Μενού
teos-basilias-paidia
Οι γιου του τέως βασιλιά, Παύλος, Νικόλας και Φίλιππος | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με αυστηρό πρωτόκολλο εισήλθαν κι εξήλθαν του Μεγάρου Μαξίμου τα τρία παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου χθες το πρωί. Το αναφέρω για δυο λόγους: πρώτον και οι τρεις μπήκαν μέσα με τη σειρά διαδοχής: πρώτα ο Παύλος, έπειτα ο Νικόλας και ο τελευταίος ο βενιαμίν, Φίλιππος. Έπειτα μπήκαν και οι τρεις από την είσοδο της Βασιλέως Γεωργίου και όχι από την Κεντρική. Κι αυτό γιατί δεν συνάντησαν τον Πρωθυπουργό, αλλά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Εγώ ρώτησα για το περιεχόμενο της συνάντησης κι έμαθα πως υπήρξε καλό κλίμα, πάντως οι κυβερνητικές αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί, πριν την επίσκεψη. Για την ιστορία, φίλος μέσα στο Μαξίμου σχολίασε πως δεν θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, πρώτον γιατί σε 3-4 μήνες έχουμε εκλογές και δεύτερον, γιατί ο Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε καμία εμπλοκή με μια ιστορία που δεν αφορά το σήμερα αλλά πολλές δεκαετίες πίσω.

Δυσαρεστημένοι, αλλά με κατανόηση

Το γεγονός βέβαια ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να μην κάνει την κηδεία του πατέρα τους με τιμές αρχηγούς κράτους και, εν πάσει περιπτώσει, να δώσει τελεσίγραφο ότι, αν θέλουν η εξόδιος να γίνει στη Μητρόπολη, δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από λαϊκό προσκύνημα, δεν άρεσε ιδιαίτερα στα παιδιά του τέως. Πλην όμως και αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, καθώς τους παρουσιάστηκε μια ειλημμένη απόφαση. Και θα αναγκαστούν να «παίξουν μπάλα», ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα τη Δευτέρα.

Κηδεία άνευ Καρόλου

Σε απόλυτη εγρήγορση είναι η Διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς από αύριο θα ξεκινήσουν κανονικά οι συνεννοήσεις με βασιλικούς οίκους του εξωτερικού για τις αφίξεις των επισήμων στη χώρα μας από το Σαββατοκύριακο, για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα. Μαθαίνω, πάντως, ότι βάσει Πρωτοκόλλου δεν θα πρέπει να αναμένεται στην πατρίδα μας ο βασιλιάς Κάρολος. Κάποιοι ίσως περιμένουν τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, ο οποίος είναι και βαφτισιμιός του τέως Βασιλιά. Παράλληλα, αναμένονται επιβεβαιώσεις από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, της οποίας ο Κωνσταντίνος έφερε διαβατήριο, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου κ.α. Θα σας κρατώ ενήμερους.

Ο τσαμπουκάς Τσίπρα

Ο πολιτικός τσαμπουκάς που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας στον απόηχο της γνωμοδότησης Ντογιάκου, είναι ενδεικτικός του τι θα ακολουθήσει στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το «ελάτε να με συλλάβετε» προφανώς γνωρίζει πως ποτέ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, όμως ενθουσιάζει το πιο ριζοσπαστικό του ακροατήριο. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα πιο κεντρώα ακροατήρια με τα οποία τελευταία δυσκολεύεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλήσει.

Οι διαφωνίες για τον Παππά

Σε ό,τι δε αφορά πιθανές υποψηφιότητες όπως αυτή του μπασκετμπολίστα Παππά για το Δήμο της Αθήνας, ακούω πως υπάρχουν μερικές γκρίνιες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λογική του ότι «υπάρχουν πολλά στελέχη στην αυτοδιοίκηση που μπορούν να δώσουν τη μάχη των ιδεών για την πρωτεύουσα». Η γκρίνια προέρχεται από τους ίδιους που παραπονέθηκαν για την επιλογή Τσαπανίδου, η οποία, όπως σας έγραψα χθες έχει πάντως βουλώσει στόματα με την εργατικότητα και την πρόθεσή της να αλλάξει λειτουργίες στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε ας μην προτρέχουμε για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Το άγχος της Ανατολικής Αττικής

Η ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που φημίζεται για φιλοβασιλικό της στοιχείο. Μάλιστα, στο Κορωπί υπάρχει και προτομή του μακαρίτη Κωνσταντίνου, ενώ πολλοί δρόμοι φέρουν ονόματα Βασιλέων. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργη η σπουδή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ήταν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης που έγραψε στο twitter για «τέλος εποχής» και εξήρε τον εκλιπόντα ως έναν σημαντικό Έλληνα. Αν σκεφτούμε, δε, ότι στην ίδια περιφέρεια, τα ανατολικά της περιφέρειας Αττικής, εκλέγεται και ο Μάκης Βορίδης, εκπρόσωπος της σκληρής δεξιάς πτέρυγας, καταλαβαίνει κανείς το άγχος. Ιδίως όταν υπάρχουν "ζόρια", όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις.

Φοβούνται την έξαρση στην Κίνα

Στην ΕΕ φοβούνται το σενάριο της μεγάλης νοσηρότητας στην Κίνα και την έλλειψη φαρμάκων λόγω μεγάλης ανάγκης στην τεράστια επικράτειά της, με την έξαρση που παρουσιάζει εκεί ο COVID. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης το είχε πει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ χθες η αρμόδια επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η Κομισιόν ετοιμάζει «νέο πακέτο προτάσεων νομοθετικών αλλαγών και νέα φαρμακευτική στρατηγική με στόχο την προσβασιμότητα και την επάρκεια φαρμάκων τους επόμενους δύο μήνες». Μόνο αυτό μας έλειπε, λέω εγώ, μετά και τις ελλείψεις του προηγούμενου μήνα. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA