τις πρώτες αποκαλύψεις που είχαν γίνει για τη χρήση του Predator» και πως «η επίσημη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις 2 Αυγούστου ήταν ‘μην ασχολείστε', ότι είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας…». Υπογράμμισε ότι αύριο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης «θα πρέπει να απαντήσει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθούσαν τον τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, τον κ. Ανδρουλάκη».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε αντιφάσεις στον κ. Μητσοτάκη. Επανέλαβε το ερώτημα «πώς γίνεται να υπάρχει πολιτική ευθύνη αλλά αυτήν να την αναλαμβάνει ένα μη εκλεγμένο πρόσωπο, ο κ. Δημητριάδης;», για να τονίσει πως «η πολιτική ευθύνη ανήκει στον πρωθυπουργό, στον άνθρωπο που διόρισε τον κ. Δημητριάδη, στον άνθρωπο που άλλαξε το νόμο προκειμένου να διορίσει στη θέση του τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος δεν είχε τα τυπικά προσόντα, στον άνθρωπο που με βάση το ΦΕΚ έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ».

Επιπλέον είπε ότι «δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά αν το γνώριζα δεν θα το κάναμε». «Δεν είναι σουλτάνος ο κ. Μητσοτάκης για να παραβιάζει το νόμο -εκτός του ότι έτσι κι αλλιώς δεν ήταν νόμιμο», σχολίασε. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «υπήρξε και η παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενός ανθρώπου που ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα, που έχει συνεργαστεί με τους Financial Times και που η παρακολούθησή του ενδεχομένως σχετίζεται με το δημοσίευμα των Financial Times για ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι οποίες διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα». Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ δεν ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις και άρα δεν μπορεί να ενημερώνεται και ο πολίτης».

«Πρέπει να γίνει εξεταστική Predator, Ανδρουλάκη και Κουκάκη»

Ερωτηθείς για την πρόθεση της ΝΔ η εξεταστική να αφορά και προηγούμενες περιόδους, ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε: «ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν, αυτή τη στιγμή έχουμε κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να διερευνηθεί. Πρέπει να γίνει εξεταστική για Predator, Ανδρουλάκη και Κουκάκη». Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται όλο αυτό το διάστημα ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού να έχει εξαφανιστεί» και πως «υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με την Intellexa που έχει το λογισμικό Predator, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει έλεγχο στους λογαριασμούς τέτοιων εταιρειών». «Αυτό που υποψιαζόμαστε», συνέχισε, «είναι ότι η κυβέρνηση νοικιάζει υπηρεσίες κακόβουλου λογισμικού για παρακολουθήσεις». «Για ποιο λόγο έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία; Για ποιο λόγο, για παράδειγμα, πρέπει να έχει μυστικά κονδύλια το Υπουργείο του κ. Στυλιανίδη;», ρώτησε.

Αναφορικά με την ακρίβεια, αφού είπε ότι η τιμή μεγαβατώρας στην Ελλάδα είναι 616 ευρώ, ενώ στην Ισπανία 182 ευρώ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αυτό συμβαίνει γιατί η στηρίζει αυτούς που αισχροκερδούν στην αγορά ενέργειας». «Παίρνει 2 δισ. από τους πολίτες και τα δίνει στους παρόχους, άρα η κυβέρνηση ληστεύει την κοινωνία», υποστήριξε. Την κατηγόρησε για υπερφορολόγηση και ότι σε συνθήκες «ακραίου πληθωρισμού», δεν έχει μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα και ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής». Τόνισε ότι χρειάζεται άμεσα λύση για το ιδιωτικό χρέος που έχει δημιουργηθεί στην πανδημία, με ρύθμιση και με μια γενναία διαγραφή, ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που μπορούν να μειώσουν κατά 50% τους λογαριασμούς ρεύματος, με πλαφόν στις τιμές και αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο».