Μενού
  • Α-
  • Α+

Τηρώντας την ίδια υπεύθυνη στάση που κρατά απέναντι στο τουρκικό ανθελληνικό παραλήρημα και την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, η Ελλάδα, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού παραμένει πιστή στις αρχές που την διέπουν, αλλά και στην τήρηση των διεθνών κανόνων, όσο κι αυτών της καλής γειτονίας. Παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες του Ερντογάν για «ανάφλεξη» στο Αιγαίο και την καθημερινή εθελοτυφλία στις βάρκες που φεύγουν από τα παράλια της Τουρκίας γεμάτες με γυναικόπαιδα που θαλασσοπνίγονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν επιρρίπτει ευθέως ευθύνες στην Αγκυρα.

Προτιμά για ακόμη μία φορά να βασιστεί στις συνεργασίες, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να ευαισθητοποιήσει άπαντες, λέγοντας προσερχόμενος στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο επισταμένη συνεργασία για να αποφευχθούν οι τραγικές εικόνες που βιώσαμε στα ναυάγια με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε Λέσβο και Κύθηρα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για την τραγική απώλεια ζωών που συνέβη σήμερα το πρωί, αργά χθες βράδυ στο Αιγαίο, σε δύο ξεχωριστά ναυάγια, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Νομίζω ότι αυτή είναι η ώρα να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο ουσιωδώς, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοιου είδους περιστατικά στο μέλλον και να εξαλείψουμε πλήρως τα κυκλώματα διακινητών που αρπάζουν αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε σκάφη που είναι ξεκάθαρα μη ασφαλή» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την Σύνοδο, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη σημασία της, καθώς «σ' αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο Φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου, προκειμένου να προωθήσουμε την κοινή μας ασφάλεια και ευημερία. Μία τέτοια κοινότητα χρειάζεται να στηρίζεται στις κοινές αξίες που όλοι πρέπει μοιραζόμαστε. Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που υπογραμμίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανόν και στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές, τις κοινές αξίες, όχι μόνο στις λέξεις αλλά και στις πράξεις».

Ετοιμος να στριμώξει στα σχοινιά τον Ερντογάν ενώπιον των Ευρωπαίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να μην ακολουθεί τη γραμμή των Τούρκων που βγάζουν λυσσαλέο μίσος κατά της χώρας μας, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δείχνει αδυναμία, ούτε ότι η Ελλάδα θα γίνει έρμαιο στις ορέξεις των γειτόνων. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να στριμώξει στα «σχοινιά» τον Ερντογάν στην Πράγα, σκοπεύοντας να τον παραλληλίσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της εξωφρενικής πλέον τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Οπως έγραψε νωρίτερα το Reader, ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί χωρίς εκπτώσεις την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα κι όπως τόνισε κι ο Νίκος Δένδιας χθες από τη Βαρσοβία «την ύπαρξή της», που συνιστούν τις απαραβίαστες κόκκινες γραμμές όλων των Ελλήνων. Θα υψώσει δε τείχος αποτροπής στα νεοαυτοκρατορικά σχέδια της τουρκικής ηγεσίας για την επαναχάραξη των νόμιμων συνόρων δια της βίας και την παραχάραξη της ιστορίας με άναρθρες ανιστόρητες κραυγές.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του τόσο κατά τις διμερείς επαφές, αλλά και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε, για την εκτός ορίων επιθετική τακτική της Άγκυρας, με τελευταίο επεισόδιο την απόπειρα να δραστηριοποιηθεί για υδρογονάθρακες στη Λιβύη βάσει του παράνομου και άκυρου τουρκολιβυκού μνημονίου αγνοώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Ήδη άλλωστε αυτή η συμφωνία έχει αποδοκιμαστεί και απορριφθεί ως άκυρη από την Ε.Ε, το State Department, τη Γερμανία, το Foreign Office και την Αίγυπτο, ενώ στο εσωτερικό της Λιβύης προσκρούει στην πλήρη αντίθεση της Λιβυκής Βουλής και τη στηρίζει μόλις το 1/3 της προσωρινής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στις διαρκείς πολεμικές ιαχές της τουρκικής ηγεσίας με τελευταία αυτή του Χουλουσί Ακάρ, που ξεπερνώντας κάθε όριο παραλογισμού έδειξε σε στρατιωτική σύγκρουση, μιλώντας ευθέως για εντολή στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας να πεθάνουν ακόμη και ως μάρτυρες, επαναφέροντας παράλληλα τη Μικρασιατική καταστροφή και συστήνοντας ωμά στους Έλληνες να μην ξεχάσουν να κολυμπήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA