Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αποφεύγει στρατηγικά να ακολουθήσει την Τουρκία στον εξωφρενικό και επικίνδυνο κατήφορο της εμπρηστικής ρητορικής που εντάσσεται στο νέο-οθωμανικό της όραμα, επιμένοντας στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεκαθαρίζει ρητά την αποφασιστικότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός και το περασμένο Σάββατο στην Πρόεδρο της Κομισιόν, ζητώντας την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε. Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας, που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα εσκαμμένα και δηλώνουν την ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα. 

Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, δραστικά αναβαθμισμένες ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα, καθώς και σχέδια αντίδρασης σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο. Και σχολίαζαν πως η Τουρκία γνωρίζει ότι πιθανή απειλητική κίνησή της θα έχει τεράστιο κόστος. «Αυτό δεν συνιστά ρητορική έκφραση. H ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μας επιτρέπει να διατυπώνουμε τον ισχυρισμό αυτό με εδραία αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, δίνοντας τον τόνο απέναντι σε «ένα κράμα ακραίου εθνικισμού, αναθεωρητισμού, και προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας», όπως περιέγραψε τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα τραβάει καθημερινά το σκοινί και δεν δείχνει καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους. Η Αθήνα από την άλλη δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, αντιδρώντας όποτε απαιτείται αστραπιαία στο κρεσέντο ανιστόρητων δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών και νομικά αβάσιμων αιτιάσεων κι άλλοτε στο χρόνο που κρίνει καταλληλότερο. Σε κάθε περίπτωση έχει εντατικοποιήσει τη στρατηγική της διεθνοποίησης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της αποδόμησης των παντελώς έωλων επιχειρημάτων της, που με νέα επιστολή στον ΟΗΕ έφτασε στο σημείο εκτός από την επιμονή αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και τη σύνδεση με την κυριαρχία τους να ισχυρίζεται ότι όσο δεν αποστρατιωτικοποιούνται δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών.

«Ραντεβού» στην Πράγα

Το επόμενο «ραντεβού» δίνεται στην Πράγα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 6-7 Οκτωβρίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης - παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει ενώπιον των ηγετών 44 χωρών στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας καθώς και στην κλειστή Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε, το ακραίο σημείο που έχει φτάσει η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας με ευθείες πολεμικές απειλές και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Η παρουσία του Τούρκου Προέδρου στην τσεχική πρωτεύουσα οριστικοποιήθηκε, γεγονός το οποίο η Αθήνα κρίνει θετικά, καθώς κατά κυβερνητικές πηγές όσο πιο κοντά βρίσκεται στη Δύση η Τουρκία, τόσο περισσότερο αυτό θα επηρεάσει θετικά την σχέση της με την Ελλάδα, ενώ θα είναι ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να τεκμηριώσει μπροστά του τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία άλλωστε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσφορία των Ευρωπαίων ηγετών για τις διαρκείς απειλές εναντίον της Ελλάδας, την αποφυγή υιοθέτησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καθυστέρηση επικύρωσης της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Νέα ηχηρά μηνύματα από τις ΗΠΑ

Ήδη η τουρκική ηγεσία έχει ανοιχτό μέτωπο με τις ΗΠΑ, που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ ξεκάθαρο μήνυμα για επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο με «διάλογο και διπλωματία» εξέπεμψε δια ζώσης ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν στο τετ α τετ τους στην Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό στον απόηχο του ηχηρού μηνύματος του ισχυρού Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ προς την Τουρκία πως τυχόν πρόκληση επεισοδίου κατά της χώρας μας θα λάβει αποφασιστική απάντηση. «Οποιαδήποτε επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή», ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, στη σκιά των τροπολογιών του ίδιου και του Κρις Βαν Χόλεν για ξεπάγωμα του τουρκικού αιτήματος για τα F-16 υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μάλιστα η στάση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην «λοξοκοιτά» από εδώ κι από εκεί, αλλά να ξεκαθαρίσει εξ αρχής τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας ότι ανήκει στη Δύση.

Αμυντική συμμαχική ομπρέλα «Ευνομία» στην ανατολική Μεσόγειο

Στο μεταξύ, αμυντική συμμαχική ομπρέλα στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν από αύριο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο, μέσω της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Ευνομία 2, η οποία εν μέσω του κλίματος έντασης που πυροδοτεί η Τουρκία αποκτά ακόμα υψηλότερο συμβολισμό αποτροπής οποιουδήποτε ταραξία στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ισχυρή συμμαχία των τεσσάρων χωρών. Από την Κάσο, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο έως την Κύπρο, πρόκειται να διεξαχθούν ασκήσεις για ανακατάληψη πλωτού γεωτρύπανου και πλωτής εξέδρας, αλλά και ασκήσεις σχετικά με πιθανά σενάρια που αφορούν σε ελέγχους πλοίων. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA