Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως εκ των βασικών αντιπολιτευτικών όπλων του επιλέγει το προσφυγικό - μεταναστευτικό ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές με στόχο να διευρύνει τις κοινωνικές συμμαχίες του και να πλήξει την κυβέρνηση στον ολοκληρωτικό ιδεολογικό πόλεμο, που έχει, κατά την Κουμουνδούρου, εξαπολύσει. Ανέκαθεν, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ως προνομιακό του πεδίο το προσφυγικό-μεταναστευτικό όμως η ανεξέλεγκτη τουρκική επιθετικότητα του τελευταίου διαστήματος, η συστηματική εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων από την Αγκυρα, τους οποίους προωθεί μαζικά στα σύνορα σε Εβρο και Αιγαίο, και η κλιμάκωση της προπαγάνδας του καθεστώτος Ερντογάν με κατηγορίες για επαναπροωθήσεις, καταπατήσεις δικαιωμάτων ακόμα και δολοφονίες μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές συνθέτουν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τα εθνικά μας θέματα.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «σηκώσει» σε κάθε ευκαιρία το συγκεκριμένο θέμα είναι ειλημμένη θεωρώντας ότι τα υπάρχοντα δεδομένα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό μαζί με τις παρακολουθήσεις διασύρουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, βάσει του οδικού άξονα που παρουσίασε ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος και βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός στο φεστιβάλ Σπούτνικ 2022 της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη της παράταξης θα πρέπει να αναδεικνύουν από εδώ και στο εξής όλες τις πτυχές του ζητήματος.

Ειδικότερα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι «αόρατοι» για την κυβέρνηση ή χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αντίθετα, η Κουμουνδούρου προτάσσει την κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης με τους ανθρώπους, που φιλοξενούνται στη χώρα μας. «Ισορροπία δικαιωμάτων τοπικών κοινωνιών, αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών δεύτερης γενιάς, μεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα, έχουν μεγαλώσει εδώ και έχουν προσφέρει. Η τεράστια πλειοψηφία τους είναι μέρος των τοπικών κοινωνιών σε όλη χώρα. Θα είχαν ερημώσει περιοχές εάν δεν ήταν αυτοί οι άνθρωποι εκεί. Να συμβάλλουν, να προσφέρουν, να δουλέψουν, να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης της Κουμουνδούρου απευθυνόμενος στους νεολαίους του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ιεραρχείται ψηλά στο πολιτικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το πεδίο αυτό, όπως σημείωσε ο Γιώργος Ψυχογιός, «χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους, γίνεται σπέκουλα, όπως έγινε και προεκλογικά το 2019. Ενα εργαλείο για να τρομάξουν τον κόσμο, για να προσεγγίσουν ακροατήρια, για να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό εχθρό, όλο αυτό είναι για εμάς ένα πεδίο συμμαχιών. Δηλαδή, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, υπάρχουν οργανώσεις, υπάρχουν κινήματα, φορείς, οι οποίοι θέλουν από εμάς και ακούν από εμάς τις παρεμβάσεις μας. Θέλουν να τηρείται το Σύνταγμα για όλους, να έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις όλοι. Αρα λοιπόν, ενώ στα χέρια τους είναι αυτό, στα δικά μας χέρια, εκτός των αξιακών μας αρχών και το ότι είναι ταυτοτικό στοιχείο της Αριστεράς ή της δικής μας Αριστεράς, είναι για εμένα και για εμάς και ένα πεδίο συμμαχιών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και έτσι πρέπει να το δούμε επίσης με συλλογικότητα, με αλληλεγγύη και στη βάση συμμαχιών και στη Βουλή, όπου χρειαστεί, γιατί το κάνουμε ήδη με αρκετά κόμματα της προοδευτικής δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να μπορέσουμε να περάσουμε τη γραμμή μας και να το έχουμε εμείς ως όπλο και όχι ως κάτι το οποίο θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτό». 

Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη και οι κεντρικές οδηγίες προς τα στελέχη της σαφείς. «Και επειδή κάνουν έναν ολοκληρωτικό ιδεολογικό πόλεμο μέσα στο οπλοστάσιο μας πρέπει να έχουμε όλα μας τα όπλα, και ένα από τα όπλα είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις και η ύπαρξη των πιο ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό λοιπόν πρέπει να το κρατήσουμε καλά και επειδή το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια ξεκάθαρη, όπως ήδη γίνεται, πολιτική εκμετάλλευση από τη Δεξιά και την ακροδεξιά στο κομμάτι αυτό να βγαίνουμε με αυτοπεποίθηση, με δυναμική, με τις θέσεις μας, με τις αξίες μας, με τις αρχές μας, οι οποίες θα απαντούν στο συνολικό ιδεολογικό πόλεμο, στο οπλοστάσιο τους μαζί με τα υπόλοιπα, που έχουμε για την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος, την ανάπτυξη και τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία την εκτίμηση ότι οι παρακολουθήσεις και το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι αλληλένδετα θέματα θα επικεντρώσει το επόμενο διάστημα την κριτική του στην κυβέρνηση σε τομείς όπως το «ξήλωμα του ασύλου», ο τετραπλασιασμός των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης συγκριτικά με τη δική του διακυβέρνηση, τα «ταξικά κριτήρια» για την απόδοση ιθαγένειας και το γεγονός ότι το επίδομα γέννησης καταβάλλεται μόνο σε Ελληνίδες και όχι σε αλλοδαπές μητέρες, που γεννούν τα παιδιά τους στη χώρα μας. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση, η οποία δεν περιποιεί καμία τιμή για τη χώρα, μας διασύρει και θα πρέπει αυτό να το αναδεικνύουμε μαζί με όλα τα άλλα, που διασύρουν τη χώρα. Δυστυχώς, έχουμε πολλά, που αυτή τη στιγμή μας καταδικάζουν και μας ντροπιάζουν και τον ελληνικό λαό, ο οποίος στους αγώνες του μέσα όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως η Αριστερά, έδωσε μάχες για το κράτος δικαίου, για τη Δημοκρατία, για τις ελευθερίες, για ένα προοδευτικό Σύνταγμα... Αρα όλα συνδέονται. Οι παρακολουθήσεις, το προσφυγικό, η πρόσβαση στην υγεία είναι όλα αλληλένδετα. Αυτό λοιπόν, που συμβαίνει είναι το εξής. Καταρχάς, έχει ξηλωθεί το άσυλο. Οι διαδικασίες του ασύλου και οι δυνατότητες να πάρει κάποιος άσυλο στη χώρα έχουν ξηλωθεί διότι έχουν αφαιρεθεί βασικά κομμάτια της διαδικασίας, που ήταν στη Συνθήκη της Γενεύης και που αυτή τη στιγμή τα έχουν φέρει στα μέτρα τους με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις». 

Σύμφωνα με τον τομεάρχη μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουν καταργηθεί ανθρωπιστικοί λόγοι για ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα, ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι όταν βγαίνουν από το άσυλο και απορρίπτονται δεν μπορούν να μείνουν εδώ παρότι έχουν ισχυρούς δεσμούς. Οι ανοιχτές δομές έχουν  μεταβληθεί σε κλειστές ελεγχόμενες δομές ακόμα και στην ενδοχώρα. Εχουν γίνει ΚΥΤ δηλαδή. Εχει αλλάξει και η φυσιογνωμία των ανοιχτών δομών μαζί με τις φυλακές, που γίνονται στα νησιά. Τα κέντρα κράτησης έχουν 4 φορές περισσότερο κόσμο, διοικητικά κρατούμενους χωρίς κανένα αδίκημα, από ότι είχαμε εμείς ως κυβέρνηση. Κρατούμενοι χωρίς αδίκημα για 15, 18, 20 μέχρι και 36 μήνες. Δεν παίρνουν επίδομα γέννησης οι αλλοδαπές μητέρες, που γεννούν τα παιδιά τους εδώ και το επίδομα γέννησης το παίρνουν μόνοι οι ημεδαποί. Η ιθαγένεια έχει ξηλωθεί εντελώς. Εχει πάει στα ταξικά κριτήρια με προϋποθέσεις, που δεν τις πιάνει κανείς αποκλείοντας χιλιάδες ανθρώπους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA