Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη Δευτέρα ξεκινά η εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και είναι μια ευκαιρία για διεθνείς επαφές. Ρώτησα άνθρωπό μου στο υπουργείο Εξωτερικών και μου επιβεβαίωσε πως μέσα στις δεκάδες επαφές που θα έχει ο Νίκος Δένδιας δεν είναι ο Τσαβούσογλου - αν και δεν αποκλείω αυτό που πλέον συνηθίζεται στα διεθνή φόρα να βρεθούν στο περιθώριο οι δυο τους με μια κούπα καφέ στο χέρι. Πάνε όμως οι εποχές που οι δυο τους μιλούσαν για την αμοιβαία φιλία και εκτίμηση. Ο βαρύς χειμώνας στα ελληνοτουρκικά έχει επισκιάσει τα πάντα. Πάντως στις επαφές του ο κ. Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την διετία 2025-26. Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει κι αυτό μπορεί να αναβαθμίσει την θέση της χώρας στα διεθνή φόρα. 

Οι Ρώσοι και τα σκάνερ

Τα σενάρια για ρωσικό...δάκτυλο στις ελληνικές εκλογές προκάλεσαν σε άλλους γέλιο, σε άλλους φαγούρα και σε άλλους έδωσαν την ευκαιρία να σηκώσουν σκόνη ότι τάχα η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς. Μάλιστα, έγινε αναφορά σε μια σύσκεψη που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη Singular Logic που έχει την ευθύνη των εκλογών προ ημερών. Μόνο που η σύσκεψη έγινε προ μηνών, όχι προ ημερών. Και αφορούσε μια ιδέα του κ. Βορίδη να μπορούν οι Έλληνες να ψηφίζουν χειρόγραφα μεν, αλλά το ψηφοδέλτιο να μην πέφτει σε κάλπη και να σκανάρεται. Κάτι το κόστος των σκάνερ, όμως, κάτι ότι το ρεύμα και κάτι το δίκτυο που πέφτει, καθιστούσαν το σχέδιο επισφαλές. Οχι, δεν συζητήθηκαν οι Ρώσοι, όπως έμαθα αρμοδίως, πιο αρμοδίως δεν γίνεται. 

Χειρόγραφες εκλογές

Και να ήθελαν, πάντως, οι Ρώσοι να παρέμβουν στην εκλογική μας διαδικασία, θέλω να δω πώς θα το έκαναν που είναι όλα χειρόγραφα. Ψηφίζουμε σε παραβάν με χαρτί και στυλό, ρίχνουμε ψηφοδέλτιο σε κάλπη και το αποτέλεσμα καταγράφεται σε χειρόγραφο πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και φωτοτυπείται. Μετά, μέσω iPad αποστέλλεται στην κεντρική βάση της Singular Logic. Αρα, η μόνη ευκαιρία θα ήταν η διαδικασία μετάδοσης αποτελέσματος, αλλά ήδη υπάρχει το back up του χειρόγραφου για αντιπαραβολή. 

Ο Προκόπης ακολουθεί...Κατερίνα

Ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι απλώς τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά στην πραγματικότητα.. πρόεδρος εν αναμονεί το ξέρουμε. Ότι δεν πετάει τη σκούφια του για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου επίσης. Δεν την αφήνει, όμως, και σε χλωρό κλαρί. Την Κυριακή, θα  επισκεφθεί την Έκθεση ζωγραφικής & γλυπτικής του ελληνοφώνου εικαστικού, καθηγητού Φερνάντο Πένσα , με τίτλο: "ΔΥΟ ΛΑΟΙ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ", όπως μας ενημέρωσε χθες. Και διερωτάσθε γιατί έχει σημασία ο Πένσα. Πρόκειται για τον εικαστικό ο οποίος σχεδίασε την τιμητική στήλη στην πλατεία του Castrignano dei Greci την οποίαν εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την επίσημη επίσκεψή της στο Σαλέντο της Ιταλίας. Με άλλα λόγια, εγκαίνια η Σακελλαροπούλου, έκθεση ζωγραφικής ο Παυλόπουλος. 

Το παράδειγμα της Ύδρας στα επιδόματα των εκπαιδευτικών 

Ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος ρωτήθηκε από την ΕΡΤ για το πώς θα υποστηριχθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε μέρη όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη που είναι ακόμη στην κορυφή της θερινής περιόδου και τα ζητούμενα ενοίκια είναι στο Θεό. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Συρίγος ήταν πως θα πρέπει οι δήμοι των περιοχών που ζουν το καλοκαίρι στα κόκκινα να παραδειγματιστούν από τον Δήμο Ύδρας που προσφέρει στεγαστικό επίδομα στους εκπαιδευτικούς. Βρήκα ενδιαφέρουσα την επισήμανση αυτή. 

Η σημείωση του Στέλιου Πέτσα 

Χθες έγραψα πως το Μαξίμου όχλησε δυο φορές τον Στέλιο Πέτσα ως προς την διόρθωση της φράσης «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει». Άνθρωπός μου που είναι στο περιβάλλον του υπουργού θέλησε να διευκρινίσει πως ήταν ο ίδιος ο κ. Πέτσας που πήρε την πρωτοβουλία για τη δήλωση-διόρθωση και ενημέρωσε σχετικά το Μαξίμου. Το καταγράφω γιατί θέλω να είμαι απόλυτα δίκαιος. 

Νέα επικεφαλής στο ΙΔΙΣ από Βρυξέλλες 

Η Ινώ Αφεντούλη είναι η νέα Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Πρόκειται για ένα στέλεχος με πολύχρονη γνώση στις διεθνείς σχέσεις και τη δημόσια διπλωματία, ενώ διαθέτει εμπειρία 20 ετών ως υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία - ειδικά σε μια εποχή που στην Αθήνα χρειαζόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λαμβάνονται αποφάσεις στη Δύση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA