Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα σε 6 περίπου λεπτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την πραγματικότητα που επικρατεί ανάμεσα στους γείτονες στις δύο πλευρές του Αιγαίου, δίνοντας ψύχραιμα αλλά αποφασιστικά κι απολύτως ξεκάθαρα  μία εφ’ όλης της ύλης απάντηση στον Τούρκο Πρόεδρο και τους αξιωματούχους που έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός «τουίταρε» στα τουρκικά αποσπάσματα της ομιλίας του στη ΓΣ του ΟΗΕ

Η κόκκινη γραμμή αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας

Αποφεύγοντας τις ύβρεις και την όξυνση, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε από το βήμα του Οργανισμού όπου η Τουρκία έχει αποστείλει επιστολές αμφισβήτησης των ελληνικών δικαίων, το εύρος του τουρκικού αναθεωρητισμού σε όλα τα πεδία με κορύφωση το πολεμικό κρεσέντο υπό την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα», καταδεικνύοντας το ρόλο επιτιθέμενου της Τουρκίας. Απέκρουσε τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με επιχείρημα το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, τονίζοντας δηκτικά πως αυτή η συμπεριφορά είναι ασύμβατη με αξιόπιστο διεθνή παράγοντα και κράτος μέλος του ΟΗΕ. Και αποδόμησε τα εξωφρενικά fake news για το μεταναστευτικό με ακλόνητα στοιχεία διάσωσης δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή. Κατ’ ουσίαν με λίγα αλλά σταράτα και πειστικά λόγια, κατέρριψε σαν χάρτινο πύργο τις καταγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της χώρας μας όπως και το προφίλ του ειρηνοποιού που επιχείρησε να φιλοτεχνήσει ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ρητά και κατηγορηματικά ως κόκκινη γραμμή όλων των Ελλήνων την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, διαμηνύοντας προς τον Τούρκο Πρόεδρο και πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται και δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω από την εδαφική της ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.  

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι το momentum και ο χώρος ήταν κατάλληλος για αυτό το ξεκαθάρισμα, καθώς το κλίμα που έχει εισπράξει η ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη μετά και την ομιλία Ερντογάν ήταν η πλήρης κατανόηση ότι η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία άδικο. «Κατάλαβαν όλοι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ξεφύγει όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τη στάση της προς την Ρωσία και το Ιράν που είναι αντίθετη με τις αξίες της Δύσης. Άρα υπήρχαν περισσότερα ευήκοα ώτα», λένε.

Η στρατηγική πίσω από το απευθείας μήνυμα στους Τούρκους πολίτες

Το νέο στοιχείο που προστέθηκε στη διπλωματική φαρέτρα του Πρωθυπουργού και έκανε μεγαλύτερη εντύπωση πάντως ήταν οι γέφυρες που έριξε προς τους Τούρκους πολίτες με ένα ασυνήθιστα ευθύ μήνυμα προς τους ίδιους, διαβεβαιώνοντάς τους προσωπικά ότι «Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες» και φίλοι. Η κίνησή του μάλιστα ενισχύθηκε στη συνέχεια με την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης αναφοράς του μέσω twitter στην τούρκικη γλώσσα, συνοδεία βίντεο του επίμαχου αποσπάσματος της ομιλίας του με υπότιτλους στα τουρκικά, καλώντας τους ουσιαστικά να μην επηρεαστούν οι καλές σχέσεις των δύο λαών από την εμπρηστική ρητορική της κυβέρνησής τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτό το ευθύ μήνυμα από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών προς την κοινωνία της Τουρκίας εντάσσεται σε μία νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για έναν απευθείας διάλογο με τον μέσο Τούρκο πολίτη, με στόχο να καταστεί σαφές ότι οι ίδιοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τα παιχνίδια πολιτικού καιροσκοπισμού του Προέδρου τους, συνεπώς δεν πρέπει να παρασύρονται και να δηλητηριάζονται από ψεύδη που απορρέουν από κίνητρα πολιτικής επιβίωσης.

«Επρόκειτο για ένα direct μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμιζαν συνεργάτες του, προκειμένου - όπως λένε - να πείσει την τουρκική κοινωνία ότι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός που υπερασπίζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι επωφελέστερος για όλους από την ισχύ των όπλων που προκρίνει ο Πρόεδρός τους επιδεικνύοντας αφενός στην ουσία αδυναμία, αφετέρου επιδιώκοντας να τους αποπροσανατολίσει από την κατακρήμνιση της τουρκικής οικονομίας. Η επιλογή αυτή άλλωστε δεν έγινε εν κενώ. Είχε προηγηθεί δημοσκόπηση στην Τουρκία όπου  6 στους 10 κατοίκους της- ακόμα και ψηφοφόροι του Ταγίπ Ερντογάν - απάντησαν ότι δεν θεωρούν την Ελλάδα εχθρό. Εξ ού και παρά τις παραληρηματικού χαρακτήρα επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο ίδιος άπλωσε πάλι το χέρι του διαλόγου, καλώντας την Άγκυρα να παραμερίσει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Καύκασο και να επιλέξει τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Το διακυβεύμα του νέου διεθνούς περιβάλλοντος

Συνολικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτούν από έναν ισχυρό ηγέτη οι νέες διεθνείς συνθήκες,  που επιδιώκει η χώρα του να είναι υπολογίσιμη σε εταίρους και συμμάχους και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γι’ αυτό και έθεσε εμφατικά το διακύβευμα της ήττας του Βλάντιμιρ Πούτιν, εκπέμποντας μηνύματα δραστικών παρεμβάσεων για την απορρόφηση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με στόχο να μην τεθεί εν κινδύνω η κοινωνική συνοχή και να αποτύχει το σχέδιο του Ρώσου Προέδρου για την αποσταθεροποίηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που του επέβαλλαν κυρώσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA