Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

H αταλάντευτη στήριξη στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή της προοπτική ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή και αφού της έχει χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας, η οικονομία με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης, και η πρόκληση του Μεταναστευτικού, αποτελούν τη βασική ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο. Επί τάπητος βεβαίως αναμένεται να βρεθεί και η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ σε Τουρκία και Συρία, με στόχο τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της βοήθειας που απαιτούν οι δύο χώρες.

Στήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών - Τι προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

Κατά τη συζήτηση των 27 ηγετών της Ε.Ε. στο πεδίο της οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσουν οι  τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση βραχυπρόθεσμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει στο γεγονός ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ευνοεί τις μεγαλύτερες και πιο εύρωστες χώρες που διαθέτουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, συνεπώς το μέτρο δεν είναι αρκετό και ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας περισσότερων ανισοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κατά τα πρότυπα της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες όπως η Ιταλία. Ο ίδιος πρόκειται να υπογραμμίσει την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα στη στήριξη των επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, ενεργοποιώντας χρήματα όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Αναφερόμενος άλλωστε πρόσφατα στο αμερικανικό Inflation Reduction Act και το φόβο μετακίνησης βιομηχανιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εξαιτίας των εξαιρετικά δελεαστικών κινήτρων, ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσεις ότι θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το ζήτημα μια ευρωπαϊκής απάντησης πέραν των κρατικών ενισχύσεων, στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανικών και εκείνων της χαμηλής τάσης που καταναλώνουν πολλή ενέργεια.  «Θα αγωνιστώ για ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Έχω ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.   

Μεταναστευτικό - Στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής

Ως προς το μεταναστευτικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει έμφαση στον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές. Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, που αντιμετωπίζουν  την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους, επισημαίνοντας ότι για την Ελλάδα η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα τα οποία είναι και σύνορα της Ε.Ε. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ξανά την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων και τεχνητά εμπόδια όπως ο φράχτης στον Έβρο, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. 

Επιπλέον, θα τονίσει την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος,  που θα ισορροπεί ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. «Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας», αναμένεται να επισημάνει.

Βοήθεια σε Τουρκία - Συρία

Αν και εκτός κεντρικής ατζέντας, το πρωτοφανές δράμα από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, αναμένεται να κυριαρχήσει επίσης στις συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Πρωθυπουργός, θα επαναλάβει και στους εταίρους του την ανάγκη συντονισμού και ενιαίας αντίδρασης σε αυτή την ανεπανάληπτη ανθρωπιστική κρίση και την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και των μακροπρόθεσμων συνεπειών του σεισμού. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που κινητοποιήθηκε για να συνδράμει την Τουρκία στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενώ συγκεντρώνει ήδη κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη στήριξη των πληγέντων. Αναφορικά με τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία και συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους, δεδομένου ότι η περίπλοκη κατάσταση στη χώρα απαιτεί διεθνή συντονισμό, ενώ πρέπει να βρεθούν και ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA