Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην κρίσιμη δεξαμενή των αναποφάσιστων του εκλογικού σώματος, η οποία εμφανίζεται δημοσκοπικά ενισχυμένη, έχουν - μεταξύ άλλων - στραμμένο το βλέμμα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, καθώς το ποσοστό τους εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ για τις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, μέσω της διανομής του στα κόμματα και κυρίως στα δύο πρώτα σύμφωνα με το σύνηθες σενάριο. Με τα υφιστάμενα ευρήματα και ένα ποσοστό της ΝΔ γύρω στο 33% στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής συν την προϋπόθεση ενός ποσοστού της τάξης του 11% για τα κόμματα εκτός Βουλής και την πόλωση ανάμεσα στις δύο κάλπες που είθισται να ευνοεί τα δύο πρώτα κόμματα, οι δημοσκόποι θεωρούν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων μπορεί να οδηγήσει στην αυτοδυναμία της ΝΔ με ένα ποσοστό 37,5%.

Διαβάστε ακόμη: Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 6,8 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων

Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι προέρχεται κυρίως από το λεγόμενο Κέντρο. Σε αυτό ανήκουν πολίτες, οι οποίοι δεν ταυτίζονται μονίμως με ένα κόμμα, κρίνουν πιο αυστηρά και κατά τους εκλογικούς αναλυτές λαμβάνουν την οριστική τους απόφασή λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, έχοντας σταθμίσει πρώτα πολλάκις μία σειρά από παραμέτρους όπως η οικονομική πολιτική κάθε κόμματος, οι πολιτικές στήριξης του εισοδήματός τους ή οι προοπτικές γι’ αυτό και έχοντας ζυγίσει καλά το εκλογικό δίλημμα. Η προσέγγισή τους θεωρείται δύσκολη υπόθεση, αλλά έχει διαπιστωθεί πως αν μία πρόταση διακυβέρνησης τους πείσει πως είναι προσωπικά και εθνικά επωφελής μπορεί εντέλει να επιδείξουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους.

Το κυβερνητικό επιτελείο προσδοκά πως σε αυτό το ακροατήριο θα μετρήσουν εντέλει οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, η διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, η διαρκής προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας, καθώς και η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με παράλληλη σύγκριση των πεπραγμένων της κυβέρνησης της ΝΔ με εκείνη της 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εμπιστευτούν την παράταξη της ΝΔ. Παράλληλα, εκτιμάται πως το δίλημμα «προχωράμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω» που προσωποποιείται στο «Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας» σε συνδυασμό με το όραμα της επόμενης τετραετίας που ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό και να πείσει τους αναποφάσιστους για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει την πρόοδο της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία το μήνυμα πως  «τίποτα δεν είναι δεδομένο» θέλοντας να αναδείξει - όπως επισημαίνει - στους πιο καχύποπτους τον κίνδυνο απώλειας όσων έχει πετύχει η χώρα παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις «με μία λάθος επιλογή», υπενθυμίζοντας ότι «το είδαμε την περασμένη τετραετία» επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο σκεπτικό βασίζεται και η επισήμανσή του ότι είναι καλύτερη μία κυβέρνηση που κάνει λάθη αλλά τα αναγνωρίζει και τα διορθώνει έναντι μίας αντικειμενικά λάθος κυβέρνησης.

Στόχος να πειστούν οι... δύσπιστοι 

Στο Μέγαρο Μαξίμου επίσης εστιάζουν στο γεγονός ότι υπάρχει υψηλό ποσοστό ψηφοφόρων που βλέπει θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δεν έχει πειστεί ακόμη για να στηρίξει τη ΝΔ εμπράκτως. Η μεγάλη εικόνα των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, στις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υψηλότερη απήχηση από το ίδιο το κόμμα, υπερτερώντας ταυτόχρονα με μεγάλη διαφορά στην ερώτηση για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό και τον πολιτικό αρχηγό που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μείζονα ζητήματα όπως η ακρίβεια, η οικονομία και τα εθνικά θέματα, γεννά ελπίδες ότι στην τελική ευθεία για τις εκλογές ο Πρωθυπουργός θα πείσει ιδίως τους ψηφοφόρους του κέντρου που αμφιταλαντεύονται, ότι η ΝΔ αξίζει μία δεύτερη θητεία στο τιμόνι της χώρας ειδικά μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας. Οι ίδιοι ψηφοφόροι άλλωστε εμφανίζονται πολύ πιο δύσπιστοι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως είναι σε κάθε περίπτωση αποφασισμένος να επενδύσει στη θετική ατζέντα της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο με κάθε πρόσφορο μέσο, μέσω των περιοδειών του ανά την Ελλάδα, της προβολής της εβδομαδιαίας αποτίμησης των παρεμβάσεων που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και το μπαράζ επαφών του με στόχο να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στα ακανθώδη για ολόκληρη την Ευρώπη ζητήματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δε, όσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αντιτάσσει ως εναλλακτική στην αυτοδυναμία της ΝΔ την προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, υπό την ανοχή του ΚΚΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει ποτέ, τόσο το δίλημμα για την επόμενη μέρα της χώρας θα γίνεται πιο έντονο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA