Μενού
  • Α-
  • Α+

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Αχαΐα και μάλιστα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Νομίζω για πρώτη φορά χθες στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πώς τοποθετεί το δίλημμα των επερχόμενων εκλογών που θα είναι - κατ’ αυτόν – διπλές, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η χαλαρή ψήφος στις πρώτες. Είπε λοιπόν χθες ο πρωθυπουργός: «Δεν υπάρχουν διπλές εκλογές παρά μόνο εθνικές εκλογές, που πρώτα θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και στη συνέχεια θα ισχυροποιήσουν την επιλογή των Ελλήνων». Στην ουσία ο Μητσοτάκης περιέγραψε κάτι που οι αρχηγοί το είχαν ομολογήσει από τη ΔΕΘ: Ο νικητής των πρώτων εκλογών θα έχει το αποφασιστικό προβάδισμα για τις δεύτερες. Οπότε ο μεν Μητσοτάκης ζητάει την πρωτιά ώστε στις επόμενες εκλογές να βγει πρώτος με διαφορά ώστε να μην χρειαστεί να συγκυβερνήσει, ο δε Τσίπρας ζητά πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαμορφωθεί πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία κυβέρνησης προοδευτικού πόλου. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, διαλέγετε και παίρνετε! 

Το πρέσινγκ Τσίπρα 

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει σε δυο πράγματα: Πρώτον, στο να ζητάει την κατά μόνας αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη στη Βουλή για αυτό και για τέταρτη φορά κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα των παρακολουθήσεων. Δεύτερον, θα εξακολουθήσει να κρατάει ψηλά το θέμα σύνδεσης ΕΥΠ και Predator αφού θεωρεί ότι πλήττει την κυβέρνηση. Αν κρίνω πάντως από την πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO, όντως δείχνει κάμψη στα ποσοστά της η ΝΔ, όμως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ εμφάνισαν να πιστώνονται κέρδη από αυτή την ιστορία. Οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν στο επόμενο διάστημα χωρίς να προδικάζουμε το αποτέλεσα. 

Το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές της ΕΥΠ 

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τις κυβερνητικές αλλαγές στην ΕΥΠ. Αυτό ξεκαθάρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης που ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της βουλής να δημιουργήσει μια αντίστοιχη υπηρεσία με αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων και στην Βουλή. Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση του προέδρου της βουλής. 

Η άρση της ασυλίας Πάτση και τα πλημμελήματα 

Χθες ο Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για τις παραβάσεις το νόμου περί πόθεν έσχες. Μίλησα με κοινοβουλευτική μου πηγή που μου απάντησε πως είναι βέβαιος πως η άρση της ασυλίας του θα ψηφιστεί παμψηφεί. Το θέμα είναι πως τα αδικήματα για τα οποία θα διωχθεί ο βουλευτής σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει στην άρση της βουλευτικής του προστασίας είναι πλημμελήματα κατά τον νόμο που σήμερα ισχύει. Κοινώς, δεν θα ανοίξει μύτη. 

Διήμερο στην Αλβανία

Μπορεί οι εκλογές να ζυγώνουν, ως το τέλος του χρόνου, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διεθνές πρόγραμμα. Τη Δευτέρα για παράδειγμα θα πιει τσάι με τον βασιλιά Κάρολο στο Λονδίνο, αφού θα έχει βρεθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα έχει μιλήσει σε event της Morgan Stanley. Λίγες μέρες μετά, στις 6 του μήνα, θα βρεθεί για ένα...ρομαντικό διήμερο στην Αλβανία, όπου θα γίνει η Σύνοδος Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, άγνωστο ακόμα σε ποια πόλη. Ο ίδιος, πάντως, θα μείνει στα Τίρανα, ενώ θα έχει αργότερα επαφή και με τον Έντι Ράμα. Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι και ο Νίκος Δένδιας, ενώ στις 7 του μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την ομογένεια της Βορείου Ηπείρου. 

Σενάρια για Ράπτη στη Θεσσαλονίκη

Μια περίεργη πληροφορία μου μετέφερε φίλος Θεσσαλονικιός προχθές. Μου είπε λοιπόν ότι στην πόλη συζητούν έντονα το ενδεχόμενο η βουλευτής Έλενα Ράπτη να κατέβει στον δήμο απέναντι στον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ομολογώ ότι εξεπλάγην και ρώτησα, μιας και σε πρόσφατη δημοσκόπηση την είδα να...πετάει και να είναι άνετα στην πρώτη τριάδα των σταυρών. Μου εξήγησαν, λοιπόν, ότι κάτι τέτοιο δεν "παίζει" ιδιαίτερα, απλώς η σεναριολογία απορρέει από την απουσία σοβαρής εναλλακτικής έναντι του κ. Ζέρβα, ο οποίος είναι κοντά στη ΝΔ και θα τύχει στήριξης, αλλά δεν ενθουσιάζει όλους τους γαλάζιους της πόλης. 

Το κλειδί του Μητσοτάκη

Φολκλορικά σκηνικά βίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της διήμερης περιοδείας του στην Αχαΐα. Για παράδειγμα, όταν βρέθηκε σε ειδική τελετή στην είσοδο της σήραγγας Παναγοπούλα στην Αχαΐα, όπου υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του σιδηροδρομικού έργου στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ρίο, ο πρωθυπουργός έλαβε ως δώρο ένα...σιδηροδρομικό κλειδί. «Θα κυνηγάω τους υπουργούς», είπε κραδαίνοντας το κλειδί. Προβλέπω ότι το υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι συναρπαστικό, ιδίως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης φέρει και το... κλειδί του.

Κικίλιας με στόχο το 2023

Ενώ η Αθήνα συνεχίζει μέσα στον Νοέμβριο να υποδέχεται τουρίστες, ο Βασίλης Κικίλιας βάζει νέα θεμέλια με στόχο και το 2023 να έχει αντίστοιχες- ή ακόμα και καλύτερες- επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία του- σε συνεργασία με τον Γ.Γ του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη- να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 24-27/11 το 12ο συνέδριο της Selectour. Η Selectour αποτελεί το κορυφαίο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτορείων της Γαλλίας, και το ετήσιο συνέδριό της σημείο αναφοράς για τον γαλλικό τουρισμό, καθώς συγκεντρώνει όλους τους μεγάλους παίκτες της τουριστικής αγοράς της χώρας (tour oprators, επικεφαλής αεροπορικών εταιρειών, διευθυντικά στελέχη ξενοδοχείων, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κ.α.). Η διεξαγωγή της εμβληματικής αυτής διοργάνωσης στην Αθήνα θα έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να βρεθεί για 4 ημέρες στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος και να προβληθεί ως ιδανικός προορισμός από 400 κορυφαίους Γάλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA