Μενού
  • Α-
  • Α+

Την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Υγείας στην 86η ΔΕΘ. Τα επόμενα στάδια του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων θα αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά και την παιδική παχυσαρκία. «Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε ακόμη: Κοινωνικό τιμολόγιο: Τα βήματα για πιο φθηνό ρεύμα - Τι να κάνουν οι δικαιούχοι

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν στην διάρκεια τους ενός έτους της παρουσίας του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι ενώ πέρσι το ποσοστό εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού ήταν 50% και φέτος έχει ξεπεράσει το 80% και ότι το ΕΣΥ παρά τις πιέσεις και τις δυσκολίες άντεξε. «Εχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιικά φάρμακα που καθημερινά στέλνουμε, έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε και διαφορετικές μεταλλάξεις, λιγότερες θανατηφόρες, και είμαστε πιο κοντά στην κανονικότητα. Και γι' αυτό το λόγο, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, θα πάμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα χωρίς αχρείαστα μέτρα παρά μόνο με τα απολύτως απαραίτητα που έχουμε αυτή τη στιγμή και πάντοτε με γνώμονα να μην πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Πλεύρης.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Η πανδημία μάς δίδαξε ότι υπάρχει ένα τρομακτικό κενό, ότι ο κόσμος δεν ενημερώνεται νωρίς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλα τα στοιχεία μας έδειξαν ότι το 40% με 45% του κόσμου που πηγαίνει στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων εάν είχε κάποιο γιατρό να τον συμβουλέψει δεν θα πήγαινε. Πλέον έχουμε μία πλήρη αναδιοργάνωση των Κέντρων Υγείας μαζί με διασφαλισμένα κονδύλια 250 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα 157 Κέντρα Υγείας και παράλληλα θεσμοθετήθηκε ο προσωπικός γιατρός», ανέφερε ο κ. Πλεύρης τονίζοντας ότι έχουν ήδη εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πολίτες και 3.200 γιατροί.

«Και όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μία προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών ώστε από 1/1 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού, ένας γιατρός δωρεάν για όλους τους πολίτες, για αυτούς που μέχρι σήμερα έπρεπε να πηγαίνουν να πληρώσουν», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ 

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ακόμη ότι αναδιαρθρώθηκε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως ασφαλιστικός οργανισμός με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του, ότι δόθηκε το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να δίνουν αίμα αλλά και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ανέφερε ακόμη ότι με το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δόθηκε η δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για λόγους υγείας αλλά και για κοινωνικούς λόγους .Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον ΕΟΔΥ που σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας καθώς και στο ΕΚΑΒ για την καθημερινή μάχη που δίνει.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του επόμενου σταδίου των μεταρρυθμίσεων που αφορά τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχουν διασφαλιστεί για το 2022, 6.000 θέσεις για το ΕΣΥ και ότι αντίστοιχος αριθμός θέσεων θα διασφαλιστεί και για το 2023. Σημείωσε επίσης ότι οι περίπου 12.000 επικουρικοί που εργάζονται στο ΕΣΥ θα παραμείνουν στις θέσεις τους καθώς μέσω προκηρύξεων θα ανανεώνονται συνεχώς οι συμβάσεις τους. Τόνισε δε πως έχουν διασφαλιστεί 350 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και για τη λειτουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

«Είχαμε μια αντιπολίτευση η οποία προσπάθησε να κάνει δυστυχώς ότι είναι δυνατόν για δυναμιτίσει μία προσπάθεια. Εμείς παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας έχουμε να επιδείξουμε ένα έργο που κλείνει τον πρώτο του χρόνο λειτουργίας με πυλώνα την πρωτοβάθμια, την πρόληψη και την υποβοηθούμενη και ξεκινάει το επόμενο στάδιο το οποίο έχει να κάνει με τη δευτεροβάθμια, τη στελέχωση, τις προσλήψεις ώστε να έχουμε μια υγεία που θα ξεκινάει από τη πρόληψη, θα καταλήγει στο νοσοκομείο και θα έχει ως στόχο όχι μόνο τη θεραπεία της ασθένειας αλλά να διατηρεί τους πολίτες υγιείς» κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Στόχος ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας

Στον χαιρετισμό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας στην πρώτη φάση της πανδημίας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο. «Ο στόχος μας είναι ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα. Και γίνεται μία αναβάθμιση όλου του συστήματος ξεκινώντας από τις δομές όπου έχουμε ήδη ένα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση. Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των δομών και στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και στις δομές Ψυχικής Υγείας» σημείωσε η κυρία Γκάγκα. Παράλληλα τόνισε ότι πέρα από την αναβάθμιση γίνεται και αναδιοργάνωση τους συστήματος υγείας ώστε να υπάρχει μια προτυποποιημένη πορεία στη διαχείριση του ασθενούς από το σημείο πρώτης φροντίδας μέχρι τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο όπου στο ΤΕΠ θα αντιμετωπίζεται από πολλές ειδικότητες.

«Τα ΤΕΠ γίνονται ενιαία, όπου ο άρρωστος μπαίνει στο κρεβάτι ελέγχεται εκεί ανεξάρτητα για ποιο λόγο πήγε, αν για παράδειγμα πήγε για ένα ατύχημα να μπορεί να γίνει περίδεση τραύματος και παράλληλα αν έχει μια ταχυκαρδία να τον δει ο καρδιολόγος χωρίς να μεταφέρεται από ιατρείο σε ιατρείο και να περιμένει» πρόσθεσε η κυρία Γκάγκα.