Μενού
  • Α-
  • Α+

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων «Αγία Σοφία» ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) έχει βρεθεί στο «στόχαστρο» της Αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι γίνεται ιδιωτικοποίηση και γονείς θα καλούνται να πληρώσουν αντίτιμο για τη θεραπεία των παιδιών τους. «Είναι η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση που υπάρχει» σχολιάζει από την πλευρά του ο Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας πως «ουσιαστικά αναβαθμίζουμε δίνοντας αυτονομία να γίνει από μονάδα ογκολογικό κέντρο. Το δημόσιο έχει την εποπτεία και βάζει το διοικητικό συμβούλιο, ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο και όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν ακόμα και για τους ανασφάλιστους. Επίσης γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν ως έχουν». 

Μιλώντας στο STAR, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «δίνουμε μία ευελιξία ως ΝΠΙΔ που υπάγεται στο δημόσιο που αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα, με τους πόρους που θα λαμβάνει θα μπορεί να είναι σε συνεργασία με γιατρούς από το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο, να βάζει περισσότερες κλινικές δοκιμές φαρμάκων και θεραπείες. Στην πραγματικότητα θα είναι στο πρότυπο του Παπαγεωργίου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη. Θα έχει περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά μας». Οσο για τις καταγγελίες πως γονείς θα πληρώνουν για θεραπείες ο κ. Πλεύρης τις χαρακτήρισε ως «το πιο αισχρό ψεύδος που έχει ειπωθεί. Οχι απλά δεν θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες». 

«Δημόσιος παραμένει ο χαρακτήρας και η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος των παιδιών. Αυτή τη στιγμή το Παίδων χρηματοδοτείται από το κράτος. Αυτή τη στιγμή αυτονομούμαι την ογκολογική μονάδα και την κάνουμε ογκολογικό κέντρο που θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα και με τις δωρεές και τις συνεργασίες στο εξωτερικό, δεν βασίζεται μόνο σε εμάς. Αν κρίνει πως χρειάζεται κάποιο καινούριο μηχάνημα θα το πάρει, αν θέλει να έχει σχέση με γιατρό από το εξωτερικό θα τον φέρει στην Ελλάδα. Από μία απλή μονάδα που υπάγεται σε ένα νοσοκομείο γίνεται αυτοτελές κέντρο παιδικού καρκίνου, παραμένει στη σφαίρα του δημοσίου όπως όλα τα νοσοκομεία. Ομως για να μην έχει ένα σκληρό πυρήνα ως προς την λειτουργία που έχει μία δημόσια δομή αποκτά έναν πιο αυτοτελή χαρακτήρα. Αυτό το έχουμε δει στο Ωνάσειο και το φέρνουμε τώρα στον παιδικό καρκίνο», ανέφερε ο κ. Πλεύρης. 

«Ο παιδικός καρκίνος εμφανίζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο στην Ελλάδα. Είναι ιάσιμος στο 80%. Για να πετύχεις από το 80% να πας στο 100% θέλουμε να δώσουμε περισσότερες περιπτώσεις δυνατότητες συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και να έρθουν περισσότερες θεραπείες», τόνισε ο υπουργός Υγείας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA