Μενού
ekloges
Εθνικές εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την ημερομηνία που θα στηθούν στην Ελλάδα οι πρώτες κάλπες της απλής αναλογικής από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στην Τουρκία αποσυνδέουν κατηγορηματικά τα κυβερνητικά στελέχη. Η διαρκής έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και οι απειλές εναντίον της χώρας μας όμως προκαλούν προβληματισμό για το διάστημα των περίπου 40 ημερών από την πρώτη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, όταν η τύχη της χώρας θα βρίσκεται στα χέρια υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μπροστά σε μείζονες κρίσεις.

Η συγκεκριμένη μεταβατική περίοδος θεωρείται για την κυβέρνηση «διακεκαυμένη ζώνη». Κι αυτό γιατί παρά τις κυρίαρχες εκτιμήσεις ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στις ρητορικές ακρότητες και τα θεωρητικά «νταηλίκια» μην τολμώντας να ανοίξει «την πόρτα του φρενοκομείου» με μία ευθεία επίθεση, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο αξιοποίησης της πολιτικής αστάθειας στη χώρα μας από την Άγκυρα για να στήσει μία προβοκάτσια στο Αιγαίο ή να επιδοθεί σε μία προκλητική ενέργεια που μπορεί να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με στόχο να «πουλήσει» εθνικισμό στο εσωτερικό ακροατήριο και να ενισχύσει τα εκλογικά του ποσοστά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί η χώρα να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το πιο ακραίο σενάριο. Υπό αυτό το πρίσμα φέρεται πως εξετάζει σοβαρά την κατάθεση πρότασης προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για την παραμονή των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας στα πόστα τους και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πριν τη δεύτερη κάλπη από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου ή του ΣτΕ ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το θέμα έθεσε επί τάπητος ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3 διατυπώνοντας την ελπίδα μίας συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων ώστε «να μην υπάρξουν κενά στη διοίκηση κρίσιμων χαρτοφυλακίων» κυρίως όπως αυτά του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού. Αναφερόμενος στην πιθανότητα ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, ο ίδιος σημείωσε πως: «κάποια στιγμή και υπηρεσιακή κυβέρνηση θα έχουμε και εκλογές στην Τουρκία. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό. Επομένως δεν είναι κρίσιμο. Περισσότερο θα έδινα έμφαση στη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για να μην υπάρξει καμία διατάραξη. Στο να διατηρηθούν Υπουργοί οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια και ξέρουν το αντικείμενο γι’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, παρά να συνδέουμε το χρόνο των εκλογών προσπαθώντας να κάνουμε μαντεψιές για το τι θα γίνει στην Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές».

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο σενάριο αυξήθηκε με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ερωτηθείς σχετικά, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως: «ό,τι καλύτερο πρέπει να γίνει για το μεσοδιάστημα εκείνο, είναι βέβαιο ότι θα γίνει».

Για την υλοποίηση του γαλάζιου σχεδίου βεβαίως θα απαιτηθεί η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σε ένα πνεύμα συνεννόησης με τον ανώτατο δικαστικό ο οποίος σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης στην πρώτη κάλπη, θα κληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές. Σε αυτή τη φάση, με το κλίμα πόλωσης που επικρατεί και τα πυρά που έχει εξαπολύσει κατά διαστήματα για την ασκούμενη εξωτερική πολιτική και άμυνα ο ΣΥΡΙΖΑ, μια συμφωνία των κομμάτων μοιάζει αδύνατη. Την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, και αναλόγως της κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας, ουδείς μπορεί να αποκλείσει οτιδήποτε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA