Μενού
mitsotakis-tsipras
Κυριάκος Μητσοτάκης-Αλέξης Τσίπρας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ως «νάρκη» που οδηγεί στα άκρα την πόλωση στην πολιτική σκηνή πριν καν εκκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος, λειτούργησε η χθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει εφεξής και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών απ’ όλες τις ψηφοφορίες της Βουλής σε συνδυασμό με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς του για κυβέρνηση «έκπτωτη πολιτικά» και «εκτροπής», απαιτώντας την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία εντός τριών εβδομάδων. 
 
Η ευθεία αμφισβήτηση της νομιμοποίησης μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης να ασκήσει νομοθετικό έργο, λίγες μόλις μέρες μάλιστα μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, εξόργισε το κυβερνητικό στρατόπεδο, που εξέφρασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου την έντονη δυσαρέσκειά του με οξύτατους τόνους, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκτός ορίου επικίνδυνο «κατήφορο» και «τραμπισμό αλά γκρέκα». 
 
Η κυβέρνηση πνέει τα μένεα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς του προσάπτει κομματικούς τακτικισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατική ομαλότητα και αμφισβητούν τους θεσμούς εμπλέκοντάς τους στις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τη στρατηγική της τοξικότητας, με στόχο την επανάληψη των πολιτικών «ακτιβισμών» του 2015. «Απέδειξε με τον χειρότερο τρόπο ότι μπροστά στις πολιτικές του επιδιώξεις δεν σέβεται τίποτα. Προσπαθεί να βουλιάξει κάθε μέρα και πιο πολύ τη χώρα στη λάσπη και δεν ορρωδεί προ ουδενός. Θα τον κρίνουν οι πολίτες», σχολίαζε δηκτικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reader, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην πλειοψηφία. 
 
Το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει τη στάση του κ. Τσίπρα στη «γύμνια» σοβαρών θέσεων και επιχειρημάτων, στην αδυναμία του να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και τις προκλήσεις των καιρών και ν’ απαντήσει πειστικά σε αυτά, καθώς και στην ανικανότητά του να τεκμηριώσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. «Είναι προσκολλημένος στην ατζέντα του χθες και δέσμιος μιας ιδεολογίας που δεν ακούει κανείς στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς. Γι’ αυτό καταφεύγει στο μόνο που ξέρει καλά: το διχασμό, την τοξικότητα και την περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών», σημείωναν κυβερνητικές πηγές στο Reader
 
Γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει διαρκώς λάδι στη φωτιά, υποκρύπτει και μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του μπροστά στην αγωνία του για την επερχόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου προσωπικά στις επικείμενες εκλογές. «Όσο ο χρόνος της κάλπης πλησιάζει τόσο θα κορυφώνονται οι κινήσεις του για να δηλητηριάσει την κοινωνία, να σύρει την πολιτική ατζέντα στο “γήπεδο” της λάσπης, της συκοφαντίας και της σπέκουλας, εξαιτίας της απουσίας άλλης αντιπολιτευτικής ύλης», ανέφεραν τα ίδια στελέχη. 
 
Ενδεικτική της οργής που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το βαρύ ατόπημα του αρχηγού του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος ήταν η μομφή από τον Γιάννη Οικονόμου ότι: «Προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης. Πρόσθεσε, δε, πως: «Έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας, ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας». Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι «ανεύθυνη» στάση καταλόγισε στον κ. Τσίπρα και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
 
Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι τα επικοινωνιακού τύπου «παιχνίδια» του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να φρενάρουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο θα συνεχιστεί κανονικά με στόχο την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, τη βελτίωση της ζωής τους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πατρίδας. «Αυτά είναι τα σημαντικά. Σε αυτά είναι προσηλωμένη η ΝΔ και αυτό το έργο θα συνεχίσουμε με επαγγελματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας εκθέτουν εαυτόν», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Με δεδομένο, δε, ότι εντός του Φεβρουαρίου θα αποκρυσταλλωθεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται και θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών από την ακρίβεια ενόψει Πάσχα, γαλάζιες πηγές προειδοποιούν ότι η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφισή τους θα επιβεβαιώσει απλώς την κατηγορία περί «εθνικής εξαίρεσης» που του αποδίδει η κυβέρνηση. «Εκεί θα φανεί για άλλη μια φορά ποιος αρέσκεται στα λόγια και τις ανέξοδες υποσχέσεις και ποιος προσπαθεί καθημερινά με πράξεις να είναι στο πλευρό κάθε πολίτη», τονίζουν οι ίδιες πηγές.