Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενεργοποιείται η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Κατάρ-Τουρκίας με σημαντικότερη παράμετρο της τη μεταστάθμευση για την επόμενη 5ετία 12 Rafale σε τουρκικά αεροδρόμια με στόχο την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων στην αντιμετώπιση του κορυφαίου γαλλικού μαχητικού, που απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία. Η δημοσίευση στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως της επικύρωσης της συγκεκριμένης συμφωνίας αποτελεί μία σοβαρή εξέλιξη, που αναμένεται να έχει, άγνωστο σε ποιο βαθμό, αντίκτυπο στους αεροπορικούς συσχετισμούς στην περιοχή μας λόγω της ύπαρξης πρόβλεψης για αεροπορική συνδρομή σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης. Μαζί με τα Rafale ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι στέλνει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και 9 Mirage 2000-5EDA/DDA καθώς και στόλο αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων με το συνολικό αριθμό των καταριανών αεροσκαφών, που θα επιχειρούν τα προσεχή χρόνια από τουρκικό έδαφος, να ανέρχονται σε 36. 

Ποντάρουν πολλά οι Τούρκοι στη συμφωνία

Οι Τούρκοι ποντάρουν πολλά στη συμφωνία αυτή στην προσπάθεια τους να χαρτογραφήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των γαλλικών αεροσκαφών και στη συνέχεια να καταστρώσουν σχέδια για να αποφύγουν τον βέβαιο εγκλωβισμό τους από τους φονικούς πυραύλους Meteor στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Απαραίτητη προϋπόθεση στην επίτευξη του σχεδιασμού αυτού είναι ότι δεν θα υπάρξει παρέμβαση της Γαλλίας στην υλοποίηση της συμφωνίας καθώς διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της αμυντικής της βιομηχανίας από την παραμονή επί μακρόν των Rafale του Κατάρ στην Τουρκία ενώ ταυτόχρονα η ενέργεια αυτή επηρεάζει έναν παραδοσιακό και σταθερό σύμμαχο του Παρισιού, όπως η Ελλάδα. Μάλιστα, υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο αφού το 2017 η πρόταση της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει Πακιστανούς πιλότους στην εκπαίδευση Τούρκων χειριστών F-16 σκόνταψε στο ηχηρό «όχι» της Ουάσινγκτον

Το πλαίσιο ανάπτυξης στρατιωτικών αεροσκαφών και προσωπικού του Κατάρ στην Τουρκία υπογράφηκε μεταξύ των δύο συμβαλλόμενων μερών το Μάρτιο του 2021 στην Ντόχα και εγκρίθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση τον περασμένο Απρίλιο. Εκτός της συνεκπαίδευσης των καταριανών Rafale με τα τουρκικά F-16 ώστε οι χειριστές τους να εξοικειωθούν με τον νέο τύπου μαχητικό, το πιο σύγχρονο που επιχειρεί αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο, προβλέπεται και η παρουσία Τούρκων πιλότων στο κόκπιτ των Rafale. Παράλληλα, οι Τούρκοι πιλότοι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το επιχειρησιακό επίπεδο τους στις αναχαιτίσεις των ελληνικών Mirage 2000-5, που αποτελούν πραγματικό εφιάλτη για τους πτεράρχους της γείτονα. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά που 2 τύποι γαλλικών αεροσκαφών, που προσδίδουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, θα περιέρχονται στα χέρια των Τούρκων μέσω Κατάρ.

«Τρόμαξαν» με τα ελληνικά Rafale

Η αγορά των 18 γαλλικών δικινητήριων αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 2021 σήμανε συναγερμό στους επιτελείς της τουρκικής αεροπορίας. Ως πρώτη αντίδραση η Αγκυρα ζήτησε από το Κατάρ, στο οποίο διατηρεί βάση με 3.000 στρατιώτες, τη συμβολή του στην εξοικείωση των Τούρκων ιπταμένων με το νέο ελληνικό μαχητικό προχωρώντας στην επέκταση του υφιστάμενου πλαισίου στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που έχει υπογραφεί το 2007. Το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι σαφώς η πρόβλεψη πως σε περίπτωση ανάγκης και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αγκυρας τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούν να μεταφέρουν τουρκικά πυρομαχικά, προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια εντός και εκτός της Τουρκίας χωρίς να υπάρχει αναφορά για το τι θα πράξουν τα καταριανά μαχητικά εάν υπάρξει πολεμική σύγκρουση, στην οποία θα εμπλακεί η Τουρκία. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA