Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Η τροπολογία που περιλαμβάνει την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, την εξαίρεση από την υποχρέωση της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών ψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, η Ελληνική Λύση. Παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε σε δηκτικό τόνο, την κριτική που διατυπώθηκε ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

«Χαίρομαι γιατί οι stakeholders δεν συμφωνούν με τα οικονομικά της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στους εγχώριους θεσμικούς φορείς, οι οποίοι λιγότερο ή περισσότερο παρουσιάζουν θετικές πτυχές της ελληνικής οικονομίας. Αναφέρομαι στους θεσμούς, αναφέρομαι στους εταίρους, αναφέρομαι στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρομαι στους επενδυτές. Πάνω από όλα αναφέρομαι στην ελληνική οικονομία. Χαίρομαι γιατί αυτό δεν αναγνωρίζουν τα οικονομικά της αντιπολίτευσης, όπως κατατέθηκαν και σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και επέμεινε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «αν έχετε δίκιο και είναι τόσο κακιά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, απορώ πώς μοιράζετε δισεκατομμύρια εδώ την ίδια ώρα που παρουσιάζετε μια πολύ κακή για την οικονομία. Αυτό δεν έχει λογική».

«Καταλαβαίνω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο, θα ψηφίσει κάποια άρθρα όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι 1,24 δις. 'Αρα στον λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των 23,5 δις, βάλτε άλλο 1,24 δις», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «τo νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως μεγάλη εκσυγχρονιστική και μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ρόλου του δημοσίου ελέγχου και της συνολικής στρατηγικής, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τις ΔΕΚΟ». Ανέφερε επίσης ότι είναι προάγγελος περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων άμεσων ή έμμεσων και ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Είναι ακόμα μια ταφόπλακα μέσα σε όλες αυτές τις αντεργατικές ρυθμίσεις, και πάνω από όλα βρίσκεται ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι η βάση για όσα θα ακολουθήσουν είναι όσα συνέβησαν στη ΔΕΗ. «Μην έχουμε αμφιβολία. Όπου σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε δημόσιες εταιρείες καταλύονται τα εργασιακά δικαιώματα και αλλάζουν οι κανόνες, μετά από λίγο βλέπουμε την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός που υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο και φυσικά αυτή είναι και η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην εταιρική διακυβέρνηση των ανωνύμων εταιρειών του δημοσίου και των θυγατρικών του Υπερταμείου, επέμεινε ότι ανοίγει ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης κάθε εταιρείας στην οποία το δημόσιο έχει πλειοψηφικό ή μειοψηφικό ποσοστό. Κατήγγειλε επίσης ότι εγκαθίσταται εργασιακός μεσαίωνας, με εργολαβικούς, δανεικούς εργαζόμενους. 

ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «από αυτή την καπιταλιστική ανάπτυξη κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι συσσωρεύουν όλο και περισσότερο πλούτο, ενώ αντίθετα οι μικροί επαγγελματίες συσσωρεύουν χρέη και εκτοπίζονται από την αγορά, οι δε εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες βαρβαρότητας και βλέπουν καθημερινά η εκμετάλλευση να αυξάνεται».

«Μετατρέπετε, κύριε υπουργέ, τις αλλοτινές ΔΕΚΟ μας, από επιχειρήσεις που έπρεπε να παρέχουν κοινή ωφέλεια, όπως λέει και το όνομά τους, σε επιχειρήσεις καθαρά εκμεταλλευτικές, καθαρά κερδοσκοπικές εις βάρος του πολίτη της Ελλάδας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης που κατήγγειλε ότι, με το σημερινό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση «εισάγει εργασιακές συνθήκες γαλέρας», με εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA