Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός «ξεδιπλώνει» από τη Θεσσαλονίκη το πλήρες πακέτο των μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το οποίο δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει με φόντο τον επικείμενο δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. Η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 απόψε, ενώ αύριο στις 13:00 αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Η αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και η σκληρή απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεψε την παράσταση, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να σηκώνει το γάντι: «Η απάντησή μας στην Τουρκία και στις συνεχείς προκλήσεις της Αγκυρας, είναι όχι Κύριε Ερντογάν. Και για να το πω και στη γλώσσα του: Νταηλίκια με την Ελλάδα γιοκ»! 

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΘ: Μέτρα για ρεύμα, ακρίβεια και ενίσχυση στο εισόδημα ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στηρίζεται στο τρίπτυχο: «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα». Η ομιλία αναμένεται να έχει έντονο πολιτικό χαρακτήρα λόγω της προεκλογικής περιόδου με τον πρωθυπουργό να θέτει το δίλημμα: ανάπτυξη ή οπισθοδρόμηση! Ο πρωθυπουργός και στην ομιλία και στη συνέντευξη της Κυριακής θα ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές. Θα κάνει ένα μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα σε τρεις χρονικούς κύκλους:

  • Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Αφορούν κυρίως την ενέργεια και την ακρίβεια

     

  • Μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται απ’ τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.

     

  • Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων για ένα κρίσιμο πρόβλημα της εποχής: τη στέγαση, ιδίως  των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές θα αναπτύσσονται σταδιακά

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά  σε αυτήν θα εξαγγελθούν μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα είναι καθαρά πολιτική, καθώς όπως ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού εκείνος θα αναφερθεί «στο χθες, στο σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο, με ένα στοίχημα: Ή γυρίζουμε πίσω ή πάμε μπροστά».

Όπως αποκάλυψε κατά την περιήγηση του στα περίπτερα οι εξαγγελίες θα περιλαμβάνουν και μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομές. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στην ανάγκη σταθερότητας, όχι ως κομματική προτίμηση. Αλλά ως εθνική αναγκαιότητα. «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος» αναμένεται να τονίσει.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει για το 2022 - 2023

  1. Οριζόντια επιδότηση σε ρεύμα - φυσικό αέριο και κίνητρα για μικρότερη κατανάλωση
  2. Διεύρυνση των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης και μεγαλύτερα ποσά
  3. Επιταγή ακρίβειας και food pass για τους ευάλωτους
  4. Έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους
  5. Αύξηση συντάξεων
  6. Αύξηση του κατώτατου μισθού
  7. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους
  8. Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανακοινωθεί)
  9. Υπάρχει εισήγηση για ξεπάγωμα των τριετιών
  10. Πρόγραμμα στέγασης για φοιτητές, για νέα ζευγάρια και ίσως για μεγαλύτερες ηλικίες

     

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, 20:00 - Ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.

Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, 13:00 - Συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA