Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μπαράζ πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα με ρεαλιστικές προτάσεις στην Ευρώπη, θα αδράξει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ευκαιρία να αναδείξει στη σημερινή σύγκρουση στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο την ακρίβεια, προκειμένου να αποδομήσει όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές τη στρεβλή εικόνα καταστροφής που επιδιώκει να φιλοτεχνήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη: Ένταση στη Βουλή: Η Σακοράφα κάλεσε την φρουρά για να βγάλει έξω τον Πολάκη – «Δεν είστε στο καφενείο του χωριού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι δεν υπάρχουν εύκολες και ανέξοδες λύσεις και ότι απαιτείται μία ενιαία και τολμηρή ευρωπαϊκή απάντηση, καθώς κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ολοκληρωτικά την «καταιγίδα» και τη στρέβλωση της αγοράς διεθνώς. Θα περιγράψει επίσης τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης ενόψει του δύσκολου χειμώνα, διαβεβαιώνοντας εκ νέου για την κρατική στήριξη της κοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, τονίζοντας όμως ότι τα μέτρα θα είναι «μετρημένα» και στοχευμένα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός θα κάνει μία αντικειμενική αποτίμηση του προβλήματος που δοκιμάζει ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις, και θα συγκρίνει τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τον αντίκτυπο στους λογαριασμούς, στο ράφι και στην αντλία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αποδείξει το εύρος των παρεμβάσεων και το γεγονός ότι παράλληλα με τη στήριξη θωρακίζεται η οικονομία και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας απέναντι στις παγκόσμιες αβεβαιότητες. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει πως δεν υπήρχαν μέτρα ρεαλιστικά, αποτελεσματικά και εντός των δημοσιονομικών αντοχών που θα μπορούσε να έχει λάβει η κυβέρνηση και δεν το έκανε.

Όπως έχει πράξει και το προηγούμενο διάστημα θα παραδεχτεί ότι παρά τις αλλεπάλληλες δέσμες μέτρων η κατάσταση για τους Έλληνες πολίτες παραμένει δύσκολη, γι’ αυτό και θα δεσμευτεί πως δεν θα μείνει κανένας πίσω και «θα περάσουμε μαζί αυτό τον δύσκολο χειμώνα» εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Θα τονίσει, δε, πως εξαιτίας της ρευστότητας της κατάστασης, το σχέδιο στήριξης θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό. Στο κυβερνητικό επιτελείο άλλωστε παρακολουθούν στενά τη νέα αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις συνέπειες σε καύσιμα και θέρμανση και εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην τιμή της αντλίας του πετρελαίου κίνησης ή και θέρμανσης, εφόσον διαπιστωθεί ότι η ανοδική τάση λαμβάνει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Μετωπική σύγκρουση θα επιδιώξει ο Τσίπρας

Ως προς την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα ή του ΕΦΚ στα καύσιμα που επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στο επιχείρημα ότι ένα οριζόντιο μέτρο σαν αυτό είναι αμφίβολο αν θα έφτανε τελικά στην τσέπη του καταναλωτή, ενώ θα στερούσε πολύτιμα κρατικά έσοδα που τώρα κατευθύνονται απευθείας στους πιο ευάλωτους ωφελώντας δυσανάλογα και όσους δεν έχουν ανάγκη στήριξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποδομήσει εκ νέου ως ψευδείς τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «ακρίβειας Μητσοτάκη», πριμοδότησης της αισχροκέρδειας και στήριξης των λίγων έναντι των πολλών. Θα παραθέσει το πλέγμα μέτρων που υλοποιεί σταθερά ή κατά διαστήματα η κυβέρνηση όπως η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, η επιδότηση των καυσίμων, η «επιταγή ακρίβειας» στους πιο ευάλωτους, ο μηχανισμός αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής και η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας, για να αποκρούσει τον ισχυρισμό ότι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Σε ότι αφορά, δε, τις αιχμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να αντιπαραθέσει τα έσοδα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποδώσει τους πρώτους 2,5 μήνες λειτουργίας του ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων που θέσπισε η κυβέρνηση και έχουν ήδη διοχετευθεί στη στήριξη των πολιτών, ενώ το ελληνικό μοντέλο ενστερνίστηκε και υιοθέτησε και η Ε.Ε. Με τον μηχανισμό αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση αντλούνται από 600 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής. Με την προεκλογική περίοδο πάντως να έχει ήδη ξεκινήσει έστω και ατύπως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή για μία εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA