Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες, Πέμπτη, η κόντρα των πολιτικών αρχηγών μεταφέρθηκε μετά από πολύ καιρό στην οικονομία. Και αυτό γιατί υπήρξε αντικείμενο συζήτησης που ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και τα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, περί επαναδιαπραγμάτευσής του, καθώς όπως είπε, «έχουν εφορμήσει οι μεγάλες γαλάζιες ακρίδες που εφόρμησαν στον δημόσιο πλούτο όλα αυτά τα τρία χρόνια σε δημόσιους οργανισμούς με τις απευθείας αναθέσεις, με τους κλειστούς διαγωνισμούς, με τις πελατειακές σχέσεις». Περιττό να πω ότι στις Βρυξέλλες (που σας διαβεβαιώ, διαβάζουν και ακούν τα πάντα που αφορούν την Ελλάδα) το άκουσμα της λέξης επαναδιαπραγμάτευση έφερε μια μεγάλη ανατριχίλα. Και αυτό γιατί οι μνήμες είναι νωπές από τα όσα έγιναν το 2015, κυρίως όμως διότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα από πουθενά και από κανέναν. Οπότε μάλλον για εσωτερική κατανάλωση λέγονται τα όσα λέγονται από πλευράς Τσίπρα. 

Η αφήγηση Σχοινά για την «πιο σκοτεινή ώρα»

Μια ενδιαφέρουσα εξιστόρηση των κρίσεων που διαχειρίστηκε μέχρι στιγμής έκανε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δυο ήταν οι πιο κρίσιμες στιγμές στη μέχρι τώρα θητεία του, πρώτον, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Εβρο από την Τουρκία και δεύτερον, η φωτιά στη Μόρια. Ειδικά για την πρώτη ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ήταν μια αχαρτογράφητη περίπτωση πολιτικής κρίσης. Δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε, αλλά καταφέραμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να φέρουμε την ευρωπαϊκή ηγεσία πάνω στο πεδίο, στο πρόβλημα κινητοποιήσαμε δυνάμεις της Frontex. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εικόνα των κατοίκων του Έβρου που βγαίνανε από τα σπίτια τους στα χωριά να χειροκροτήσουν όχι την ευρωπαϊκή ηγεσία, αλλά τους συνοριοφύλακες της Frontex που έρχονταν δίπλα τους. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ήταν η στιγμή που η ευρωπαϊκή ηγεσία αντελήφθη ότι κάθε φορά που υφιστάμεθα μια τέτοια υβριδική απειλή, η διαχείρισή της δεν μπορεί να γίνει από τα γραφεία των Βρυξελλών. Η ευρωπαϊκή ηγεσία κατάλαβε στον Έβρο ότι οι λύσεις δίνονται στο πεδίο». 

Το κόλπο της Μαρτίνου

Για να ξέρετε, τα μέλη του νέου Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένα με τον ορυμαγδό δημοσιότητας και με το μπουκέτο μικροφώνων που τους περιμένει σε κάθε συνεδρίασή τους, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν μια άκρη με την οργάνωση και με τους ανθρώπους της. Κάπως έτσι, η νέα πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου έκανε χθες ένα...κόλπο στα κανάλια. Συγκάλεσε μεν το πρώτο Δ.Σ., αλλά δεν το έκανε στις εγκαταστάσεις της οδού Ζηνοδώρου, αλλά στα κεντρικά της ένωσης «Μαζί για το Παιδί», πίσω από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Αποτέλεσμα μηδέν, βεβαίως, διότι τα κανάλια το έμαθαν και απλώς...ταλαιπωρήθηκαν λίγο περισσότερο. 

Η επιτυχία του Σκρέκα

Αποφασισμένος να μην αφήσει την Κομισιόν να περάσει την αστεία πρότασή της για επιβολή «πλαφόν» στα 275 ευρώ για την τιμή του φυσικού αερίου ήταν ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Βεβαίως, η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που διαφωνούσε, μιας και το άθροισμα των διαφωνούντων είναι 15. Ο κ. Σκρέκας, όμως, πήρε την πρωτοβουλία και συγκέντρωσε τους υπουργούς των χωρών που διαφωνούσαν, μεταξύ των οποίων και τον Ισπανό, σε ειδική σύσκεψη πριν το συμβούλιο, ώστε να «μπετοναριστεί» η θέση των διαφωνούντων και να οδηγήσουν την Κομισιόν σε νέο, έκτακτο συμβούλιο υπουργών τον Δεκέμβριο. 

Η Σπυράκη και ο γρίφος Παπαμιμίκου

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ανακοινώθηκε χθες ότι θα δώσει τη μάχη του σταυρού με τη ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Ήταν κάτι προδιαγεγραμμένο και όποιος διαβάζει τη στήλη, δεν νομίζω ότι πρέπει να έχει ιδιαίτερες απορίες επί του θέματος. Η κυρία Σπυράκη θα πάει και καλά, τουλάχιστον με βάση τις κυλιόμενες μετρήσεις. Το ερώτημα τώρα είναι τι θα κάνει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μονίμως...τριγυρίζει την ιδέα του να κατέβει, αλλά δεν παίρνει την οριστική απόφαση. Βεβαίως, το θέμα είναι τι θα κάνει και η ΝΔ με την περίπτωσή του, αν και τα παλιά (και τα νεότερα) πάθη έχουν αμβλυνθεί. Ρισκάρω την πρόβλεψη, πάντως, ότι αν κατέβαινε θα είχε πολύ καλές πιθανότητες. 

Η απάντηση Κατρίνη

Τη «διπλή γλώσσα» του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) στηλίτευσε από τη Βουλή ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, απαντώντας στον Πάνο Σκουρλέτη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστα «κοντή» θεσμική μνήμη, μίλησε για νόμο «Κατσέλη – Σταθάκη», προσπαθώντας να βάλει και το κόμμα του στο κάδρο μιας ευεργετικής διάταξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που διέσωσε την α’ κατοικία δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών στα κρίσιμα μνημονιακά χρόνια. Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε πως παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευπρόσδεκτος να υπερθεματίζει έστω και εκ των υστέρων για το ν. Κατσέλη, ωστόσο, την κρίσιμη στιγμή το 2010 δεν τον είχε ψηφίσει. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε πως στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης «απονεύρωσε» τον νόμο Κατσέλη από κρίσιμες προβλέψεις του, με αποτέλεσμα το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία να καταλήξει απολύτως αποτυχημένο, με μόλις 2.300 ρυθμίσεις οφειλών, έναντι περίπου 100.000 του νόμου του ΠΑΣΟΚ…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA