Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στην οποία τηρήθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την ακρόαση πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ, καθώς και προσώπων που φέρονται να συνδέονται με την επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα, δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων από τους βουλευτές προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την προσθήκη φίλτρων διαφάνειας και λογοδοσίας στο θεσμικό πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση MEGA: Μπροστά με 7,4 μονάδες η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για τις παρακολουθήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα περί επιχείρησης καταστροφής των φακέλων που αφορούν σε παρακολουθήσεις. Συγκεκριμένα, φέρεται να τα χαρακτήρισε ως «ψευδή». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όταν ο κ. Δεμίρης κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως η ΕΥΠ καταστρέφει το τελευταίο διάστημα έντυπο και ψηφιακό υλικό παρακολουθήσεων ήταν ξεκάθαρα αρνητικός. Ωστόσο, ανέφερε ότι εφόσον δεν προκύψει κάτι από μία παρακολούθηση, τότε το υλικό καταστρέφεται μετά από ένα διάστημα. 

Βλάχου: Έξι υπογραφές διευθυντών της ΕΥΠ είχε η επισύνδεση Ανδρουλάκη

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου έκανε λόγο για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων παρακολουθήσεων. Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το αίτημα για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη έφερε τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών στελεχών της Υπηρεσίας. Η κυρία Βλάχου είπε ακόμα ο έλεγχος πριν από κάθε παρακολούθηση είναι ουσιαστικός - καθώς και ότι έχει ζητήσει να προσκομίζονται όλα τα στοιχεία που επιβάλλουν μία επισύνδεση προσθέτοντας ότι αν αυτά δεν είναι αρκετά, τότε απορρίπτεται το αίτημα της ΕΥΠ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η κυρία Βλάχου φέρεται να είπε στην επιτροπή ότι το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις.

Καραγκούνης: Κατέρρευσε η εργαλειοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Χωρίς να εισέρχομαι στην ουσία της υπόθεσης, διότι καταλαβαίνεται ότι δεσμεύομαι από την διαδικασία, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σήμερα βγήκαν κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και ουσιαστικά συμπεράσματα. Πρώτα απ' όλα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατέρρευσε» ανέφερε σε δήλωση του ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Αποσαφηνίστηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώθηκε ή ενημερώθηκαν για καμιά απολύτως άρση και κυρίως επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα επισυνδέσεων αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε ειδικότερα και διεξοδικά στην εξεταστική επιτροπή» κατέληξε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Κατρούγκαλος: «Προσπάθεια συγκάλυψης»

Το δικό τους στίγμα για το πώς κύλησε η συνεδρίασε, έδωσαν και οι τρεις βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χάρης Καστανίδης, αλλά και Μανώλης Συντυχάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατρούγκαλος, σημείωσε: Όπως είχαμε προβλέψει συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών. Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις  σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ , με το πρόσχημα του απορρήτου  αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε. Αυτό μολονότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου και ΣυΡιζΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο απ αυτόν. Γι’ αυτό το λόγο αυτό εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43 Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε, μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση, όταν ο πρόεδρος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτό που θεωρούμε προσπαθεί ακύρωσης  και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της επιτροπής θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθεια συγκάλυψης.

Καστανίδης: «Βαθιά λυπημένος»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Καστανίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά: Εκφράζω την βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν σήμερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας με ευθύνη  αποκλειστική της κυβέρνησης οχυρωμένη πίσω Από την αρχή του απορρήτου το οποίο δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας η προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκα την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δημοσιογράφο τον κύριο κουκάκι καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς και στελέχη της κυβέρνησης διαβεβαίωναν ότι θέλω να ριχτεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση αλλά πως μπορεί να ριχτεί άπλετο φως όταν ενοποιημένες σε μία γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει έναντι της επιτροπής θεσμών και διαφάνειαςΑρνούνται την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας πρόκειται για τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών.

Συντυχάκης: Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, τόνισε: Η κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία και στα πλαίσια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα όλα στο φως. Πλήρη διαφάνεια, τα πρακτικά στην δημοσιότητα εξέταση κατά μόνας και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρη συγκάλυψη. Απόρρητο. Εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν τα τα νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων. Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό.

Ρουμπάτης: Η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας

Από την πλευρά του, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Ιωάννης Ρουμπάτης, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο 2015-2019, φέρεται να παραδέχθηκε στην Επιτροπή ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γ.γ. της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι η επισύνδεση δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους, αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Τσίπρα - Καμμένου φέρεται να υπέπεσε σε ορισμένες αντιφάσεις αναφορικά με το αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε απευθείας τα τηλέφωνα των δύο προσώπων ή όχι. Συγκεκριμένα ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να επικαλέστηκε διάλογο των Πιτσιόρλα - Σαγιά που είχε στην διάθεσή της η ΕΥΠ με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από βουλευτή που σχολίασε πως για να υπάρχει διάλογος η υπηρεσία παρακολουθούσε είτε τον κ. Σαγιά, είτε τον κ. Πιτσιόρλα ή και τους δύο. Πέραν αυτού, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερο του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του. Παράλληλα, φέρεται να είπε ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Κοντολέων: Δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι σε ερώτηση εάν έχουν παρακολουθηθεί και άλλοι πολιτικοί εκτός του Νίκου Ανδρουλάκη, τόσο ο κ. Κοντολέων όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού φέρεται να επικαλέσθηκαν το απόρρητο. Επίσης, ο κ. Κοντολέων, φέρεται να αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος το απόρρητο για το εάν έχει καταστραφεί ή όχι ο φάκελος του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από την αντιπολίτευση, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Μεγάρου Μαξίμου ερωτηθείς απέφυγε τις σαφείς απαντήσεις με «ναι» ή «όχι» κάτι που δημιούργησε μεγάλη ένταση. Την ίδια στιγμή, το απόρρητο που αφορά υποθέσεις εθνικής ασφάλειας φέρεται να επικαλέστηκε και ο πρώην Γ.Γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Δραβίλλας: Δεν υπήρξε παρακολούθηση Σαγιά Πιτσιόρλα το 2012-14

Στην επιτροπή τοποθετήθηκε και ο Θεόδωρος Δραβίλλας επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά - Βενιζέλου (2012-2015), ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν υπήρξε επί των ημερών του επισύνδεση Πιτσιόρλα - Σαγιά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών σημείωσε ότι το 2014, ο τότε πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης και μετέπειτα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ ζήτησε από την ΕΥΠ να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξειάς. Ο ίδιος φέρεται να είπε πως η ΕΥΠ συνέδραμε στις έρευνες με μια επισύνδεση για λιγότερο από δύο μήνες η οποία διεκόπη καθώς δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο κ. Δραβίλλας φέρεται να τόνισε πως η επισύνδεση δεν αφορά τα μετέπειτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πιτσιόρλα και Σαγιά και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της Οξείας δεν πρέπει να συγχέεται με την υπόθεση του Ναυαγείου Ζακύνθου των ημερών Τσίπρα - Καμμένου. Και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ φέρονται να ανέφεραν πως επί των ημερών τους δεν υπήρξε καμία επισύνδεση των γραφείων του ΚΚΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA