Μενού
  • Α-
  • Α+

Θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη χθεσινή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις ως προς την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, καθώς εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε τεκμηριωμένα τις κατηγορίες περί δικής του εντολής για τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη βάζοντας τελεία στις σκιές που επιχειρήθηκε να δημιουργηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό του. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η μομφή κατά του Αλέξη Τσίπρα ότι η κατηγορία αυτή είναι «ψευδής, ανέντιμη κι ανήθικη». Προβληματισμένοι δηλώνουν πάντως για το κλίμα πόλωσης διαρκείας που προμηνύει το εκρηκτικό σκηνικό που επικράτησε στη Βουλή.

Τσιτάτα απέναντι στην αυτοκριτική και τη βούληση για αλλαγές

Γαλάζια στελέχη τόνιζαν πως αν και επρόκειτο για μία από τις σφοδρότερες μάχες επί διακυβέρνησης της ΝΔ, όπου η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη με το σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης υπό την παραδοχή ενός λάθους, η συνεδρίαση ανέδειξε πως απέναντι στη γενναία αναγνώριση του σφάλματος από τον Πρωθυπουργό, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης με παραιτήσεις και την προώθηση σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διόρθωση θεσμικών κενών στην ΕΥΠ, αντιτάχθηκαν - κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα - ξανά μόνο αόριστες κατηγορίες και «τσιτάτα», χωρίς την προσκόμιση κάποιας σοβαρής πρότασης. Υπογραμμίζουν, δε,  ότι η προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ρωγμές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έπεσε απλώς στο κενό, αλλά απέδειξε τη συσπείρωση της γαλάζιας παράταξης. Εξ ού όπως σχολίαζαν ο κ. Τσίπρας δεν σήκωσε «παρά τις κραυγές» το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Διαβάστε ακόμη: Ανδρουλάκης: Αλαζόνας ο Μητσοτάκης, δεν απάντησε γιατί με παρακολουθούν – Ραντεβού στην εξεταστική

Εκτιμούν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός φώτισε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να «καπελώσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη για να εμφανιστεί ως ο δήθεν γνήσιος  εκπρόσωπος της Κεντροαριστεράς εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να παρευρίσκεται στην Ολομέλεια για ένα δια ζώσης μπρα ντε φερ με τον Πρωθυπουργό και να ζητήσει προσωπικά εξηγήσεις. Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στους κεντρώους ψηφοφόρους, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστη αυτή τη στάση «πατερούλη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έστρεψε τα βέλη του και προς τη Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο «ψηφίζοντας Ανδρουλάκη να προκύψει Τσίπρας».

Στο δε επιτακτικό και επαναλαμβανόμενο ερώτημα «ποιος ο λόγος που τέθηκε υπό παρακολούθηση ο κ. Ανδρουλάκης», συνεργάτες του Πρωθυπουργού ανέφεραν πως ο ίδιος επέμεινε θεσμικά, αποφεύγοντας να κάνει «φέιγ βολάν όπως άλλοι…» έγγραφα της ΕΥΠ και να παραβιάσει το απόρρητο που επιτάσσει ο νόμος, παραπέμποντας για απαντήσεις από τους αρμόδιους στο θεσμικό τερέν της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής. Έδωσε έτσι τον τόνο που θα κινηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Αναζητώντας, δηλαδή, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς διαρροές τις χρόνιες παθογένειες στην ΕΥΠ με στόχο να συνδράμουν στην αντιμετώπισή τους και τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας της με πρόσθετα φίλτρα για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών.

Απόδειξη ενοχής η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη εκτιμούν ότι η χθεσινή συζήτηση απέδειξε μόνο την κοινοβουλευτική απομόνωση και την «ενοχή» του Πρωθυπουργού. Σχολιάζουν ότι αρκέστηκε σε «γελοία» προσπάθεια συμψηφισμών, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και να διαψεύσει ότι παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί. Ως προς τα πυρά που δέχτηκε, δε, ο κ. Τσίπρας για καταγγελίες επί δικής του διακυβέρνησης, από την Κουμουνδούρου αντιτείνουν την πρόκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για ξεχωριστή Εξεταστική για την περίοδο 2015-2019. Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα στο εξής είναι δεδομένο ότι περιλαμβάνει τη συντήρηση της υπόθεσης "παρακολουθήσεις" ψηλά στην ατζέντα, αλλά και μια προσπάθεια να ηγηθεί σε όλα τα πεδία που η κυβερνητική πολιτική μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις υπό το δόγμα του "ανένδοτου θεσμικού αγώνα" που κήρυξε χθες. Ως υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού, ανέγνωσαν τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού στο ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει στην κατηγορία περί πλεκτάνης με στόχο την «ομηρία» του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ραντεβού στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εξεταστική.

Έμφαση στην οικονομία και τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας

Κυβερνητικές πηγές πάντως τόνιζαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα επιτρέψει να μονοπωλήσει τη δημόσια συζήτηση η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Θα αφήσει την έρευνα της Βουλής να εξάγει τα απαιτούμενα συμπεράσματα και ο ίδιος θα αλλάξει σελίδα, δίνοντας έμφαση στην οικονομία και την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών όπως η ενεργειακή κρίση με στόχο την ανακούφισή τους και τη θωράκισή τους απέναντι σε έναν δύσκολο χειμώνα. Η ΔΕΘ άλλωστε βρίσκεται προ των πυλών και οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει θα ενταθούν. Γι’ αυτό και απέκλεισε κατηγορηματικά χθες το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα φυγομαχήσει και θα παλέψει για να οδηγήσει τη χώρα σε σταθερό λιμάνι. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιμένει στις εκλογές για να οδηγήσει τη χώρα στην αστάθεια. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της για τον περιορισμό των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και εκεί θα κριθεί η πολιτική μάχη», τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη.

Νέα σύγκρουση για την Εξεταστική τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα πάντως στη Βουλή αναμένεται να κυριαρχήσει ξανά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, καθώς έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής κατόπιν της πρότασης του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Και θ’ ακολουθήσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών παρουσία των επικεφαλής της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ και άγνωστο ακόμα ποιων άλλων προσώπων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA