Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πολιτικό πλαίσιο της μακράς προεκλογικής περιόδου μέχρι το τέλος της 4ετίας το 2023 προσδιόρισε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την τελευταία ΔΕΘ πριν από τις κάλπες του 2023, θέτοντας ξεκάθαρα τα διλήμματα και το μείζον διακύβευμα της σταθερότητας για τη χώρα και ξορκίζοντας με την προειδοποίηση για «πολιτική τερατογένεση» τη χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη της «καταστροφικής» απλής αναλογικής. Παράλληλα απηύθυνε δύο προκλήσεις στον Αλέξη Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο και την οικονομική πολιτική και επιβεβαίωσε την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία Ανδρουλάκη, κάνοντας όμως άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου και απευθύνοντας προσκλητήριο συσπείρωσης στις δυνάμεις που στήριξαν τη ΝΔ το 2019 με στόχο να οδηγήσει με σταθερό τιμόνι τη χώρα εν μέσω της «καταιγίδας».

Τα τρία όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Λέγοντας τρία «όχι» σε πρόωρες εκλογές γιατί «δεν θα γίνω επισπεύδων πολιτικής αστάθειας», αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί «δεν είμαι κωλοτούμπας - οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές» και ανασχηματισμό γιατί «θα κάλυπτε επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές ανάγκες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκρουσε μόνο τα αντιπολιτευτικά πυρά αμφισβήτησης της θεσμικότητας που τον διακρίνει, αλλά όρισε τους όρους του παιχνιδιού στο πολιτικό τερέν. Ενίσχυσε παράλληλα το μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και κάρφωσε παράλληλα όσους ζητούν πρόωρες εκλογές ότι «επιδιώκουν την κοινωνική αναταραχή». Χάραξε, δε, εμμέσως μια διαχωριστική γραμμή από τον τρόπο διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο πέταξε το γάντι να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, για να καταδείξει - αφού δεν θα το κάνει - ότι δεν έχουν βάση όσα ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και την εικόνα που επιδιώκει να εμφανίσει μίας κυβέρνησης σε αποδρομή. Η δεύτερη πρόκληση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αφορούσε στην οικονομική πολιτική με αιχμές για «τερατώδεις» ακοστολόγητες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, κατηγορώντας τον παράλληλα για συστηματικά fake news.

Αυτοδύναμη ισχυρή ΝΔ ή πολιτική τερατογένεση

Ο Πρωθυπουργός έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα των εκλογών, προσωποποιώντας στο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» εκείνα που είχε βάλει στο δημόσιο διάλογο το Σάββατο «δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά» και «στις εκλογές εκλέγουμε εκτός από κυβέρνηση και κυβερνήτη». Επιδιώκοντας μάλιστα να πείσει για την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής που θα κρίνει τους συσχετισμούς για την τελική κάλπη, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας τους πολίτες ότι μπορεί αριθμητικά να προκύψει συγκρότηση κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη και στήριξη-ανοχή του Δημήτρη Κουτσούμπα, χαρακτηρίζοντας μία τέτοια πιθανότητα «πολιτική τερατογένεση». Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρέβαλλε την ισχυρή αυτοδύναμη ΝΔ – όχι υποχρεωτικά μονοκομματική. Και όχι υπό το κομματικό πρίσμα, όπως είπε, αλλά στο πλαίσιο της αναγκαίας περισσότερο από ποτέ σταθερότητας - την οποία χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα» - και μιας κυβέρνησης που θα μπορεί να λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κρίσεις χωρίς «παζάρια» και καθυστερήσεις, μένοντας στο πλευρό της κοινωνίας και συνεχίζοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ταύτιση Τσίπρα - Ανδρουλάκη και το μήνυμα στους ψηφοφόρους του κέντρου

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πλήρη ρήξη στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ ταύτισε εκ νέου Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο «κάρφωσε» ότι βάσει της στάσης του «είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ» και εντέλει οι πολυσυζητημένες «ίσες αποστάσεις» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αντικατοπτρίζουν τα ειλικρινή του αισθήματα. Άφησε μάλιστα έμμεσες αιχμές περί άσκησης πολιτικής παλαιάς κοπής της δεκαετίας του 80’ από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας ότι δεν ταιριάζει σε νέο πολιτικό και κρίνοντας πως «τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει άνοιγμα στους ψηφοφόρους του κέντρου και δη εκείνους του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι η ρήξη με τον κ. Ανδρουλάκη δεν σημαίνει ρήξη και με τους ίδιους που κρίνουν θετικά αρκετές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι «με τον κ. Βενιζέλο, αλλά και με άλλους ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, μάλλον είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Προσήλωση στις κρίσεις και την οικονομία

Στο πολιτικό τοπίο που προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός μέχρι τις κάλπες του 2023 και τη στρατηγική της κυβέρνησης έως τότε, περιλαμβάνεται όπως καταδείχτηκε και η προσπάθεια αποφυγής μονοπώλησης της πολιτικής αντιπαράθεσης από το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο ίδιος επέμεινε ότι το θέμα πλέον βρίσκεται θεσμικά στα χέρια της Δικαιοσύνης και της Βουλής, επαναλαμβάνοντας το στόχο βελτίωσης της λειτουργίας της ΕΥΠ και δείχνοντας ότι θα προσηλωθεί στα ζητήματα που θεωρεί μείζονα για τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε απειλές όπως αυτές της τουρκικής ηγεσίας και την ενεργειακή κρίση. Οικονομία, διαχείριση κρίσεων, άμυνα και ασφάλεια της χώρας, είναι οι τομείς που θα συνεχίσει να εστιάζει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA