Μενού
kostas-skrelas
Κώστας Σκρέκας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μέσα στην εβδομάδα θα καταθέσει η Ελλάδα στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, τον Οκτώβριο θα δαπανηθούν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο για επιδοτήσεις λογαριασμών. «Η Ελλάδα δεν περιμένει την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να προσθέσει πως η χώρα αποτελεί βασικό πυλώνα ενεργειακής στήριξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αρχικά ο κ. Σκρέκας απάντησε σε ένα ερώτημα που έθεσε νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης που έχει να κάνει με τα έσοδα τα υπερκέρδη.

Διαβάστε ακόμη: Τελεσίγραφο Μητσοτάκη για το πλαφόν στο φυσικό αέριο μέσω Bloomberg

«Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις ανακοινώσεις, τις οποίες εκδίδουμε για να καταλάβει ότι τελικά αυτή τη στιγμή κάθε μήνα εισπράττουμε από 600 ως 1 δισεκατομμύριο ευρώ πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής χρήματα, υπερέσοδα, υπερκέρδη, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουμε σε λογαριασμούς ρεύματος. Πρέπει να σας πω ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, ο ελληνικός μηχανισμός που έχει αποδώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ τους πρώτους 2,5 μήνες λειτουργίας, έχει γίνει πια ευρωπαϊκός κανονισμός. Δηλαδή, η Ευρώπη ήρθε και υιοθέτησε όχι το υβριδικό μοντέλο, όχι της Ισπανίας, όχι της Πορτογαλίας, αλλά της Ελλάδας, ως το πιο κατάλληλο και πιο αποτελεσματικό μέτρο για την φορολόγηση των υπερκερδών και το μετέτρεψε, το υιοθέτησε ώστε να γίνει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός».

Μάλιστα, ο Κώστας Σκρέκας συνέχισε: «Αρκεί να δει κάποιος πόσο αγοράζει, πόσο πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια στην Ισπανία, που την πληρώνει 30 έως 40% το νοικοκυριό πιο ακριβά από την Ελλάδα για να καταλάβει ότι το μοντέλο της Ελλάδος δεν είναι κακό. Τέλος πάντων, όταν μια ελληνική κυβέρνηση κάνει κάτι καλό, να το παραδέχονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λοιπόν, σήμερα η Ισπανία με το μοντέλο που εκείνη εφαρμόζει, έχει καταφέρει ώστε οι πολίτες της να πληρώνουν έως 40% πιο ακριβά το ρεύμα από ό,τι το ελληνικό νοικοκυριό. Αυτό λοιπόν ότι το ελληνικό μοντέλο αποδίδει χωρίς βεβαίως κανένα κανένα μοντέλο κανενός κράτους μέλους να μπορεί να λύσει 100% το πρόβλημα. Και αυτό είναι η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιτέλους να μπει ένα οριζόντιο πλαφόν σε επίπεδο Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ώστε να πιεστούν οι τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω και αυτό να παρασύρει μόνιμα πια και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA