Μενού
spirtzis
Χρήστος Σπίρτζης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Μία δική μου αμέλεια είναι δικό μου λάθος, δεν θα το πάρει για παράδειγμα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Νομίζω με τη λογική “είναι όλοι ίδιοι”, στο τέλος δεν θα έχει κανείς την ευθύνη. Υπάρχει πολιτική ευθύνη, υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες στην Ελλάδα, υπάρχουν και ευθύνες του τραγικού δυστυχήματος που είναι προσωποποιημένες» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή που συνεδριάζει για τη σύμβαση 717, στη «σκιά» της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ευχήθηκε η πρόσκληση στην Επιτροπή να επαναληφθεί σύντομα για «να συζητήσουμε για το δυστύχημα στα Τέμπη. Οι 57 οικογένειες και ο λαός περιμένουν απαντήσεις για το τι έγινε ή τι δεν έγινε. Είναι χρέος όλων μας να εισφέρουμε με αλήθεια». Επίσης σημείωσε πως «από την επόμενη του δυστυχήματος υπήρχε μεθόδευση για να αποδοθούν ευθύνες πριν θαφτούν οι 57 συμπολίτες μας. Υπήρχε μία προσπάθεια με άθλια δημοσιεύματα. Η σημερινή συνεδρίαση με μόνο θέμα τη σύμβαση 717 αδικεί την Επιτροπή και τη Βουλή». 

Οσον αφορά τη σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο, ο κ. Σπίρτζης είπε πως ο ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει τη λειτουργία της σηματοδότησης στις κύριες γραμμές και όχι σε όλο το δίκτυο. Επεσήμανε πως το GSM-R που δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ άλλων ανάμεσα στους οδηγούς είχε παραδοθεί τον Ιούλιο του 2019 και είχε εκπαιδευτεί όλο το προσωπικό, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. «Ακούσαμε ότι μόνο τρεις χώρες έχουν το ETCS αλλά στην Ευρώπη το έχουν 17» σημείωσε ο κ. Σπίρτζης και είπε πως σκοπός των συστημάτων στον σιδηρόδρομο δεν είναι μόνο η ασφάλεια αλλά και το γεγονός ότι δίνουν τη δυνατότητα για την αύξηση των δρομολογίων και την κυκλοφορία περισσότερων τρένων. 

Τηλεδιοίκηση είναι το κέντρο ελέγχου 

«Τηλεδιοίκηση δεν είναι αυτοί οι πίνακες που είδαμε, που λέει ο κ. Γεραπετρίτης για τη Λάρισα» είπε. «Η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε στη Λάρισα μέχρι τη φωτιά του 2019. Κέντρο ελέγχου, δηλαδή τηλεδιοίκηση, στη Λάρισα δεν υπάρχει από το 2019. Επομένως δεν υπήρχε ασφαλιστική δικλείδα για το αν γινόταν λάθος να διορθωνόταν από τον κεντρικό χειριστή στην τηλεδιοίκηση», ανέφερε. 

«Κλείνω υποκλινόμενος στις 57 οικογένειες που ζουν το δράμα τους, ελπίζοντας να μας καλέσετε ξανά για να πούμε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος των Τεμπών, να πούμε αλήθειες», κατέληξε στην ομιλία του ο Χρήστος Σπίρτζης

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA