Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα το πρωί συνέρχεται στο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ, το οποίο είχε συνεδριάσει και στο τέλος του Αυγούστου. Πληροφορούμαι ότι οι συνεδριάσεις πλέον θα είναι τακτικές, ίσως και μηνιαίες. Και αυτό γιατί οι περιφερειακές προκλήσεις είναι σημαντικές, συνεπώς κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ένα τέτοιο όργανο, από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όπως η Τουρκία. Γι' αυτό κάθε φορά η ατζέντα θα είναι ευρεία, από ενημέρωση και συζήτηση για τα Ελληνοτουρκικά, την κλιμάκωση της πίεσης στο μεταναστευτικό και τα δίκτυα των διακινητών, αλλά και την εκτέλεση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. 

Τα ντοκουμέντα του Μητσοτάκη

Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», τη σημασία του οποίου σας την εξήγησα χθες. Το βράδυ πάντως επισκέφτηκε την έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται στην έδρα της Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τα 48 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ. Aνθρωπός μου που ήταν εκεί μου υπέδειξε δυο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα: πρώτον, πως στην έκθεση υπήρχαν φωτογραφικά ντοκουμέντα του σημερινού Πρωθυπουργού με τον πατέρα του, σε επισκέψεις που είχαν κάνει μαζί στο Άγιο Όρος, φωτογραφία που έδειξε να συγκινεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το δεύτερο, ότι τον Πρωθυπουργό περίμενε ο Σωτήρης Κούβελας, ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα και υποργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη της περιόδου 1990-1993, που συνοδεύοταν κι από το γιο του Δημήτρη, βουλευτή σήμερα της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κούβελας υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε μάλιστα κερδίσει το Δήμο το 1986, ιδρύοντας ταυτόχρονα και το δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση στην πόλη. 

Χαιρετισμός... κατά λάθος

Στις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτός του Μεγάρου Μαξίμου είθισται πολλοί άνθρωποι να πηγαίνουν, προκειμένου να του σφίξουν το χέρι και να του πουν μια κουβέντα. Στην Πέλλα, όμως, ο πρωθυπουργός βρήκε τον δάσκαλό του. "Γεια σου Ιορδάνη" ακούστηκε κάποια στιγμή στη βόλτα που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς ένας πολίτης θέλησε να χαιρετίσει μεγαλοφώνως τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και επί σειρά ετών βουλευτή της ΝΔ στην περιοχή, Δάνη Τζαμτζή. "Νόμιζα ότι ήθελες να χαιρετίσεις εμένα", του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης, με τα χαμόγελα στο γαλάζιο κλιμάκιο να δίνουν και να παίρνουν. Αφήνω κατά μέρος για την ώρα ότι ο κ. Τζαμτζής, ο Δάνης όλων μας που με τη στεντόρεια φωνή του ως ψηφολέκτης έχει σημαδέψει τις μνημονιακές ψηφοφορίες, παραμένει σούπερ δημοφιλής. 

Ο (απρόσμενος) υποστηρικτής του Πλεύρη

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι, αν μη τι άλλο ένας άνθρωπος που δεν κρύβεται για τις απόψεις του, αλλά χθες διέβη τον Ρουβίκωνα και καταφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια για τον ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του μπροστά στη Μάγδα Φύσσα, μιλώντας για κτηνωδία. Ποιος έσπευσε άμεσα να τον υποστηρίξει; Ίσως δεν το περιμένετε: ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. "Ο Θάνος Πλεύρη που γνωρίζω εγώ είναι μεταρρυθμιστής, σύγχρονος, δημοκρατικός και ανοιχτόμυαλος. Από την αρχή αγκάλιασε τα πορίσματα της στρατηγικής για την ισότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και υπό την ηγεσία του έχουν υλοποιηθεί σημαντικές τομές. Είμαστε με τον Θάνο", έγραψε στο twitter ο κ. Πατέλης. 

Τα ερείσματα της Αννας Ροκοφύλλου

Μαθαίνουμε ότι το στρατηγείο της Αννας Ροκοφύλλου στην οδο Σόλωνος είναι έτοιμο για τις επερχόμενες εκλογές. Η υποψήφια με την ΝΔ  στην Α' Αθηνών που προέρχεται από την κεντροαριστερά κάνει συσκέψεις καθημερινά με τα στελέχη της που έχουν αναλάβει το γραφείο και βλέπει κόσμο. Μη νομίζετε ότι θα είναι εύκολος αντίπαλος για τους υπόλοιπους υποψηφίους... Αφενός μεν ξέρει καλά τα προβλήματα στον Δήμο της Αθήνας ως αντιδήμαρχος και αφετέρου δε -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει αρκετά ερείσματα στους κόλπους της Εκκλησίας..

Τα ωφέλη από τη συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ για τις ΑΟΖ

Η Ελλάδα έσπευσε χθες να χαιρετίσει την συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Πρόκειται για δυο χώρες που τεχνικά μιλώντας είναι ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση κι όμως - με αμερικανική διαμεσολάβηση - κατάφεραν να συμφωήσουν σε έρευνες που θα ξεκινήσει η γαλλική TOTAL και θα διαμοιράσουν πιθανά κέρδη. Για τους Αμερικανούς και τον Άμος Χόχσταιν που είναι ο ιθύνων νους αυτών των διευθετήσεων είναι σημαντικό οι περισσότερες χώρες της περιοχής να μπουν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που θα απεξαρτήσουν την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Μέχρι στιγμής, στο East Med Gas Forum η μόνη από τις χώρες της περιοχής που δεν συμμετέχει είναι η Τουρκία - ενδεικτικό του πόσο δύσκλη είναι η συνεννόηση με τη γειτονική χώρα ακόμη και για τους Αμερικανούς.

Ο Παπανδρέου για τα δυτικά Βαλκάνια

Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η Εκθεση του Γιώργου Παπανδρέου στο Συμβούλιου της Ευρώπης για τα δυτικά Βαλκάνια - σε μια συγκυρία που η συζήτηση για την ένταξή τους στην ΕΕ αποκτά μια νέα δυναμική παρά τις αντιρρήσεις χωρών όπως η Γαλλία. Ο πρώην Πρωθυπουργός που εμμένει εδώ και 20 σχεδόν χρόνια στην αναγκαιότητα να κλείσει αυτή η τρύπα στη Νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και να μπουν οι Βαλκανικοί λαοί στους κόλπους της ΕΕ υπενθύμισε στην ομιλία του του δύσκολο παρελθόν τους και το πόσο βαθές εξαρτήσεις αυτό δημιούργησε σε εξωτερικές δυνάμεις. Μην κρυβόμαστε, ο φόβος μήπως η Τουρκία αγκαλιάσει τα δυτικά Βαλκάνια και τα καταστήσει προνομιακό της πεδίο επιρροής αφορά κυρίως τη χώρα μας. Οπότε είναι καλό πως κάποιοι τρέχουν για την υπόθεση αυτή.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA