Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο Council on Foreign Relations μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στην ΕE και στο ΝΑΤΟ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την οικονομική και φυσική ασφάλεια της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως, παρά την οικονομική ύφεση που αναμένεται να δει η Ευρώπη, η Ελλάδα θα καταφέρει να την αποφύγει και αυτό θα είναι εφικτό χάρη στην ανάπτυξη της χώρας. Παράλληλα, δήλωσε πως η χώρα μας έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα, το fund των 2 δισ. ευρώ από τη Σιγκαπούρη, αλλά αποδίδει και η επιθετική στρατηγική για τη φοροδιαφυγή, χάρη στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η Ελλάδα έχει καλύτερες επιδόσεις φέτος από πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η μόνη ανησυχία για τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι τιμές της ενέργειας. «Η Ρωσία πλέον δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής», ασχέτως της κατάληξης του πολέμου στην Ουκρανία, και «χρειάζεται να απομακρυνθούμε από το ρωσικό αέριο το ταχύτερο δυνατόν», συμπληρώνει. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση, χάρη στη σταθερότητά της, ενώ σημειώνει πως περιμένουν να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πάντα επεδίωκα μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Πριν τρία χρόνια του είχα πει να κάνουμε μια νέα αρχή. Μετά υπέγραψε ΑΟΖ με τη Λιβύη που αγνοεί την ύπαρξη ελληνικών νησιών, μια γεωγραφική παραδοξότητα. Μετά έχουμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών, αμφισβήτηση των νησιών μας». Για να σημειώσει ο πρωθυπουργός: «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς η σχέση μεταξύ των δύο χωρών θα επανέλθει όσο η Τουρκία συμπεριφέρεται έτσι. Αλλά, αν η Τουρκία συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι θα απομονωθεί και από την Ευρώπη και από τις ΗΠΑ. Και αν η Τουρκία θέλει να "παίζει" και σε άλλη σφαίρα επιρροής, ας είναι, αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Και είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις στη Ρωσία».

Επανέλαβε ωστόσο ότι «είμαι πάντα ανοιχτός να λύσω τα προβλήματα με διάλογο. Ο κ. Ερντογάν δεν θέλει να μου μιλήσει. Αλλά το έχω ξανακούσει και καταλήξαμε να μιλάμε. Θα συνεχίσω να επιμένω ότι υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο κανόνων για την επίλυση διαφορών, το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αλλά δεν λύνει τις διαφορές με επιθετική συμπεριφορά και την επαναφορά αυτοκρατορικών φαντασιώσεων, αλλά και την εμπρηστική ρητορική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA