Μενού
  • Α-
  • Α+

Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για το αποτύπωμα της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου στη χώρα μας και τα μηνύματα που εξέπεμψε από κοινού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ιδίως σε ότι αφορά την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Όλαφ Σολτς αν και δεν ήταν εμφατικές ήταν απολύτως κρυστάλλινες ως προς την υπεράσπιση του δικαίου των ελληνικών θέσεων και το καθαρό μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι απειλές και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας μιας άλλης χώρας συμμάχου στο ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτές.

Κρυστάλλινα μηνύματα στην Τουρκία

Η μετατόπιση της ρητορικής και της στάσης του Βερολίνου άλλωστε απέναντι στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και έγινε ακόμα πιο αισθητή και σαφής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή η πιο καθαρή γραμμή αποτυπώθηκε και στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους,  όπου ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας, τον ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, την αυθαίρετη προσπάθεια παραχάραξης των χαρτών και της ιστορίας και την πάγια θέση της Αθήνας υπέρ του διαλόγου στη βάση όμως του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε, δε, ότι άπαντες γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν.

Μεταναστευτικό

Μακριά από τον τηλεοπτικό φακό οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τη νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και το στήσιμο πλαστών γεγονότων τα οποία εν συνεχεία επιχειρεί να εντάξει στην προπαγάνδα της εναντίον της χώρας μας, τονίζοντας την ανάγκη πίεσης προς την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. αλλά και της ευρωπαϊκής στήριξης στις χώρες πρώτης γραμμής.

Υποβρύχια και Τουρκία

Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να μεταφέρουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το αν συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες το ζήτημα εξαγωγής γερμανικών υποβρυχίων προς την Τουρκία, είναι βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός το έθεσε επί τάπητος, καθώς η Αθήνα έχει επισημάνει πολλάκις ότι κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ μιας χώρας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Η πάγια θέση του Βερολίνου για το θέμα πάντως είναι ότι υπάρχει συμβόλαιο από το οποίο δεν μπορεί να υπαναχωρήσει.

Ενεργειακή κρίση - Πλαφόν -  Αλληλεγγύη

Στο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο φυσικά κυριάρχησε και η ενεργειακή κρίση, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών και δη αυτών του φυσικού αερίου. Γνωρίζοντας τους προβληματισμούς του Βερολίνου για ένα πλαφόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πέραν της τιμής τα κράτη μέλη απασχολεί και η ασφάλεια της τροφοδοσίας, επισημαίνοντας πάντως ότι θα ήταν αποτυχία το θέμα να μη λυθεί σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας και να επιστραφεί πίσω στους ηγέτες. Φρόντισε, δε,  για άλλη μια φορά να υπογραμμίσει την ανάγκη αλληλεγγύης, επικαλούμενος μάλιστα όσα είχε αναφέρει ο Γερμανός ηγέτης Βίλλυ Μπραντ το 1973 μετά την πετρελαϊκή κρίση, ότι κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος τα προβλήματα και ότι μόνο με την αλληλεγγύη η Ευρώπη θα είναι σε θέση να επιζήσει ακόμα και εν μέσω καταιγίδας. Στα θετικά για την Ελλάδα καταγράφεται το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς εξήρε όσα έχει καταφέρει η χώρα μας στις ΑΠΕ και τις υποδομές ενέργειας χαρακτηρίζοντας «υπόδειγμα» τις παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων εισαγωγής LNG και σύνδεσης με αγωγούς που μπορούν να προμηθεύσουν άλλες χώρες.

Οικονομία - Η νέα Ελλάδα

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου στην Ελλάδα αποτέλεσε επίσης ευκαιρία να αναδειχτεί το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την εποχή των μνημονίων, ότι πλέον η οικονομία της αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί έναν ισότιμο κι απολύτως αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη, ο οποίος πρωταγωνιστεί στις απαιτούμενες λύσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Η αλλαγή σελίδας της Ελλάδας άλλωστε επισημάνθηκε και από τον ίδιο τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος σημείωσε πως «ήρθαμε σε μια νέα Ελλάδα» και τόνισε ότι παρά τις τρέχουσες κρίσεις οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς «και η δυναμική της οικονομίας της χώρας είναι εμφανής».

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη αυτή ήταν ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Το θερμό κλίμα που έχει αρχίσει να οικοδομείται μεταξύ των δύο ηγετών μάλιστα φάνηκε κι από το γεγονός ότι το τετ α τετ τους στο γραφείο του Πρωθυπουργού διήρκησε μισή ώρα περισσότερο από τα 45 λεπτά που ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα συναντηθούν ξανά στις 3 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά στο Βερολίνο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA