Μενού
Avramopoulos
Δημήτρης Αβραμόπουλος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στην υπόθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και στην εμπλοκή του στις πληρωμές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Fight Impunity, που έφτιαξε ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, μετά και την παραίτησή του, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ. Ο κ. Μάμερ, απαντώντας σε μία σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε από δημοσιογράφους, ανέφερε ότι είχε ενημερώσει κατά τον δέοντα τρόπο την Κομισιόν για την εμπλοκή του πρώην επιτρόπου στο τιμητικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ.

Ο κ. Μάμερ επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κ. Αβραμόπουλου ότι είχε λάβει γραπτή εξουσιοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο στις 3 Φεβρουαρίου του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά στην απασχόλησή του στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του είχε απαντήσει θετικά η Επιτροπή Ηθικής της Κομισιόν στις 10 Δεκεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έγκριση της πρόσληψής του, ο κ. Αβραμόπουλος είχε προσκομίσει και τα αναγκαία δικαιολογητικά που περιέγραψαν την αποζημίωση που θα λάβει για τις υπηρεσίες που θα προσέφερε στο πλαίσιο του μονοετούς συμβολαίου με τη «Fight Impunity».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι, ως τώρα, η Κομισιόν δεν έχει διαπιστώσει παραβίαση του όρου που ετέθη στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, δηλαδή να μην έχει επαφές για υποθέσεις σχετικά με τη ΜΚΟ με μέλη της Επιτροπής. Ωστόσο, επισήμανε ότι επειδή ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί με Επιτρόπους, κυρίως σε ιδιωτική βάση, ότι η Κομισιόν κάνει εσωτερική έρευνα για τις εν λόγω επαφές και τόνισε ότι, αν προκύψει ανάγκη, θα υπάρξει επικοινωνία με τον άλλοτε Επίτροπο.

Τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ που άναψαν «φωτιά»

Την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για την υπόθεση Αβραμόπουλου προκάλεσε δημοσίευμα της ισπανικής El Mundo χθες, Κυριακή. Η ισπανική εφημερίδα, σε αναλυτικό της δημοσίευμα, αναλύει τις επιπτώσεις που έχει η «έκρηξη» του σκανδάλου στο πολιτικό μέλλον του πρώην Επιτρόπου και στις βλέψεις του να γίνει ο πρώτος απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου.

Το ισπανικό μέσο σχολιάζειτη συμμετοχή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στη ΜΚΟ, τη Fight Impunity, που έφτιαξε ο πρώην Ευρωβουλευτής και ένας από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση Qatar Gate, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρόλο που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη ΜΚΟ με την αποκάλυψη του σκανδάλου, πληρωνόταν στο παρελθόν από αυτήν. 

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η El Mundo παρόλο που η παραίτησή του από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ήταν γνωστή, αυτό που έγινε γνωστό την περασμένη Κυριακή (18/12) ήταν ότι παρόλο που ο Έλληνας επίτροπος δεν ήταν επίτιμο μέλος, έλαβε αποζημίωση και, μάλιστα, αυτή εγκρίθηκε από την Οργάνωση. Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι παρόλο που το όνομα του κ. Αβραμόπουλου δεν αναφέρεται πουθενά και δεν υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή του στο σκάνδαλο χρηματισμού,  οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο πολιτικό του μέλλον μπορεί να είναι περισσότερο κοστοβόρες.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ως προς τις προβληματικές σχετικά με την πολιτική κατάσταση: «Πολιτικά η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, επειδή δεν ήταν ένα απλό πρόσωπο σε ένα άσχετο Σώμα και επειδή ο πρώην επίτροπος είναι ένα από τα ονόματα που είχαν προταθεί, και είχαν καλές πιθανότητες, για να είναι ο πρώτος απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου. Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ αξιολογεί τώρα τέσσερις υποψηφίους: τον προαναφερθέντα, τον πρώην Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, τον πρώην Κύπριο επίτροπο Μάρκο Κυπριανού και τον Γιαν Κούμπις, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας».

Η αναφορά της La Stampa στην υπόθεση Αβραμόπουλου

Η El Mundo δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο δημοσίευμα της ιταλικής La Stampa, η οποία, με εκτενές της ρεπορτάζ, δίνει το παρασκήνιο της εμπλοκής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Παραφράζοντας το δημοσίευμα τονίζει ότι ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ  συμμετείχε «πολύ περισσότερο» από όλα τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη στις δραστηριότητες της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ατιμωρησίας και ως εκ τούτου έλαβε απροσδιόριστη αμοιβή από την 1η Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, στις 4 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ο Έλληνας είχε γνωστοποιήσει στα θεσμικά όργανα την πρόθεσή του να υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο για τουλάχιστον ένα έτος. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το ιταλικό ΜΜΕ, προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών οι οποίες ζήτησαν πρόσθετες πληροφορίες σε δύο περιπτώσεις τον Οκτώβριο, καθώς η ΜΚΟ κάλυπτε θέματα που θα μπορούσαν να συνεπάγονται σύγκρουση συμφερόντων με το χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε υποβάλει αίτηση.

Σύμφωνα με τη La Stampa, ο πολιτικός τις έδωσε στις 10 Νοεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι κυρίως υπεύθυνος για τη διεθνή προβολή της ΜΚΟ, και χαρακτηρίστηκαν ως επαρκείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και επίσημα μετά από ενημέρωση του Τύπου και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ.

Επίθεση Παπαδημούλη σε Αβραμόπουλο: Γιατί δε δήλωσε τα χρήματα μετά την παραίτησή του;

Στο ίδιος μήκος κύματος με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κινήθηκε και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Επικαλούμενος τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα διευκρίνισε ότι ο κ. Αβραμόπουλος πήρε χρήματα (60.000 ευρώ εν προκειμένω) μετά την παραίτησή του από την «αμαρτωλή», όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση του Αντόνιο Παντσέρι, Fight Impunity. Στην ανάρτησή του στο προφίλ του στο Twitter, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος οφείλει απαντήσεις και ειδικότερα, γιατί δε δήλωσε αμέσως, μαζί με την παραίτησή του, ότι πήρε 60.000€ από τη ΜΚΟ του Παντσερι σε 1 χρόνο, καθώς και αν πήραν χρήματα και τα άλλα «βαριά ονόματα» ή αν ήταν ο μόνος. Όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι καθόλου «τιμητική», ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, η ανάμιξή του.

Η ανάρτηση Παπαδημούλη:

«Ο κ Αβραμοπουλος οφείλει απαντήσεις: Γιατί δε δήλωσε αμέσως, μαζί με την παραίτησή του, ότι πήρε 60.000€ από τη ΜΚΟ #Παντσερι σε 1 χρόνο; Πήραν χρήματα και τα άλλα «βαριά ονόματα» η ήταν ο μόνος; Καθόλου «τιμητική», ούτε για τον ίδιο, ούτε για την Ελλάδα, αυτή του η ανάμιξη»!

https://twitter.com/papadimoulis/status/1604846487342444544?s=20&t=9zHLxQJP4Q0HmqTMxsXtSg

Τι απαντάει ο κ. Αβραμόπουλος για τις «σκιές»

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην υπόθεση, απάντησε στις «σκιές» που του «σέρνουν» τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αναφέροντας ότι προτού συνεργαστεί με τη ΜΚΟ του Παντσέρι είχε πάρει πρώτα άδεια  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την αρμόδια Επιτροπή, την Επιτροπή Ηθικής της Ένωσης, απ' όπου και πήρε το «πράσινο φως» για να συνεργαστεί με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Όπως είπε και ο ίδιος, μάλιστα, συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τη ΜΚΟ με αμοιβές που της δημοσιοποίησε και φτάνουν τις 5.000 ευρώ μεικτά τον μήνα και 3.750 ευρώ καθαρά. 

Ο πρώην επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε, παράλληλα, ότι τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ από την Ιταλία έχουν και μία παρασκηνιακή διάσταση, καθώς σχετίζονται με την υποψηφιότητά του για απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου. Ειδικότερα, θεωρεί ότι τα δημοσιεύματα έγιναν σε ένα χρονικό πλαίσιο, όπου κρίνεται το ποιος θα γίνει απεσταλμένος της ΕΕ στις χώρες του Κόλπου, υποψηφιότητα που διεκδικεί - μεταξύ άλλων - και ο πρώην Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μιλώντας στην εκπομπή TLive του Alpha, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θίγει ότι τα δημοσιεύματα της ιταλικής εφημερίδας αποτελεί μία οργανωμένη προσπάθεια από συγκεκριμένα επιτελεία και ΜΜΕ, για να διαστρεβλωθεί η - καθ' όλα νόμιμη και τυπική - εικόνα του στη ΜΚΟ, τη Fight Impunity. Τονίζει ότι ο στόχος των δημοσιευμάτων ήταν - μεταξύ άλλων - η υπονόμευση της υποψηφιότητάς του για απεσταλμένος της ΕΕ στα κράτη του Κόλπου και η προώθηση του σοσιαλιστή υποψηφίου, Λουίτζι Ντι Μάιο. Όπως σημείωσε και ο ίδιος, χαρακτηριστικά, όλοι στις Βρυξέλλες ήξεραν ότι αυτοί οι δύο είναι τα φαβορί.

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα δημοσιεύματα και τα συγκεκριμένα ΜΜΕ αυτά εργαλοποιούν άλλες υποθέσεις, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Δίνοντας εξηγήσεις για τη συμμετοχή του στη ΜΚΟ, διευκρίνισε τον ρόλο της Οργάνωσης, η οποία - άξια αναφοράς - έχει συσταθεί από το βελγικό κράτος και έχει ως ιδιοκτήτη τον «περίφημο» πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι. Επανέλαβε, εκ νέου, το επιχείρημά του ότι για να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε και πήρε γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την «επέστρεψε» - με υπογραφή της Φον Ντερ Λάιεν - εγκρίνοντας τιμητική και συνηθισμένη - σε τέτοιες περιπτώσεις - αποζημίωση. Η αποζημίωση είναι νόμιμη, δηλωμένη και φορολογημένη στην Ελλάδα και διήρκησε περίπου για 12 μήνες και δεν ξεπέρασε τα 45.000 ευρώ καθαρά για όλο τον χρόνο. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, την περίοδο που ατόνισε η λειτουργία του οργανισμού, ο ίδιος φέρεται να ζήτησε να μην του επιβληθεί άλλη μηνιαία αποζημίωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA