Μενού
Avramopoulos
Δημήτρης Αβραμόπουλος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αναφορά στις επιπτώσεις που έχει η αποκάλυψη του σκανδάλου Qatar Gate, το οποίο έχει προκαλέσει «τριγμούς» στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε η ισπανική El Mundo για τον Έλληνα επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ειδικότερα, το δημοσίευμα του ισπανικού μέσου ενημέρωσης σχολιάζει τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στη ΜΚΟ, τη Combat Impunity, που έφτιαξε ο πρώην Ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρόλο που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη ΜΚΟ με την αποκάλυψη του σκανδάλου, πληρωνόταν στο παρελθόν από αυτήν. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η El Mundo παρόλο που η παραίτησή του από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ήταν γνωστή, αυτό που έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή (18/12) ήταν ότι παρόλο που ο Έλληνας επίτροπος δεν ήταν επίτιμο μέλος, έλαβε αποζημίωση και, μάλιστα, αυτή εγκρίθηκε από την Οργάνωση. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι παρόλο που το όνομα του κ. Αβραμόπουλου δεν αναφέρεται πουθενά και δεν υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή του στο σκάνδαλο χρηματισμού,  οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο πολιτικό του μέλλον μπορεί να είναι περισσότερο κοστοβόρες.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ως προς τις προβληματικές σχετικά με την πολιτική κατάσταση: «Πολιτικά η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, επειδή δεν ήταν ένα απλό πρόσωπο σε ένα άσχετο Σώμα και επειδή ο πρώην επίτροπος είναι ένα από τα ονόματα που είχαν προταθεί, και είχαν καλές πιθανότητες, για να είναι ο πρώτος απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αξιολογεί τώρα τέσσερις υποψηφίους: τον προαναφερθέντα, τον πρώην Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, τον πρώην Κύπριο επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Γιαν Κούμπις, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας».

Οι σχέσεις ΕΕ - Κατάρ

Το ισπανικό μέσο ενημέρωσης δίνει και το ευρύτερο «παρασκήνιο» των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν ποτέ «θερμές», αλλά τα γεγονότα των τελευταίων, δύο χρόνων τις έχουν αλλάξει, γεγονός που οφείλεται σε μία πληθώρα παραγόντων. Σημειώνει, χαρακτηριστικά: «Πρώτον, το Κατάρ είναι βασικός παίκτης στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής. Δεύτερον, μετά την απόφαση της ΕΕ-27 να μην καταναλώσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, το φυσικό αέριο του Κατάρ έχει καταστεί απαραίτητο. Και τρίτον, επειδή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την επιστροφή των Ταλιμπάν, η Ντόχα έχει γίνει το νευραλγικό κέντρο των διαπραγματεύσεων με τους εξτρεμιστές στην Καμπούλ». «Εκεί ανταλλάχθηκε η αναχώρηση των Ευρωπαίων πολιτών μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας, όταν η Ουάσινγκτον έσπευσε να φύγει. Και αυτό έπεισε την ΕΕ για την ανάγκη δημιουργίας μιας πολύ πιο σοβαρής αντιπροσωπείας εκεί», αναφέρει μεταξύ άλλων η ισπανική εφημερίδα για τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η αναφορά στη La Stampa και οι «σκιές»

Η El Mundo δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa, η οποία, με εκτενές της ρεπορτάζ, δίνει το παρασκήνιο της εμπλοκής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Παραφράζοντας το δημοσίευμα τονίζει ότι ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ  συμμετείχε «πολύ περισσότερο» από όλα τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη στις δραστηριότητες της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας και ως εκ τούτου έλαβε απροσδιόριστη αμοιβή από την 1η Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο Έλληνας είχε γνωστοποιήσει στα θεσμικά όργανα την πρόθεσή του να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο για τουλάχιστον ένα έτος. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ιταλικό ΜΜΕ, προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών οι οποίες ζήτησαν πρόσθετες πληροφορίες σε δύο περιπτώσεις τον Οκτώβριο, καθώς η ΜΚΟ κάλυπτε θέματα που θα μπορούσαν να συνεπάγονται σύγκρουση συμφερόντων με το χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε υποβάλει αίτηση.

Σύμφωνα με τη La Stampa, ο πολιτικός τις έδωσε στις 10 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι κυρίως υπεύθυνος για τη διεθνή προβολή της ΜΚΟ, και χαρακτηρίστηκαν ως επαρκείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στις 10 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση του παραδεκτού των προσφορών εργασίας που λαμβάνουν πρώην μέλη του Σώματος των Επιτρόπων, έδωσε τη θετική της αξιολόγηση, καθώς διαβεβαίωσε ότι δε θα ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ότι θα περιοριστεί στη δημοσίευση άρθρων, στην πραγματοποίηση διαλέξεων και στη συμμετοχή σε φόρουμ, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει ευαίσθητες πληροφορίες που είχε στη διάθεσή του λόγω του παρελθόντος του στο Σώμα. Ως εκ τούτου, στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η πρόεδρος, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, υπέγραψε προσωπικά την έγκριση.»

Ωστόσο, τα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η El Mundo παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. «Για παράδειγμα, ο Αβραμόπουλος εξηγεί πώς η ΜΚΟ του Παντσέρι δεν έχει λάβει ποτέ κονδύλια της ΕΕ, αλλά έχει λάβει δωρεές από το Sekunjalo Development Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα ενός μεγάλου νοτιοαφρικανικού ομίλου, ο οποίος, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών πολλών χωρών, λαμβάνει επίσης μεγάλες δωρεές από το Κατάρ».

Η παραίτηση

«Η επιτροπή δεν είχε ούτε εκτελεστική ούτε διαχειριστική εξουσία. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία και έλαβα […] Μαζί με όλα τα μέλη, παραιτηθήκαμε αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει έρευνα κατά του κ. Παντσέρι. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια», ανέφερε ο πολιτικός σε δήλωσή του αυτές τις ημέρες.» σημειώνει στο άρθρο της El Mundo. Στη συνέχεια η εφημερίδα εστιάζει στο έγγραφο με το οποίο η Κομισιόν έδωσε την έγκρισή της για τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως με γνωμοδότησή της, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο στο έγγραφο που δείχνει ότι υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις. Το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή διαχειρίζονται από κοινού το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ από το 2011, στο οποίο περιλαμβάνονται περισσότεροι από 12.000 οργανισμοί και οι αντίστοιχοι λομπίστες τους. Η παρουσία εκεί είναι απαραίτητη για «ορισμένες δραστηριότητες». Και η ΜΚΟ του Παντσέρι δεν υπήρχε. Στις εξηγήσεις του, ο πρώην Έλληνας επίτροπος εξήγησε ότι, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος ο Παντσέρι, αυτό οφειλόταν στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία και εγγυήθηκε ότι αυτό θα διορθωθεί γρήγορα. Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία του δεν υπάρχουν στη βάση δεδομένων», καταλήγει το άρθρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA