ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/09/2022 10:32

Αλέξης Τσίπρας για Ζωγράφου: Τρία χρόνια ξέρουν αλλά δεν παρεμβαίνει η αστυνομία - Βγάλτε τους ΟΠΠΙ στις γειτονιές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 μίλησε για το θέμα των πανεπιστημίων και της αστυνομίας ενώ αναφέρθηκε στις μετεκλογικές συνεργασίες, τις προκλήσεις του Ερντογάν καθώς και στο θέμα της ακρίβειας και των κρατικοποιήσεων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αλέξης Τσίπρας για Ζωγράφου: Τρία χρόνια ξέρουν αλλά δεν παρεμβαίνει η αστυνομία - Βγάλτε τους ΟΠΠΙ στις γειτονιές
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Οι επερχόμενες εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών, όπως ακόμη οι δημοσκοπήσεις, οι προκλήσεις της Τουρκίας, η κρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα όσα συμβαίνουν στα πανεπιστήμια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αρραγές μέτωπο στα εθνικά θέματα» αναφέροντας πως ο Εντογάν έχει απέναντί του όλο τον ελληνικό λαό.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 8,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Μεγαλώνει η ψαλίδα στην «εκτίμηση ψήφου»

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων λέγοντας πως «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;». Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει». Είπε ακόμη ότι αυτό που οι πολίτες «δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι αυτή την πρεμούρα να μας αποδείξουν ότι αυτό το μεγάλο σκάνδαλο για τη δημοκρατία μας, των παρακολουθήσεων, σώνει και καλά πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν απασχολεί κανέναν στην ελληνική κοινωνία και ότι αμέσως μετά που ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε το σκάνδαλο αυτό άρχισε να καταποντίζεται, ότι ο θύτης κερδίζει και ότι το θύμα χάνει».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, σχολίασε μεταξύ άλλων πως: «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών». Ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε πως «έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό. Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, ενώ χαρακτήρισε ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την παραδώσαμε χρεοκοπημένη.

Για την οικονομία και την ενεργειακή κρίση ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν κρίνομαι με τα κριτήρια του 2014. Eχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε. Στην Θεσσαλονίκη ανέδειξα και πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης κρίσης. Δεν έταξα λεφτόδεντρα, υποσχέθηκα οτι θα κόψω τα κλεφτόδεντρα», είπε και πρόσθεσε ότι «η παράταξη που μας έβαλε στα μνημόνια κατηγορεί εμάς. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Επίσης χαρακτήρισε αδόκιμη την σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στην περίοδο με μνημόνια και εκτός μνημονίων.

Video Loading...

«Δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων»

Καλούμενος να σχολιάσει τις επερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι «η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι εκλογικές συνεργασίες και δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις μια δικομματική κυβέρνηση. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν». «Η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ο τόπος να κυβερνηθεί με ευθύνη να δούμε τις επόμενες εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία». Σημείωσε ακόμα ότι «για λόγους πρακτικούς και ηθικούς δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων αλλά των νικητών. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή πρακτικά και ηθικά ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Ενώ ανέφερε: «Αν οι εκλογές γίνονταν πριν το καλοκαίρι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτος. Η ανάγκη, γιατί αναγκάστηκε, να πάει ο κ. Μητσοτάκης στο τέλος της τετραετίας, αλλάζει τα δεδομένα. Στις εκλογές πας για να βγεις πρώτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεονέκτημα σε αυτές τις εκλογές. Δεν θα κερδίσουμε μόνο την ψήφο της συμπάθειας, αλλά και την ψήφο των ανθρώπων που θέλει να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης».

Video Loading...

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είμαστε όλοι ενωμένοι»

Για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν. Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας είμαστε όλοι ενωμένοι. Και ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν απερχόμενο και αποδυναμωμένο πρωθυπουργό αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν να απειλεί σήμερα ο Ερντογάν την εθνική μας κυριαρχία και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;», επιρρίπτοντας αιχμές στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.

«Να στείλουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία στις γειτονιές»

Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Πολυτεχνειούπολη και την εξάρθρωση συμμορίας, αλλά και την συζήτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «οπουδήποτε στη χώρα άρα και εντός πανεπιστημίου συντελείται έγκλημα υποχρέωση της αστυνομίας είναι να παρέμβει. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το γεγονός ότι τρία χρόνια τώρα γνωρίζουν τι συμβαίνει και δεν έχει παρέμβει η αστυνομία. Το 2017 και το 2018 η αστυνομία έκανε δυο μεγάλες επεμβάσεις στο Αριστοτέλειο που είχαμε πληροφορίες για ναρκωτικά. Η Αστυνομία υποχρεούται να παρεμβαίνει οταν υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες». «Η Πανεπιστημιακή αστυνομία τι θα μπορούσε να κάνει σε αυτην την περίπτωση; Είναι μια φούσκα. Εγώ λέω να στείλουμε αυτά τα παιδιά που προσλήφθηκαν στις γειτονιές για το έγκλημα οχι στα πανεπιστήμια στους φοιτητές», σημείωσε.

Τέλος, σχολίασε και τον τομέα της Υγείας, υποστηρίζοντας πως: «Τα ίδια γίνονται και στην υγεία. Είδαμε την πρόσφατη έκθεση Λύτρα. Γιατί έγιναν όλα αυτά; Γιατί το ΕΣΥ δεν περνάει τη βάση. Διότι όταν δεν έχεις προσωπικό, γιατρούς, αναισθησιολόγους, σήμερα έχουμε 10.000 λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές από το 2019. Είναι γροθιά στο στομάχι να μην γίνονται χειρουργεία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ