Μενού
mitsotakis-tsipras-vouli
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Πανέτοιμο για μία σκληρή κοινοβουλευτική μάχη είναι το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζεται να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας, που φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας για τις παρακολουθήσεις, σε μπούμερανγκ για τον ίδιο και το κόμμα του, ανοίγοντας τη «βεντάλια» της αντιπαράθεσης σε ζητήματα που «καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έβλεπαν πίσω από το διαφαινόμενο σενάριο ο αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης να τραβήξει το χαρτί του πιο ισχυρού κοινοβουλευτικού  όπλου, μια «απελπισμένη προσπάθεια» ανατροπής των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών μέσω της ολοκλήρωσης της «μεθόδευσης» που εξυφαίνει επί μήνες με την αξιοποίηση παράνομου υλικού «ρυπαρών δικτύων», ατεκμηρίωτων και ψευδών ισχυρισμών και πλέον εκμεταλλευόμενος τον «ακτιβισμό» του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, που όπως του χρεώνουν «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μαξίμου και στη μέση μια πρόταση δυσπιστίας (;)

Το μπρα ντε φερ άλλωστε ξεκίνησε από χθες βράδυ. «Τα υπόλοιπα θα τα πούμε με λεπτομέρειες αύριο στη Βουλή» δήλωσε με νόημα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καλώντας τον Πρωθυπουργό «των υποκλοπών, της δημοκρατικής εκτροπής και της συγκάλυψης» να παραιτηθεί κι ενώ είχε ήδη διαρρεύσει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν υπ’ ατμόν επειδή σήμερα ο ίδιος θα λάμβανε το λόγο στην Ολομέλεια. «Ας τολμήσει να προβεί σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εκεί θα τα συζητήσουμε όλα. Όλα!», τον προκάλεσε άμεσα και στο ίδιο ύφος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προϊδεάζοντας για σκληρό πολιτικό ροκ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε χαρακτηρίζουν «καλοδεχούμενη» μια πρόταση δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως επισημαίνεται θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναλυτική σύγκριση της διακυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερον θα αποδειχτεί εκ νέου πόσο «μπετόν αρμέ» είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Και τρίτον θα αναγκαστεί ο «εξαφανισμένος» και «άφωνος» κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί δημοσίως για όσα καταγγέλλονται ενόρκως στο Ειδικό Δικαστήριο για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Νίκου Παππά - Αρτέμη Αρτεμίου με τον Χρήστο Καλογρίτσα στο γραφείο του, την υπόδειξη ποσοστών μετοχών για το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ Channel και τις σακούλες με μαύρο χρήμα που έρεαν προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας θα βρεθεί στο «καναβάτσο»

Τυχόν επιβεβαίωση της κίνησης Τσίπρα εξάλλου θα έρθει στον απόηχο του χθεσινού ημερολογίου της επί 40 χρόνια γραμματέως Καλογρίτσα, που σύμφωνα με την υπεράσπιση του επιχειρηματία σφραγίζουν την αξιοπιστία των καταθέσεών της, αλλά και της νέας εξέλιξης με τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα της καταγγελλόμενης ως «σκευωρίας» Novartis υπό την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφη» για σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. Αμφότερα είναι βέβαιο ότι θα πέσουν στην «αρένα» της Βουλής από τη ΝΔ. «Τελικά ο ίδιος θα βρεθεί στο καναβάτσο», σχολίαζε δηκτικά κυβερνητική πηγή στο Reader.

Τον τόνο έδωσε από χθες ο Γιάννης Οικονόμου. «Εκεί (στη Βουλή) θα τα πούμε όλα! Το κράτος δικαίου που επί των ημερών του αφέθηκε στα χέρια κάτι μαρτύρων σαν το “Μάξιμο Σαράφη” που συνελήφθη σήμερα για απάτη. Τις ένορκες καταθέσεις για σακούλες με χρήματα που πήγαιναν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Α2 και τις κυπριακές offshore. Τις αθλιότητες για την δήθεν νεκρή Μαρία. Αυτά και πολλά ακόμα…», είπε, αποκρούοντας ως «παραλήρημα» το δριμύ κατηγορώ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις αναφορές του σε «αποδείξεις» για «εγκληματικό δίκτυο» παρακολουθήσεων που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.

Πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο σημείωναν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ «πατήσει το κουμπί» η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα χωρίς τη χρήση της ευχέρειας που παρέχει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής για διήμερη διακοπή των εργασιών της. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα αναχωρήσει κανονικά σήμερα το πρωί για την προγραμματισμένη  περιοδεία του στο Ηράκλειο της Κρήτης και σύμφωνα με γαλάζιες πηγές προτίθεται να ακολουθήσει κανονικά το πρόγραμμά του, αφού βάσει Κανονισμού δεν υποχρεούται να είναι παρών στην έναρξη των διαδικασιών ή πριν την ολοκλήρωσή τους. Από εκεί πάντως είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσει αναπάντητα τα πυρά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον αν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας.

«Απασφάλισε» το Μαξίμου κατά του Προέδρου της ΑΔΑΕ

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου «απασφάλισε» και εναντίον του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος αφού ενεχείρισε στον Αλέξη Τσίπρα «φάκελο» με στοιχεία που κατά πληροφορίες φωτογραφίζουν πολιτικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ, απέστειλε κατόπιν εορτής την αντίστοιχη απόρρητη επιστολή στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων, με καθυστέρηση 4 ωρών, καθιστώντας εαυτόν - όπως σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη - «παρακολούθημα του κ. Τσίπρα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχε εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του κ. Ράμμου, η οποία δεν εκφραζόταν από σεβασμό στο θεσμικό του ρόλο και την ανεξαρτησία της Αρχής της οποίας προΐσταται. Η χθεσινή του συμπεριφορά όμως λειτούργησε σαν το στοιχείο που έκανε το «καπάκι της κατσαρόλας» να σκάσει, καθώς αποδείχτηκε όπως του καταλογίζουν ότι λειτουργεί με «κομματικά κίνητρα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα τον «κάρφωσε» δημοσίως κατηγορώντας τον για  «προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του» που τον οδήγησε σε «βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα».

Προς επίρρωσιν του συμπεράσματός του μάλιστα ο κ. Οικονόμου παράθεσε μία σειρά από γεγονότα και πράξεις όπως η «κατά παράβαση σαφούς διάταξης νόμου» προσφυγή του Προέδρου της ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για έλεγχο ενδεχόμενων άρσεων απορρήτου παρότι ο πλήρης φάκελος με τις διατάξεις του Εισαγγελέα που διαθέτει η Αρχή επέτρεπε τη διασταύρωση, η «αυτόκλητη» πρόσκλησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής «καθ’ υπέρβαση κάθε  αρμοδιότητας και παρά τη σαφή Συνταγματική διάταξη», οι μεμονωμένες ενέργειές του αγνοώντας την Ολομέλεια  της ΑΔΑΕ και η επιλογή του να μην επικοινωνήσει ποτέ με τον Πρωθυπουργό όπως θα ήταν λογικό αν θεωρούσε ότι υπάρχει ζήτημα παραβίασης του Συντάγματος.

Όλα τα βλέμματα πάντως σήμερα στρέφονται στη Βουλή με το πολιτικό κλίμα στο δρόμο προς τις κάλπες να μυρίζει ήδη μπαρούτι. Εκεί μάλιστα ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μιλήσει με ονόματα. Την τελευταία φορά που το έπραξε πάντως αναφερόμενος σε παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ η Ολομέλεια λίγο έλειψε να πάρει «φωτιά» με μία από τις πλέον εκρηκτικές συνεδριάσεις της και μετωπικές συγκρούσεις τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA