Μενού
pleyris
Θάνος Πλεύρης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στις ελλείψεις των φαρμάκων αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής σήμερα, Παρασκευή (17/2), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ολοκληρώνει τον έλεγχο των 9 φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες είχαν κατηγορηθεί για υποεφοδιασμό της αγοράς κατά την περίοδο έξαρσης του φαινομένου έλλειψης των φαρμάκων. «Ολοκληρώνεται και ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρείες για το εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν εάν δικαιολογείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση τρίμηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων. Ο έλεγχος είχε ξεκινήσει με εντολή του ίδιου του Υπουργού, μετά από σχετική καταγγελία, που είχε κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ). Όπως ο ίδιος έχει τονίσει, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, «θα επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές".

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε για μία ακόμη φορά ότι οι ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση και μειωμένη παραγωγή, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις έχουν μειωθεί και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα. Χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσθεσε:

  • «Βάλαμε το πλαφόν του clawback στα φτηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στα νοσοκομεία για μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας»
  • «Επεκτείναμε επ΄ αορίστον σε όλες τις δραστικές ουσίες που φαινόντουσαν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης τις παράλληλες εξαγωγές
  • «Υποχρεώσαμε να υπάρχει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η ΗΔΙΚΑ κλείδωνε το δικαίωμα στη συνταγογράφηση» που έχει ο γιατρός το 15% αυτό το οποίο υπάρχει όταν το φάρμακο ήταν προς έλλειψη για να μην συνταγογραφεί φάρμακο που δεν θα το έβρισκε ο πολίτης».

Βγήκε λίστα από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που έχουν γενόσημο

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για τη συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανίες, όπου συμφωνήθηκε και μεγαλύτερη εισαγωγή από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων, τα οποία δεν παράγονται στην Ελλάδα, αλλά και για τη μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελληνικές εταιρείες. «Συνεχίσαμε τους ελέγχους που γίνονται, ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχουν κλείσει και άλλες φαρμακαποθήκες που δεν συμμορφώνονταν στο κομμάτι και δεν δήλωναν στον ΕΟΦ την επάρκεια την οποία έχουν», συμπλήρωσε σχετικά.

Τέλος, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στις στοχευμένες εισαγωγές που έγιναν μέσω του ΙΦΕΤ: «Μέσω του ΙΦΕΤ κάναμε στοχευμένα εισαγωγές και αυτό αφορά πέρα από τα φάρμακα που αναφερόμαστε τώρα της παρακεταμόλης σε άλλες κατηγορίες όπως είναι γ-σφαιρίνες, όπως είναι οι ηπαρίνες που κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς για να υπάρχει πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας».

Φαρμακευτική πολιτική επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας έκανε έναν απολογισμό των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που έλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρώντας και σε αντιπαραβολή σε σημεία με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για τη φαρμακευτική πολιτική και ποια κυβέρνηση ευνόησε τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας ή των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά και παρέθεσε τα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προϋπολογισμού στα εξωνοσοκομειακά φάρμακα από 2,032 δισ. το 2019 σε 2,125 δισ. το 2023 και από 500 εκατ. το 2019 στα νοσοκομειακά σε 537 εκατ. το 2023.

Επιπλέον, μίλησε για τις εκπτώσεις που έλαβε το κράτος από τη φαρμακοβιομηχανία, επισημαίνοντας ότι το 2022 «έκλεισαν» 920 εκατ. προϋπολογισμοί με εκπτώσεις 450 εκατομμύρια. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο κομμάτι των επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (250 εκατ.), προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση όσων έκαναν επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου εντός της χώρας. Όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -χώρες που έχουν και πολύ φτηνό φάρμακα- επέλεξε να πάει στην ευρωζώνη που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές», είπε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ τόνισε και την επιβολή πλαφόν στο clawback στα πολύ φτηνά φάρμακα, ούτως ώστε να μην φύγουν από την ελληνική αγορά.

Τι είπε για τα ράντζα στο ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο φαινόμενο των ράντζων στα δημόσια νοσοκομεία τόνισε ότι χθες στο λεκανοπέδιο συνολικά έκλεισαν οι εφημερίες με 8 ράντζα τα οποία θα απορροφηθούν σήμερα, Παρασκευή. Αναφερόμενο στον Ευαγγελισμό, χαρακτηριστικά είπε ότι κινείται πλέον χωρίς να βγάζει επικουρικές κλίνες, ενώ στο πιο «δύσκολο» νοσοκομείο, που ήταν το Αττικό, από τα 120 ράντζα, αυτή τη στιγμή ο αριθμός τους κινείται κάτω από τα 40. «Μία σειρά από δέσμη μέτρων πάρθηκαν και αναπτύχθηκαν κλίνες. Έγινε μια συμφωνία με κάποιες ιδιωτικές κλινικές, και μπορεί ο πολίτης να μεταφέρεται σε μία ιδιωτική δομή και να συνεχίσει τη θεραπεία του χωρίς καμία συμμετοχή και όλη τη θεραπεία δωρεάν», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Αναφορικά με την ακύρωση του διαγωνισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τρία νοσοκομεία, διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν όπως όλα έχουν προβλεφθεί.