Μενού
konstantinos-glucksburg
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την επιλογή της κυβέρνησης να κινηθεί με ισορροπημένο τρόπο, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις, η εσωστρέφεια και ο διχασμός με αναφορά στο παρελθόν, σηματοδοτεί η απόφαση ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης χωρίς να του αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους με δεδομένο ότι το πολιτειακό ζήτημα έχει λυθεί από το 1974. «Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό» και έξω από την οπτική ορισμένων τμημάτων της κοινωνίας «ανάλογα με τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματα ή τις επιδιώξεις τους», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα για τη φιλοσοφία βάσει της οποίας κινήθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τρόπος που επελέγη για το τελετουργικό της κηδείας πάντως προκαλεί ήδη γκρίνια σε μία μερίδα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που θα προτιμούσαν μία άλλη κυβερνητική προσέγγιση. Κατά πληροφορίες, αποδέκτες της μουρμούρας έχουν γίνει ήδη βουλευτές και Υπουργοί, ενώ υπάρχουν και γαλάζια στελέχη που δημοσίως κινήθηκαν σε τεντωμένο σχοινί ως προς τον τρόπο έκφρασής τους απέναντι στον τέως βασιλιά και την απόφαση της κυβέρνησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως ουδείς θέλει να υπάρξει ρήγμα στους δεσμούς της ΝΔ με τους ψηφοφόρους στο δεξί φάσμα του κόμματος. Εξ ού και δεν έγινε καμία παρατήρηση στα εν λόγω γαλάζια στελέχη, ενώ έχει ξεκαθαριστεί πως όποιος βουλευτής ή Υπουργός επιθυμεί να παραστεί ιδιωτικά τη Δευτέρα στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη είναι ελεύθερος να το πράξει.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη Δημοκρατία, που θεμελίωσε η παράταξή μας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται χωρίς κομπλεξισμούς και δυσκολίες, ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Άλλωστε το Πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά. Επίσης θα ήταν εξαιρετικά αρνητικός σε πολλά επίπεδα, ένας νέος διχασμός σε αυτή τη συγκυρία», αναφέρουν γαλάζιες πηγές περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από το πλαίσιο που αποφασίστηκε για την κηδεία.

Ως προς τη διαφορετική προσέγγιση του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, που δήλωσε πως: «ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους», η κυβέρνηση απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι ότι μπορεί να λειτούργησε εντέλει και ως ανάχωμα στη δυσαρέσκεια που καταγράφηκε στα δεξιά του κόμματος. Αυτό που μένει πλέον να φανεί είναι κατά πόσο ο κ. Σαμαράς θα δώσει το παρών στην κηδεία τη Δευτέρα, καθώς σε σχετική ερώτηση οι συνεργάτες του άφηναν τα πάντα ανοιχτά. «Δεν έχει ληφθεί ακόμα η απόφαση», απαντούν χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως γνώριζαν καλά εξ αρχής πως όποια απόφαση κι αν λάμβαναν θα ενείχε πολιτικό κόστος, καθώς θα προκαλούνταν ανάλογα δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας. Οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ζύγισε τα πάντα και δεν αμφιταλαντεύτηκε ούτε στιγμή. Αποσαφήνισε άμεσα στους συνεργάτες του ότι η επιθυμία του εκλιπόντος να ταφεί στο Τατόι θα γίνει σεβαστή, αλλά πέραν αυτού ουδέν.

Γαλάζιες πηγές σημείωναν πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους είχε το βλέμμα στραμμένο στους ψηφοφόρους του κέντρου, στο οποίο και εστιάζει ενόψει των εκλογών η ΝΔ πέραν της δεξαμενής των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος. Αυτό που εκτιμήθηκε είναι πως το κεντρώο ακροατήριο δεν θα συγχωρούσε το αντίθετο και δεν θα το ξεχνούσε μπροστά στην κάλπη. Επιπλέον, με το τελετουργικό που αποφασίστηκε το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι διασφαλίστηκε η αποφυγή μίας ανούσιας αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για ένα ζήτημα το οποίο έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες.

Προς ώρας την κυβέρνηση στην κηδεία του τέως βασιλιά έχει προγραμματιστεί να εκπροσωπήσει μόνο η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ είναι βέβαιο και οριστικό ότι δεν θα παραστεί ο Πρωθυπουργός. Η έλευση, ωστόσο, στην Αθήνα πλήθους μελών βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης και αρχηγών κρατών θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αναβάθμιση της εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση που να τροποποιεί την αρχική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, στο τραπέζι βάσει του Πρωτοκόλλου βρίσκεται υπό συζήτηση το ενδεχόμενο να παρευρεθεί και ένα ακόμα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA