Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό νομίζω το έχουν καταλάβει όλοι στη Δύση. Το ότι όμως η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρότερα μέτρα ενόψει του δύσκολου χειμώνα το γνωρίζουν καλύτερα στην κυβέρνηση. Μαθαίνω πως την Τετάρτη μπορεί να έχουμε νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις για το θέμα του φράχτη στον Εβρο. Εμαθα επίσης ότι η βουλγαρική πλευρά (που βλέπει να της σκάει σύντομα το πρόβλημα) δηλώνει εντυπωσιασμένη από τις υποδομές που έχει φτιάξει η Αθήνα και έχει δεσμευτεί για αντίστοιχα έργα στο άμεσο διάστημα. Πάντως, ας έχουν κατά νου όλοι πως ο Ερντογάν πρέπει κάτι να κάνει ενόψει εκλογών στην Τουρκία με τους μετανάστες – διαθέτει 3 εκατομμύρια στο έδαφος της και είτε πρέπει να στείλει αρκετές χιλιάδες στην Ευρώπη, είτε να επαναπροωθήσει κάποιους στις χώρες καταγωγής. Κοινώς, το θέμα θα είναι τζίζ για ακόμη μια χρονιά.

Ενίσχυση στο Μαξίμου

Ενας άνθρωπος που ξέρει καλά από δημόσια διπλωματία θα ενισχύσει άμεσα το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος Πρόξενό μας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνο Κούτρα, που προηγουμένως ήταν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επί υπουργίας Αβραμόπουλου, Βενιζέλου και Νίκου Κοτζιά. Η μετακίνησή του στο γραφείο του Πρωθυπουργό αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στη δημόσια εικόνα της χώρας ειδικά σε μια εποχή που αυτή πρέπει να ενισχυθεί και να αποκρουστούν fake news και αντίπαλη προπαγάνδα.

Κεντροδεξιό gathering στην Κρήτη

Μεγάλες μέρες θα ζήσει η Κρήτη την εβδομάδα που ξεκινά, καθώς στη Χερσόνησο του Ηρακλείου θα γίνουν τα study days του ΕΛΚ. Είναι η ετήσια μάζωξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, η οποία αυτή τη φορά και μετά την πανδημία θα γίνει στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς μαζεύεται για...brainstorming. Την έναρξη θα κάνει αύριο Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ρόλο οικοδεσπότη έχει ο επικεφαλής των γαλάζιων ευρωβουλευτών Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Παρόντες στην έναρξη των εργασιών θα είναι ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, ενώ θα μιλήσουν ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου. Στην Κρήτη θα βρεθούν φυσικά δεκάδες ευρωβουλευτές και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ενώ έχουν προσκληθεί οι βουλευτές του κόμματος και οι πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ στην Κρήτη. 

Ποιες εκλογές; Ο προγραμματισμός

Μπορεί οι εκλογές να απέχουν μόνο μερικούς μήνες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσουν οι παραγωγικοί ρυθμοί. Γι’ αυτό και στο υπουργικό που θα γίνει αύριο το πρωί, θα βρεθεί επί τάπητος ο προγραμματισμός των υπουργών για το 2023, με άλλα λόγια οι γνωστοί πλέον «μπλε φάκελοι» που δίνονται στους υπουργούς. Ρώτησα την πηγή μου «μα έχουμε εκλογές, πόσο θα διαρκεί ο προγραμματισμός;» και μου απάντησε ότι η στοχοθεσία της προεδρίας της κυβέρνησης γίνεται σε ετήσια βάση και σε τέτοια θα δοθεί ως ντιρεκτίβα. Βέβαια, ποιοι υπουργοί θα κληθούν να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό -και ποια κυβέρνηση βεβαίως- είναι μια άλλη ιστορία. 

Η Γιούροβα στην Αθήνα

Στην Αθήνα φτάνει την Πέμπτη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, Βιέρα Γιούροβα και έχει ήδη προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μαθαίνω πάντως ότι σκοπεύει να τη συναντήσει προτού έρθει στη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, όπου και θα βρεθεί στην τιμητική εκδήλωση για τον Μανόλη Γλέζο που διοργανώνει το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι σαφές πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα της θέσει το θέμα των παρακολουθήσεων ώστε η ίδια να κάνει σχετική αναφορά στις εδώ συναντήσεις της με τους κυβερνητικούς. Εντωμεταξύ, όπως πρώτος σας έχω γράψει, την Πέμπτη αναμένεται και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα, όπου και θα μιλήσει στο Athens Democracy Forum, και όλα αυτά μια μέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή στις Βρυξέλλες που θα πρέπει να καταλήξουν για την ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση της ενέργειας.

Οι Αμερικανοί έρχονται στα πανεπιστήμια

Στην Ελλάδα συζητάμε για το εάν πρέπει να μπει ή όχι η πανεπιστημιακή αστυνομία στα ιδρύματα, αλλά το ενθαρρυντικό νέο έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μέσα στο Νοέμβριο εκπρόσωποι τριάντα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των ΗΠΑ θα έρθουν στην Ελλάδα για τη διερεύνηση πιθανών συνεργασιών με αντίστοιχα ελληνικά. Αυτή είναι σημαντική είδηση που θα αναβαθμίσει συνολικά το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας στα ελληνόπουλα.

Το μήνυμα του επενδυτή

Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει σημαντικούς επενδυτές, οι οποίοι είτε έχουν παρουσία στη χώρα μας είτε ενδιαφέρονται να έχουν. Είναι πλέον γνωστό ότι τέτοιες συζητήσεις είναι δυνατό χαρτί του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά στην ίδια γλώσσα με πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι στενός συνεργάτης του έλαβε μήνυμα από κάποιον εξ αυτών μετά τη συνάντηση, όπου ο επενδυτής του δήλωνε ότι «η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ικανή στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ακόμα και από πράγματα που βλέπω να γίνονται στην Ουάσινγκτον». Ο άνθρωπος, όμως, συνέκρινε τον κ. Τσίπρα, με τον οποίο είχε συναντηθεί, με τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας στον πρωθυπουργικό συνεργάτη ότι η σύγκριση ήταν… αστεία, για να το πω κομψά. Βεβαίως, το ταμείο γίνεται στο τέλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA