Μενού
kostas-karamanlis
Κώστας Καραμανλής | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την πρώτη του τοποθέτηση μετά το δυστύχημα με 57 νεκρούς στα Τέμπη έκανε ο Κώστας Καραμανλής. Στην ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε το βράδυ της σύγκρουσης και ισχυρίστηκε πως η ΝΔ παρέλαβε τη σύμβαση 717 σε ποσοστό 18% και την προχώρησε στο 72%. «Υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας αλλά ήταν ανεπαρκείς», είπε ο πρώην υπουργός για το δυστύχημα. 

«Η τραγωδία των Τεμπών συγκλόνισε τη χώρα. Η άδικη απώλεια τόσων συνανθρώπων δεν θα ξεχαστεί. Οφείλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας τις οικογένειες των θυμάτων και την κοινωνία. Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είναι χρέος μας να δούμε όλα τα λάθη και να κάνουμε ότι οφείλουμε για να μην επαναληφθούν. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν να μιλάμε χωρίς τεκμηρίωση. Οφείλουμε να αναφερθούμε στα γεγονότα ως έχουν» είπε ενώπιον της Επιτροπής. 

«Η σημερινή τοποθέτηση ήταν η πρώτη μετά την παραίτηση. Η επιλογή χρόνου και χώρου έχει να κάνει με προσωπική ηθική. Την ώρα του πένθους οφείλουμε να είμαστε σιωπηλοί. Ολο αυτό το διάστημα μίλησαν πολλοί αλλά λίγοι με αίσθημα υπευθυνότητας και πυξίδα την αλήθεια.  Λίγες ώρες μετά την τραγωδία παραιτήθηκα γιατί στον τομέα πολιτικής μου εποπτείας συνέβη μία ανείπωτη τραγωδία γιατί είμαι πιστός στο καθήκον και σέβομαι τον ανθρώπινο πόνο. Ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη από τον τόπο της τραγωδίας. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης θα είναι κενό γράμμα αν δεν βρεθούν τα λάθη, οι παραλείψεις, ποιοι τα έκαναν και τι πρέπει να γίνει για να μην συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία. Είναι χρέος μας να φωτιστεί η αλήθεια. Σε αυτό το ιερό χρέος θα συμβάλλω», είπε. 

Λειτουργούσε τη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Οσο για την περιβόητη σύμβαση 717 ο κ. Καραμανλής είπε πως «την παραλάβαμε βαλτωμένο το έργο, το προχωρήσαμε από το 18% στο 72%». Ταυτόχρονα υποστήριξε πως «εμείς ως κυβέρνηση φέραμε τον νόμο 4974 θεσμοθετώντας μία σύμβαση με έναν εργολάβο για όλο το έργο». Ο κ. Καραμανλής είπε πως η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε την ημέρα του δυστυχήματος. «Τον Νοέμβριο του 2022 παραδόθηκε η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, θα καταθέσω το έγγραφο διοικητικής παραλαβής. Από έγγραφο του ΟΣΕ προκύπτει πως οι σταθμάρχες υποχρεωτικά πρέπει να χαράσσουν υποχρεωτικά τη διαδρομή στον πίνακα τηλεδιοίκησης. Ολη η Ελλάδα προσπαθεί να καταλάβει τι έγινε εκείνη τη νύχτα.  Αναφέρουν ότι στον σταθμό Λάρισας δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Η Λάρισα έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης, είναι εγκατεστημένο και χρησιμοποιήθηκε ως τις 22:12 τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου», είπε ο πρώην υπουργός Μεταφορών και κατέθεσε στα πρακτικά βάρδιες στις οποίες υπήρχε ένα σταθμάρχης από το 2016.