Μενού
Μπουκώρος και Ψυχογυιός
Το debate του Reader
  • Α-
  • Α+

Στην τελευταία στροφή των εκλογών το reader.gr συνεχίζει τα debate με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο και τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Αργολίδα Παναγιώτη Ψυχογυιό, να καταθέτουν τις θέσεις τους για το ζήτημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Χρήστος Μπουκώρος: Ο μακρόπνοος σχεδιασμός φέρνει βιώσιμη ανάπτυξη

Χωρίς αμφιβολία η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία περιοχή με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Πρωτογενής τομέας, βιομηχανική ανάπτυξη, τουριστικές περιοχές αυξημένου ενδιαφέροντος, συνδυασμένες μεταφορές και αξιόλογες πανεπιστημιακές μονάδες αποτελούν την κρίσιμη ύλη για την αξιοποίηση δυνατοτήτων και ευκαιριών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεία 24 μελών της Κυβέρνησης παρουσίασαν το αναπτυξιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας. Σε δύο αριθμούς συμπυκνώνεται το αναπτυξιακό σχέδιο για αυτήν την ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή της χώρας. Τα 570 έργα, με προϋπολογισμό 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι το όχημα για να αλλάξει το πρόσωπο της Θεσσαλίας μέχρι το 2030 και να βαδίσει στη νέα εποχή με νέες προοπτικές.

Χρήστος Μπουκώρος
Ο Χρήστος Μπουκώρος γράφει στο Reader

Κρίσιμη, ούτως ή άλλως, η περιοχή μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διατροφικής επάρκειας, θέμα που απασχολεί όλο και εντονότερα ειδικούς και μη. Προεξάρχουσας σημασίας κατά συνέπεια και η άμβλυνση του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο θεσσαλικός κάμπος. Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας μία σειρά φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, όπως στη Γυρτώνη, στο Ναρθάκι, η λιμνοδεξαμενή Ξηριά στον Αλμυρό, η αξιοποίηση της ολοκληρωμένης λίμνης Κάρλας σε συνδυασμό και με μία σειρά άλλων έργων που βρίσκονται στο στάδιο των μελετών, αλλά και η μεταφορά των πλημμυρικών υδάτων του Αχελώου, είναι δυνατόν να βελτιώσουν το περιβάλλον και να αυξήσουν την παραγωγή.

Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι είμαστε η χώρα που αξιοποιούμε μόλις το 7% των επιφανειακών υδάτων. Κατά συνέπεια, μία σειρά αρδευτικών έργων, που ήδη έχουν προγραμματιστεί, θα αλλάξουν το υδατικό ισοζύγιο με θετικά αποτελέσματα για τη Θεσσαλία και ολόκληρη την Ελλάδα.

Επιπλέον, η Θεσσαλία και η κεντρική Ελλάδα, με την ταχεία ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε65 και τα έργα ηλεκτροκίνησης του σιδηροδρόμου Βόλου – Λάρισας και Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκας, σε συνδυασμό με το διαγωνισμό παραχώρησης του λιμένος Βόλου μπορεί να εξελιχθεί σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και εμπορίου.

Το λιμάνι του Βόλου, του οποίου ο διαγωνισμός, με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον (οκτώ εταιρείες), μπαίνει στην τελική φάση και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν τον ερχόμενο Ιούλιο. Αποτελεί ο λιμένας του Βόλου τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υποδομή και τον οικονομικό πνεύμονα ολόκληρης της Θεσσαλίας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να επιτελέσει και πάλι τον ιστορικό του ρόλο όπως γινόταν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τέλος, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι επίκειται ο διαγωνισμός παραχώρησης του πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, προφανώς με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια, ανοίγει νέες προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη της χερσαίας Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Συμπερασματικά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έργα και αποφάσεις κρίσιμων υποδομών για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας έχουν βγει από τα συρτάρια της γραφειοκρατίας και υλοποιούνται με γοργούς ρυθμούς, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία.

Ψυχογυιός : Ανάγκη για Ισόρροπη Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Περιφερειακή ανάπτυξη, μια έννοια στην οποία συνεχώς γίνεται επίκληση αλλά σπανίως εξειδικεύεται. Οι πολιτικές που ασκούνται από μεριάς του κεντρικού κράτους και αποσκοπούν στην ευημερία των δεικτών της ανάπτυξης και την αντιστοίχισή τους στην καθημερινότητα των πολιτών ενδέχεται να καταλήγουν σε διαφορές στα επίπεδα ευημερίας των κατοίκων των διαφόρων περιφερειών. Τότε είναι που γίνεται ανάγκη η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών ενός κοινωνικού σχηματισμού. Με άλλα λόγια, οι ασκούμενες πολιτικές θα πρέπει εκτός της εθνικής διάστασης να περιλαμβάνουν και την περιφερειακή.

Η Περιφερειακή ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την κοινωνική και οικονομική συνοχή της χώρας, με κύριους στόχους τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξη υποδομών, και την εξασφάλιση θετικού αντίκτυπου για την απασχόληση. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων και περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού. Οι διοικητικές περιφέρειες δηλαδή να έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και επιχειρησιακό πλάνο, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και να εξασφαλίσουν μέσα και πόρους για την επίτευξη συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων.

Παναγιώτης Ψυχογυιός
Ο Παναγιώτης Ψυχογυιός στο Reader

Δύο παράγοντες μεσοπρόθεσμου ορίζοντα είναι η στοχευμένη εκπαίδευση και η προώθηση της καινοτομίας, μέσω της εξειδίκευσης, με στόχο την καλλιέργεια των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Η Αργολίδα με τις ποικίλες και πολυάριθμες επιλογές όσον αφορά τον τουρισμό (θρησκευτικό, τουρισμό αναψυχής, εκπαιδευτικό κλπ.) και την ποιοτική ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της Αργολικής γης δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον ορισμό της περιφέρειας που πρέπει με καίριες παρεμβάσεις να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας με τον πρωτογενή τομέα, που θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια και στην διαμόρφωση ενός δυνατού brand και θα καταστήσει τα τοπικά μας προϊόντα ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

Πέρα από τις μεσοπρόθεσμες όμως, υπάρχουν και οι άμεσες παρεμβάσεις σε υποδομές που αποτελούν πυρήνα των παρεμβάσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης.

  • Το μεγάλο έργο της μαρίνας Ναυπλίου.
  • Ασφαλή οδική σύνδεση  της Αργολίδας, με τον αυτοκινητόδρομο Α7.
  • Αξιοποίηση, ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων παγκοσμίου εμβέλειας που υπάρχουν στην Αργολίδα, όπως οι Μυκήνες και το θέατρο Επιδαύρου . Συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Σχολή Καλών Τεχνών και τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αργολίδας.
  • Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο.
  • Λύσεις στην λειτουργία και στο δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού, στην ύδρευση της πόλης του Ναυπλίου και της Ερμιονίδας , αλλά και στην άρδευση του συνόλου της Αργολικής γης.

Τα παραπάνω αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της δικής μας περιφέρειας, που μπορούν να αποτελέσουν το σκαλοπάτι για να μιλάμε για πραγματική Περιφερειακή Ανάπτυξη και να απελευθερώσουν αναπτυξιακές δυνάμεις στον τόπο μας. Για να μπορέσουν να δημιουργηθούν νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Για να είναι η Αργολίδα το μέρος που ονειρευόμαστε και αξίζουμε να έχουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA