Μενού
eva-kaili
Εύα Καϊλή | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στον ανακριτή για συμπληρωματική κατάθεση βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη (11/1), η Εύα Καϊλη. Το σύστημα του Βελγίου καλεί πρώτα τους κατηγορούμενος πριν μάθουν τις κατηγορίες έτσι ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν. Εκτός της ίδια, στον Βέλγο ανακριτή θα παρουσιαστούν τόσο ο πατέρας της όσο και η σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας, η Ελληνίδα πρώην αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου θα απολογηθεί στο τέλος του μήνα. «Ή 19 ή 20 θα γίνει η ακρόαση», λέει ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «ανατροπή» ως προς το πότε θα διεξαχθεί η απολογία.

Την ίδια ώρα, για «καταιγίδα διαφθοράς» μιλά σε νέο του άρθρο το «Politico» φιλοξενώντας άρθρο με λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούσαν οι ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δωρεάν πτήσεις, μια μυστική συμφωνία και μια ‘καταιγίδα’ διαφθοράς. Μέσα στην Ευρωπαϊκή ‘επιτροπή’ του Qatargate». Το άρθρο του «Politico» ξεκινά με την αποκάλυψη και την αποδοχή ότι η Μαρί Αρενά, η πρόεδρος σήμερα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ένα από τα πρόσωπα που κάλεσε η Εύα Καϊλή μετά την έφοδο της βελγικής αστυνομίας στις 9 Δεκεμβρίου, ταξίδεψε στο Κατάρ αλλά δεν ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές Αρχές ότι το ταξίδι και η διαμονή ήταν πληρωμένα από την κυβέρνηση του Κατάρ.

Συνεχίζει μάλιστα με μια αποκάλυψη ότι τόσο η ΜΚΟ του Φίγκα Ταλαμάνγκα, όσο και αυτή του Παντσέρι ήταν παρούσες στη συνεδρίαση της επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου υπό την προεδρία της Μαρί Αρενά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν το μνημόνιο συνεργασίας με κεντρικό πρόσωπο τον Παντσέρι. Ήταν 9 Απριλίου του 2018 όταν ο Παντσέρι φέρεται να δήλωνε:

«Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι προχωρήσαμε σε μια διμερή συμφωνία που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές». Όπως σημειώνει το «POLITICO», μετά τη συμφωνία οι  Καταριανοί έλαβαν τρεις φορές βήμα στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σήμερα, Τετάρτη (11/1), ο πατέρας της Εύας Καϊλή και η σύντροφός του, βρέθηκαν ενώπιον του Βέλγου ανακριτή, με την διαδικασία της ανάκρισης  να έχει ολοκληρωθεί πριν από λίγο. Ο λόγος της κλήσης του πατέρα της ευρωβουλευτού δεν είναι γνωστός, διότι το βελγικό σύστημα προβλέπει ότι όσοι καλούνται από τον ανακριτή, μαθαίνουν το κατηγορητήριο επί τόπου. Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, είχε συλληφθεί από την βελγική αστυνομία την πρώτη μέρα μάλιστα που ξέσπασε το σκάνδαλο, καθώς είχε στην κατοχή του μία βαλίτσα που πήρε από το διαμέρισμα της Εύας Καϊλή και είχε μέσα 600.000 ευρώ.