Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναχώματα στα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας και τις προκλητικές της ενέργειες και την εμπλοκή σε αυτές της Λιβύης, μέσω της ενεργούς και πολυδιάστατης διπλωματίας, βάζει η Αθήνα. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση κάνει άνοιγμα, αφενός για να φρενάρει την προσπάθεια επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, αφετέρου με στόχο μια οριστική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα με την κυβέρνηση βεβαίως που θα προκύψει από τις εκλογές στη χώρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, βάζοντας ταφόπλακα στο ούτως ή άλλως παράνομο, ανυπόστατο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Διαβάστε ακόμη: Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο Δένδια στη Λιβύη - Προσπάθησαν να τον «παγιδεύσουν», ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τις επαφές του στη Βεγγάζη εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με την κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης θα καταλήξουν σχετικά γρήγορα «γιατί το θέμα είναι καθαρό». Η Αθήνα εξάλλου και δια στόματος του Πρωθυπουργού έχει επισημάνει τα αμοιβαία οφέλη από μία τέτοια νόμιμη συμφωνία και στο πεδίο της ενέργειας για την από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Πάντως, το μπλόκο που έβαλε ο Νίκος Δένδιας στην παγίδα που επιχείρησε να στήσει η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης χθες με την Υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Μάνγκους, πέραν του ότι απέδειξε την εγρήγορση και τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, ήταν και ένα σαφέστατο μήνυμα της χώρας μας ότι ουδείς μπορεί να παίζει μαζί της, να εκβιάζει καταστάσεις, να επιχειρεί επιβολή τετελεσμένων, ούτε φυσικά να θεωρεί πως μπορεί να προχωρά χωρίς συνέπειες σε συμφωνίες για τις οποίες δεν έχει εξουσιοδότηση και μέσω των οποίων είναι φανερό ότι η Άγκυρα επιδιώκει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν  «φάουλ play» την κίνηση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, που έχει βάλει την υπογραφή της στο απαράδεκτο μνημόνιο με την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από αξιωματούχους της Ανατολικής Λιβύης, ενώ είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης και τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές και με ομάδα Προέδρων των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία έχει ήδη απορρίψει τα τουρκολιβυκά μνημόνια διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα τις εγκρίνει. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Εξωτερικών τους ενημέρωσαν για λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ο κ. Δένδιας ανέδειξε τις ελληνικές θέσεις.  Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στο τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, στο Τομπρούκ όπου επί τάπητος τέθηκε ο στόχος μιας διαμορφωμένης κοινής αντίληψης στα θέματα της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη και των τουρκολιβυκών «μνημονίων».

Οι απειλές Ερντογάν και το αρνητικό κλίμα για τα F-16 στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Την ίδια ώρα, μετά το τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πείσει ότι η αμερικανική διοίκηση είναι έτοιμη να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση και αγορά F-16, με τον ίδιο να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη. Ωστόσο, η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με τις διαρκείς πολεμικές απειλές «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα», σε συνδυασμό με την εμμονή στους ρωσικούς S-400, εξακολουθούν να λειτουργούν ως αυτό-τρικλοποδιά στον διακαή πόθο του Τούρκου Προέδρου. Η δε, παραμονή του ισχυρού Μπομπ Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, που εξαπολύει μύδρους εναντίον του αποκαλώντας τον «δικτάτορα», δεν διευκολύνει διόλου τους σχεδιασμούς του.

Το κλίμα για την Τουρκία «ταραξία» παραμένει βαρύ στις ΗΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι είκοσι δύο  Αμερικανοί βουλευτές ζητούν με επιστολή τους προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Βουλή και τη Γερουσία, να διατηρηθεί στο τελικό νομοσχέδιο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό ο περιορισμός πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16  στην Τουρκιά και το κιτ εκσυγχρονισμού τους. «Σε μια στιγμή που πρέπει να προωθήσουμε την ενότητα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για πολεμικές ενέργειες εντός συμμαχίας. Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον υπάρχοντα στόλο της από F-16 για να παραβιάσει επανειλημμένα την κυριαρχία και τον εδαφικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, υπονομεύοντας την ενότητα εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, η Ελλάδα συνεχίζει τη διεθνοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας με κάθε τρόπο. Στη σκιά της επανάληψης της ευθείας πολεμικής απειλής του Τούρκου Προέδρου από το Μπαλί στο περιθώριο της Συνόδου G20, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς την Κομισιόν, καλώντας την να απαντήσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί σε σχέση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, καθώς και για το πώς σχεδιάζει να απαντήσει σε αυτές. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA